Discover the finest spaces
Delen

Zomerinterview 6: Zaza Planken (TOBACCO Theater)

“We hebben heel veel commerciële reuring gehad in TOBACCO Theater. De wisselwerking tussen cultuur en commercie blijkt ook dit jaar weer enorm goed te werken”

[divider type=”standard”]

Hoe komt de evenementenbranche de zomer door? Deze zomer blikt GreaterVenues iedere week samen met een eventprofessional terug op het afgelopen halfjaar en kijken we vooruit naar het eind van de zomer. Deze rubriek is een samenwerking met Het Genootschap voor Eventmanagers, Platform Museum Locaties, Theater Locaties Nederland, Freelance Event Professionals en G14.

Zaza werkt sinds oktober 2015 als sales manager bij het Amsterdamse TOBACCO Theater, waar zij twee jaar geleden begon als stagiaire. Samen met commercieel directeur Frank Hekelaar is zij verantwoordelijk voor alle commerciële events bij de niet gesubsidieerde theaterlocatie.

Hoe is het afgelopen half jaar voor jou geweest?

“Dat was fantastisch, boven verwachting goed! We hebben heel veel commerciële reuring gehad in TOBACCO Theater, dus daar zijn we ontzettend trots op. De wisselwerking tussen cultuur en commercie blijkt ook dit jaar weer enorm goed te werken. De eerste helft van het jaar hebben we gefocust op onze kernwaarden en kwaliteitsontwikkeling, met als speerpunt: niet een one night stand met onze klanten aangaan, maar een langdurige relatie. We zijn bezig om onze aftersales nog meer te optimaliseren en de kwaliteit van onze producten meetbaar te maken voor onze operationele afdeling. Dit gebeurt door het gesprek met de klant nog intensiever aan te gaan. En dan vragen we onze klanten werkelijk ook het hemd van het lijf en durven we onszelf hierin heel kwetsbaar op te stellen. Soms lastig, maar oh zo leerzaam.

Daarnaast hebben we keihard gewerkt met onze chef-kok Marc Rewinkel aan onze nieuwe food-lijn, nog meer passend bij deze tijd. TOBACCO Theater was oorspronkelijk een tabaksveiling huis, een historisch gegeven dat we de komende jaren nog meer terug willen laten komen. Een voorbeeld daarvan is dat we de gasten na een bezichtiging een sigarendoosje meegeven met daarin, uit eigen keuken, op tabak gerookte bonbons. Dat wordt erg gewaardeerd! Daarnaast hebben we een exclusieve samenwerking met Michelin-kok Ron Blaauw.”

TOBACCO Theater Samsung

[Foto: Rebekka Mell]

Wat is het mooiste evenement waar je de afgelopen tijd aan hebt gewerkt?

“Dat is ‘Cirque du Samsung’, een groot project waar ik voor de eerste keer het vertrouwen kreeg om voor een event van dit formaat en kaliber van het begin tot het einde te dragen. Het was een klantevenement bij ons in het theater tijdens het meerdaagse ISE congres dat in de RAI plaatvond. Samsung is een high-end klant met, net zoals wij, veel aandacht voor de allerkleinste details. Het klikte direct tussen ons. De doelstelling was om de 350 internationale gasten samen te brengen en te verbinden, tijdens een uitgebreid diner en aansluitend een feest. Dit bood ons de kans om veel van onze culturele en mijn commerciële creativiteit aan te boren en toe te passen!

We hebben in overleg met Samsung gekozen voor het circusthema.  Samen een circusvoorstelling neerzetten draait om samenwerken en elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Speciaal voor het feest, maar juist ook voor het diner, hebben we vele verschillende vakgebieden uit de culturele theaterwereld en de internationale circuswereld bij elkaar gebracht: het was onvoorstelbaar mooi en zeer geslaagd! Styling.nl (een zusterclub van TOBACCO Theater, red.) had daarbij nog het theater omgebouwd tot een bruisend circus. Met natuurlijk hier en daar – zeker niet te opvallend – de huisstijl van Samsung daarin verweven. Het was een perfect voorbeeld van een evenement waar commercie en cultuur op een luchtige wijze samen werden gebracht. De eerste contacten voor volgend jaar zijn alweer gelegd.”

“In de zomer ga ik altijd graag op ontdekkingstocht door mijn buurt. Als je je verdiept in de omgeving, kom je zoveel te weten en je doet ook nieuwe ideeën op.”

Hoe benut jij de zomerperiode?

“Zoals ik vertelde zijn we begonnen met een tevredenheidsonderzoek onder onze klanten. Daar heb ik deze zomer extra tijd voor vrijgemaakt. Daarnaast hebben we sinds een half jaar een Academy opgericht, waarbij er elke twee maanden een masterclass wordt gegeven door een van de teammanagers van TOBACCO Theater of één van de zusterbedrijven, zoals Uitjes.nl, Styling.nl, De Artiesten en Uitjesbureau. Tijdens mijn studieperiode aan de Hogere Hotelschool fascineerde het vak revenue management mij.  Ik ga hier een pitch en lesprogramma voor ontwikkelen. De inhoud zal voornamelijk gaan over hoe je de marketingkanalen efficiënter en effectiever kunt benutten en met welke strategieën je de winst kunt optimaliseren. We leven in een maatschappij waarin knowledge sharing enorm belangrijk is. Er zit zoveel kennis en klantdata in ons bedrijf, dat gaan we de komende jaren optimaal benutten.”

De zomer leent zich vaak goed om eens buiten de deur inspiratie op te doen. Heb jij nog een tip voor onze lezers?

“Ik heb twee tips! Tip 1 is: ontdek en verdiep je in je werkomgeving. Wij zitten bijvoorbeeld in hartje centrum Amsterdam en er is ontzettend veel cultuur vlakbij. De Nes is de culturele hoofdstraat van Amsterdam. Het is leuk om te weten waar je loopt en waar je het over hebt als je vertelt over je locatie en haar omgeving. Maar om eerlijk te zijn kom ik zelden de deur uit, ik zit meestal vastgekluisterd aan mijn bureau. In de zomer ga ik altijd graag op ontdekkingstocht door mijn buurt. Als je je verdiept in de omgeving, kom je zoveel te weten en je doet ook nieuwe ideeën op. Zo vond ik inspiratie op het Waterlooplein, bij een klein winkeltje met zelf gestookte likeuren. Waarom maken we niet onze eigen TOBACCO likeur? En dat is dus nu het geval!”

TOBACCO Theater Amsterdam

 

[Foto: Rebekka Mell]

“Ik heb ook een boek als tip: Dromen Durven Doen, van Ben Tiggelaar. Het is een bekend boek van een hele ouwe rot, maar toch blijft het van deze tijd. Misschien wel meer dan ooit! Voor mij was het boek ook na een tweede keer lezen heel inspirerend, dus misschien voor anderen ook! Het gaat over verandering. Dat vinden mensen in het algemeen moeilijk, want je bent snel gewend om op een bepaalde manier te werken en te denken. Wij hebben als bedrijf ook veel verandering in gang gezet dit jaar. Ik vond het interessant om dit boek nog een keer te lezen, ook omdat verandering key is als je wilt groeien als organisatie en als mens. Dit boek neemt je op een leuke manier mee in de wereld van verandering en leert je hoe je de lastigste persoon kunt managen – en dat ben je natuurlijk altijd zelf haha!”

Waarom ben jij eigenlijk lid van G14?

“Het is leerzaam om nieuwe mensen uit mijn vakgebied te ontmoeten die in dezelfde fase van hun carrière zitten. Je kunt veel van elkaar leren en met elkaar delen, dus dat maakte mij nieuwsgierig en enthousiast. In mei hadden wij in TOBACCO Theater de G14 ‘Bring your own boss day’ bijeenkomst. Hier kwamen honderd young professionals met hun directeur op af. Buiten dat het goed was voor de exposure van TOBACCO Theater, is het ook nuttig om in een netwerk als G14 te schakelen met zowel de leden als de oprichters. Het lidmaatschap van G14 heeft veel voordelen, zoals het delen van kennis en ervaringen. Het levert samenwerkingen op en hopelijk ook veel new business. Maar dat gaat zeker lukken. TOBACCO Theater is immers een van de mooiste geheimpjes in hartje Amsterdam!”

Naar welke aankomende G14 bijeenkomst kijk je het meest uit?

“Ik heb goede verhalen gehoord over INSPIRE, dat dit jaar plaatsvindt op de locatie Geofort. Geofort is een museum op het gebied van cartografie en navigatie en het fort heeft onder andere een intelligent doolhof. Ik ben benieuwd of er tijdens INSPIRE nog een link wordt gelegd met de jonge leden van de G14 en het navigeren door het doolhof van de evenementenwereld.”

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.