Discover the finest spaces
Delen

Mayer Manor – De Artiesten verrassen wederom met een impressive ‘secret venue’

‘De Artiesten’ weten ons telkens te verbazen met de meest bijzondere, ‘geheime’ locaties. De ene keer strijken ze neer op een mysterieuze plek midden in een bos, de andere keer in een schitterende tot loft verbouwde concertzaal midden in de stad. Naast locaties als TOBACCO Theater en Cristofori Dining verzorgen De Artiesten nu diners en events op een nieuwe secret venue: Mayer Manor in Amsterdam. Eigenaar Frank Hekelaar van De Artiesten neemt ons mee naar deze geheime plek aan de Nes, midden in het culturele hart van Amsterdam.

Aan de buitenkant is er weinig te zien van Mayer Manor. Aan de deur hangt geen bordje, geen enkele aanwijzing, wat er zich achter de gevel afspeelt. Wanneer de deur open gaat en je begroet wordt door twee waterspuwers – stenen beelden van gevleugelde fantasiewezens die je normaal gesproken op kathedralen en kerken aantreft – dringt het besef door dat dit geen ‘gewone’ locatie is. Het is de start van een bezoek vol verwondering.

Qua inrichting is de locatie het best te omschrijven als de woning van een excentrieke miljonair. Van een bepaalde stijl is niet zo makkelijk te spreken: een huis als dit is enig in zijn soort. Van de gigantische varen in de living, een plant van 200 jaar oud, tot de entree waar een originele lamp uit de Parijse metro uit 1920 hangt; alles voelt volkomen authentiek, alsof het hier al eeuwen zo staat.

Frank Hekelaar De Artiesten
Frank Hekelaar begon drie jaar geleden De Artiesten, cateraar van locaties als TOBACCO Theater, Cristofori Dining en sinds kort Mayer Manor in Amsterdam. Foto: GreaterVenues.com

Mayer Manor bestaat al langer, met name als locatie voor muzikale producties en culturele evenementen van de Tenclub. Wat kan je verwachten als je De Artiesten hier jouw event laat neerzetten?

Frank: “Bij De Artiesten gaat het om de combinatie van de locatie, cultuur, eten en drinken. Het mooiste vinden wij als het hele plaatje compleet is. Mensen komen vaak bij ons terecht omdat wij de nieuwste locaties kennen, die net even anders zijn. En doordat wij geloven dat unieke locaties een eigen werkwijze nodig hebben, omdat ze dan zoveel meerwaarde bieden. Hoe kan het dat je in Italië een heerlijke wijn drinkt, de lekkerste rode wijn die er bestaat, maar neem je die fles mee naar huis dan smaakt deze nooit meer zo goed als tijdens die vakantie. De locatie maakt het hele plaatje sterker.”

“Wat wij hier wilden doen was vrij snel duidelijk. Dit is precies zo’n secret venue, die je hoopt tegen te komen. Vanaf het moment dat de deur open gaat voel je dat het hier gaat gebeuren! Het mooist is om de hele locatie te gebruiken: stel je een veel te luxe huisfeest voor. Op de bovenste verdieping wordt champagne geserveerd. Er staat daar een badkuip, en daarin ligt een voluptueuze dame waar je oesters vanaf kunt eten. Op de eerste etage worden kleine concertjes gegeven, en hier beneden in the Cellar en the Barbershop gaat je fantasie helemaal op hol. Man oh man, wat een plek om te dineren, borrelen, feesten of juist een impressive closing diner te organiseren! Iedereen is voortdurend in beweging en voelt zich thuis, maar dan wel op de meest exclusieve locatie van de stad.”

Dat is een van de charmes van Mayer Manor: de diversiteit aan ruimtes in een intieme, kleinschalige locatie. Op de begane grond vinden twee ruimtes met grote dakramen: eerst de bibliotheek, met een grote boekenkast, een lange houten tafel en twee varens die bijna reiken tot aan het vier-en-een-halve meter hoge dakraam; achter een deur de schitterende dinerruimte met een grote stenen schouw, een hoge marmeren tafel met daarboven een enorme koperen kandelaar.

Door een soort glazen tunnel volgen we de manager van Mayer Manor, Olivier de Pont, naar de kelder. Deze is ingericht met een perfect geluidssysteem, dj-set en verlichting. Dit is de plek waar je na een (walking)dinner letterlijk afzakt om een dansje te wagen of voor een heerlijke cocktail – waarvoor we naar de volgende ruimte lopen. The Barber Shop is de bewaarheid geworden droom van een kappersfetisjist. Drie kappersstoelen uit een andere tijd staan tussen koperen kasten en glimmende tegeltjes.

We gluren nog even binnen in de Meditatieruimte, de hammam en het Romeinse badhuis – ja, die zijn er echt, en ze zijn in het echt net zo bizar en over the top als op de foto’s. Olivier: “Commercieel gezien worden deze ruimtes natuurlijk niet heel veel gebruikt. Het gebeurt weleens hoor, dan zwemt er een zeemeermin in het bad of zit hier een harpist te spelen. Maar Mayer Manor is vooral op deze manier ingericht omdat het mooi is, en leuk, en warm – en niet uit praktisch oogpunt of uit commerciële overwegingen. Het is geen ‘zaal’ die je huurt. Dat maakt het ook zo bijzonder.”

Mayer Manor Amsterdam
De wasbak in de keuken van Mayer Manor is gemaakt van een oude paardentrog. Foto: Mayer Manor

Het lijkt mij niet de meest praktische locatie?

Olivier: “Het is een apart pand, vrij moeilijk om in te werken. Voor ons is het heel prettig om een goede partner te hebben die het pand kent en de kwaliteit kan leveren die we willen bieden.” Frank vult aan: “Eigenlijk zijn alle bijzondere locaties waar wij zo graag werken lastig. Een secret venues is zelden een locatie waar je zo voor rijdt, de laadklep open doet en je spullen binnen brengt. Maar je snapt dat ik hier heel gelukkig van word. Vooral de combinatie van een diner met theatraal entertainment, zoals we dat zelf ook graag doen, werkt hier heel goed. Zo bedacht een klant hier laatst een soort jazzroute door het huis, met op elke verdieping een artiest. En op een gegeven moment staan dan alle artiesten tegelijkertijd op, en lopen ze al spelend naar beneden met de gasten er achteraan. Dat is fantastisch! Er ontstaan meteen allemaal mooie ideeën. Dat vind ik het leukste, als de klant zelf mee doet in het creatieve proces. Natuurlijk kan je dat gevoel ook creëren in grote locaties, maar daar moet je het er wel meer zelf in brengen.”

Aan de ene kant willen jullie deze locatie delen met de buitenwereld, maar aan de andere kant hebben jullie het beiden ook steeds over ‘secret venues’; bijna of je wil dat de locatie niet te bekend wordt..

Olivier: “De kracht van Mayer Manor is misschien juist wel dat hier niet zoveel mensen zijn geweest. Het moet niet te commercieel en te bekend worden. Dit mysterieuze gevoel willen we behouden.” Frank: “Je weet het meteen als je hierheen wilt. Je ziet de foto, vindt het óf niks óf geweldig, en je belt ons. Dáár wil ik iets doen. Dan gaan we daarna samen wel kijken hoe we de invulling precies gaan vormgeven.”

Lees hier meer over de mogelijkheden in Mayer Manor

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.