Discover the finest spaces
Delen

5 Evenementenlocaties met een wel heel bijzondere geschiedenis…

Wat is het toch dat ons aantrekt in historische gebouwen? Het zou rationeel gezien zoveel logischer zijn als we alleen nog nieuwe locaties bouwden voor onze events. Toch leveren we maar wat graag een stukje moderne functionaliteit in voor de charme van wat geschiedenis. Kastelen zijn al tientallen jaren onverminderd populair en onze liefde voor oude industriële locaties blijft alleen maar groeien. Een deel van dat succes is te verklaren met de kracht van een goed verhaal. Maar van lang niet alle locaties is bij iedereen bekend wat die geschiedenis nou eigenlijk is. Wij bezochten vijf locaties met een bijzondere geschiedenis…

TOBACCO Theater is een van de parels in dé culturele hoofdstraat van Amsterdam: De Nes. Eeuwenlang stond dit bekend als een ‘ondeugende pretstraat’, tot het rond het jaar 1900 veranderde in een handelscentrum met tabakskantoren. Pas vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw wisten theaters het charmante straatje te heroveren. In een van die voormalige tabaksveilinghuizen is TOBACCO Theater gevestigd. Het monumentale pand werd met ongelooflijk veel gevoel voor detail en functionaliteit omgebouwd tot een moderne event- en theaterlocatie, terwijl de industriële en karakteristieke elementen intact bleven. Theater en commerciële activiteiten hebben elkaar hervonden in dé theaterstraat van Amsterdam!

Dat in de Fokker Terminal niet altijd grote (internationale) congressen en evenementen plaatsvonden, dat zullen de meesten wel weten. En dat het pand vroeger iets met vliegtuigen te maken had, dat kunnen we ook nog wel bedenken – niet voor niets heeft de locatie als slogan: ‘Gateway to special events’. Leuk is dat hier ook vroeger al kennisoverdracht plaatsvond. Tot de jaren ’90 was dit de Anthony Fokker School voor Luchtvaarttechniek. In de bekende hangar van 2.000 m2 sleutelden leerlingen aan vliegtuigen; in de vele subruimten daaromheen leerden ze de theorie. Pas in 2009 werd het complex bekend als Fokker Terminal.

Ze bestaan nog op enkele plekken in ons land, maar tegenwoordig doet het toch vooral denken aan oude films over bankroven: de bankkluis. City Lounge, gevestigd in een voormalige bankkluis onder het Marktplein in Apeldoorn, neemt je mee in die vervlogen tijd van gewapend beton en kluizenwanden. Ze vormen op subtiele wijze het decor van je event, doordat elementen als de zware kluisdeuren en safe lokketen bewaard zijn gebleven. De grauwe gewapende wanden maakten echter plaats voor behang in warme kleuren, sfeerverlichting, zacht vloerkleed en comfortabel meubilair. En zeg nou zelf: hoe mooi klinkt een event in een gouden bankkluis?

Kontakt der Kontinenten heeft ook al zo’n juweel van een geschiedenis. Het conferentiehotel diende lange tijd als missiehuis, waar paters zich voorbereidden op hun reizen naar landen over de hele wereld en zich verdiepten in de culturen. Zij vonden dat missie geen eenrichtingsverkeer kon zijn, maar dat die om wederkerigheid vraagt – vandaar de naam Kontakt der Kontinenten. Nog steeds verzorgt Kontakt der Kontinenten cursussen, trainingen en conferenties in het kader van wereldburgerschap. Maar Kontakt der Kontinenten is tegenwoordig bovenal een locatie die zich leent voor rust en inspiratie, omdat dat retraitegevoel in het DNA van het pand zit ingebakken.

Ook Hier Radio Kootwijk neemt je mee naar vervlogen tijden. Het gebouwencomplex op de Veluwe was decennialang het nationale radiotelegrafisch zendstation, dat gebruikt werd voor communicatie met onze voormalige koloniën. In het jaar 1923 gold het als een wonder der moderne techniek. Pas in 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht, met als bijzondere erfenis een wonderlijk bouwwerk in een ongerepte omgeving. Die modernisering van de communicatie heeft dus een groot voordeel: de locatie, die nog altijd gehuld is in die mysterieuze sfeer, is sindsdien te huur voor speciale evenementen.

Meer inspirerende locaties?

Naast bovengenoemde locaties zijn er natuurlijk nog veel meer leuke en inspirerende evenementenlocaties te vinden in ons land. Mooie locaties zijn er te kust en te keur. Benieuwd geworden? Bekijk hier de andere evenementenlocaties! 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.