TOBACCO Theater

Trots toneel van commerciële events in hartje van Amsterdam

TOBACCO Theater is een indrukwekkende parel in de culturele hoofdstraat van Amsterdam waar je niet zomaar voorbij kan lopen zonder gezien te hebben. Een voormalige tabaksveiling, industriële theater- en eventlocatie, met veel gevoel voor detail en multifunctionaliteit. Het decor is modern, fris, romantisch en stoer. Waarbij de liefde voor details en de historie van het pand van de muren spat. Een locatie ideaal voor elk soort (internationaal) event. Van congres tot vergadering en van bedrijfsfeest tot productpresentatie. Samen met de eigen keuken-equipe op Michelin niveau heeft deze kunstzinnige boutique locatie alles onder één dak voor een geslaagd commercieel event. 

Historie

Op een stuk aangeslibd moerasland, wat een nesse wordt genoemd, kwam je een schamele zes eeuwen geleden enkel wat schapen en ganzen tegen. Nu schuilt er achter de indrukwekkende deuren van het TOBACCO Theater een prachtige evenementenlocatie. De huidige Nes begon in 1342, toen het deel werd van het Amsterdamse grondgebied. In de loop van de volgende eeuwen zou de Nes zich ontwikkelen tot een gebied vol winkels en bedrijven. De straat barst van de bedrijvigheid en staat bekend om het plezier wat er te beleven valt. In 1900 raakt de straat echter in verval en wordt het door het betere publiek gemeden. ’s Avonds maakt de Nes een uitgestorven indruk. 

Jaren later gaat het pand van het huidige TOBACCO Theater dienstdoen als veilinghuis voor tabak. Honderden tabaksverkopers schroomden niet om op balkonranden, op stoelen en over schotten heen te klimmen in hun pogingen de beste tabaksbladeren te bemachtigen. Het zou daarna nog enkele decennia duren, maar beetje bij beetje kwam het vermaak wat ooit principe was op de Nes terug. Uiteindelijk wisten theaters het oude straatje haar glorie terug te geven. Waaronder Frascati, De Brakke Grond, en ook het TOBACCO Theater.

TOBACCO Theater

In 98 voetstappen ben je vanaf metrohalte Rokin bij het TOBACCO Theater. De locatie ligt centraal in het centrum van Amsterdam en is met het openbaar vervoer ideaal te bereiken. Het centraal station van de stad is een kwartiertje lopen en ook trams rijden hier af en aan. Het grote Rijksmonument wekt meteen de aandacht zodra je aankomt lopen op de Nes. Oude houten deuren, karakteristieke bouwstenen en krullend ijzerwerk maken dit een fantastische entree voor een rode loper event. 

Met tien eigenwijze zalen biedt TOBACCO Theater de uitgelezen kans om een perfecte match te vinden voor jouw presentatie, congres, workshop of feest. Van de industriële theaterzaal en mediterrane wijnkelders, tot bibliotheek met majestueuze kroonluchter. Je vindt het hier allemaal. Via de grote deuren stap je de entree van het theater in. Onder in het pand vind je de catacomben waar het Rode & Zwarte Gevaar het kloppende hart vormt van de locatie. Een kunstzinnige ruimte die ideaal is als tussenruimte of voor de garderobe. Ze vormt een natuurlijk verbinding tussen de bovenliggende Theaterzaal en de naastgelegen Wijnkelders. In dit klassieke schouwspel van artistieke bogen en mediterrane muren word je gevoed door een bourgondische sfeer, knapperend haardvuurtje, eigen bar en geluidsinstallatie. Met ruimte voor maximaal 50 personen kan je in de Wijnkelders alle kanten op. 

Welke ruimte je ook kiest, het creatieve team van specialisten op het gebied van inrichting en styling staat voor jou klaar. Specifieke wensen zoals een volledige branding van het pand is voor hen zo gepiept. Het team weet als geen ander jouw wens te vertalen in kleur, geur, beeld, geluid en aankleding. Verrassend en met een creatieve kwinkslag vind je overal jouw merk of bedrijf terug tijdens een evenement. 

De Theaterzaal 

Industrieel, vol details en met een verplaatsbaar podium. Wanneer je door de deuren de Theaterzaal van TOBACCO Theater binnenloopt, beland je in een andere wereld. Door de sheddaken valt veel daglicht naar binnen. De volle zon staat er nooit op, zodat de tabaksbladeren uit de vorige eeuw niet konden uitdrogen. De industriële bar en het stalen balkon vallen direct op. Stoer en met timmermansoog voor detail. Voor wie meer kleur wil toevoegen aan een event wordt de zaal verduisterd, waarna het lichtsysteem goed van pas komt. De schuine plafonds en ruw gepleisterde wanden kunnen in alle kleuren uitgelicht worden.  

Hoog boven in de ruimte bevindt zich het 13 meter brede Balkon met robuuste bar. Vanuit hier heb je een exclusief uitzicht over de Theaterzaal. Aan het Balkon ligt de Loge. Kortom, een ideale break-out room of VIP-area tijdens jouw evenement. Als boardroom neem je met bijvoorbeeld 10 personen plaats aan de lange tafel en onder het toeziend oog van The Cuban Lady. Een graffiti-kunstwerk dat zich in de Loge bevindt. 

De Studio

Aan de Theaterzaal bevindt zich een lichte ruimte, die contrasteert met de klassieke Theaterzaal. Parelwitte muren, met schoongespoten wanden, een artistieke kroonluchter van TL buizen en een schuin glazen dak op een hoogte van negen meter maken De Studio een prachtige ruimte voor cabaret, receptie of walking dinner. De Studio dankt haar naam aan de balletstudio die het ooit eens was. Nu is het ook een ideale ruimte voor hybride livestreams. Combineer hierbij de Theaterzaal met live-elementen en er vindt directe interactie plaats tussen het publiek, de sprekers, de host en de online kijkers. Zo doet de lichte ruimte haar naam wederom eer aan. 

Het Bankgeheim: geheimzinnige kluis

Direct aan de receptie en verbonden aan de studio ligt het Bankgeheim. Je stapt een rijk art deco gedecoreerde ruimte in, met uitzicht op de culturele hoofdstraat van Amsterdam. Als je al niet betoverd bent door de prachtige vormgeving in deze zaal; de originele vloer, hoge ramen en stijlvolle lampen, is de decennialang niet-geopende bankkluis zo’n mysterie waar je ’s nachts nog van wakker schiet. Het is nooit iemand gelukt om de grote eyecatcher van Het Bankgeheim te openen. De enorme, dikke kluisdeuren zorgen voor een hoop speculatie. Wat gaat er schuil achter die deur die de zaal haar naam geeft? Die mysterieuze sfeer maakt deze ruimte ideaal voor kleinere events. Zoals een break-out voor De Studio of als garderobe voor de grote Theaterzaal. Een beamer, scherm en eigen geluidsinstallatie zijn hier daarnaast standaard aanwezig. Rust ons enkel nog de vraag: wat gaat er schuil achter de grote kluisdeur? 

Catering op Michelin niveau 

‘We doen niets voor minder’, dat is één van de kernwaarden waar TOBACCO voor staat. Dit verwachten zij dus ook van hun leveranciers. Om die reden staat Michelin chef Dennis Huwaë aan het roer van de keukenbrigade van de locatie. De mede-eigenaar van het Amsterdamse restaurant Daalder heeft verschillende menu’s samengesteld waarbij je moet oppassen dat je kleding bij het watertanden nog enigszins netjes blijft. Naast de vaste menu’s denkt het team ook graag met je mee over een op maat gemaakt menu. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met speciale dieetwensen. Zoveel mogelijk wordt lokaal ingekocht, is duurzaam en wordt vers en huisgemaakt bereid in eigen keuken. Denk bijvoorbeeld eens aan de soep met bospeen en sinaasappel, de heerlijke curry of de pistachetaart met witte chocoladesorbet. TOBACCO doet er alles aan om jouw gasten te verrassen. 

Als commercieel theater is TOBACCO niet afhankelijk van subsidies. Ze is lekker eigenwijs en heeft geen vast cultureel programma. Dit maakt het mogelijk om ten alle tijden een zakelijk event te organiseren. Op die manier is het weer mogelijk om culturele voorstellingen neer te zetten. TOBACCO’s visie is dan ook kort maar krachtig: ‘Geef theater de commerciële kans en vrijheid om hun eigen broek op te houden. Wij durven te ondernemen!’ Met tien zalen, een catering van Michelin niveau, oneindige gastvrijheid en mogelijkheden biedt TOBACCO een multi-inzetbare locatie voor meetings en events, waar de tabakshandelaren nog eens van zouden opkijken!