Discover the finest spaces
Delen

Erik van Wilsum: ‘Dit zijn de missers in styling’

Veel locaties hebben eenzelfde soort aankleding in Nederland. Hoe treurig dat ook is: de tafeltjes, stoeltjes en behangetjes komen allemaal van dezelfde groothandel. Het is dus een kwestie van ‘alles er even uithalen en aan de slag!’

Styling kan eenvoudig de klant bedienen
De styling van een locatie kan een evenement namelijk maken, maar ook zeker breken. In sommige locaties valt dat direct op: er zijn te veel verschillende materialen gebruikt en dat oogt rommelig. De locatiehouder:  “Ik vind heb zo de grootste kans bij veel verschillende soorten klanten. Een ieder vindt er wel iets naar zijn gading”.  Jammer is dat. Hou het sfeervol neutraal en styling kan heel eenvoudig de klant bedienen. Uithalen kost meer dan inbrengen.

Op het plaatje lijkt het mooi, maar voor de beleving is het ‘over the top’.

 

Zo dus niet, hoe dan?
Neem een historische locatie. Je kan meegaan in de sfeer maar je kan ook juist de moderne tegenstelling zoeken met sytrakke en moderne aankleding. Het is vaak spannend en verrassend om in de styling met tegenstelingen te werken. En dat is zeker niet alleen in een bepaald soort meubilair van toepassing. Tegenstellingen zijn vaak een leuk handvat of aanknopingspunt voor een thema: modern – historisch, zwart – wit, blij – verdrietig, rijk – arm, netjes – rommelig.

‘Over het hoofd zien’
De hoogte van de aankleding speelt ook een belangrijke rol, iets wat veel locaties letterlijk ‘over het hoofd’ zien. Zo zie je de veelgemaakte fout dat er een prachtige strakke en mooie uitgelichte bar is neergezet op de grond… heel mooi, maar niemand ziet het als de dansvloer volloopt. Denk daarom ook eens ‘omhoog’ en niet alleen op de vloer.

Meer dan decoratie
Styling is niet alleen decoratie van een locatie. Het begint bij de uitnodiging en het traject naar het evenement toe. Probeer daarin samen met de opdrachtgever een eenvoudige rode draad te vinden. Wat heel belangrijk is hierin: houd u altijd vast aan die rode draad: zowel bij het aannemen van de jassen als bij het laatst geserveerde drankje…

Een historische locatie volhangen met banners, een thema uitvoeren zoals we dat in de jaren ’80 deden en een productpresentatie in een drukke evenementenlocatie… de missers…

 

Cases van missers
In een historische locatie zag ik onlangs langs alle wanden verschillende soorten banners langs de wanden staan. Zo…de locatie heeft zijn sfeer te pakken… De organisatie had kennelijk toch even gemist dat het authentieke dak nog geheel zichtbaar was en dat dit veel meer deed met de locatie dan alle banners bij elkaar.

Tijdens een congres in Beurs van Berlage was het thema ‘Hollands’. De organisatie probeerde dit nog steeds uit te beelden met tulpen, molens en blonde kaasmeisjes. Niet erg origineel. Probeer het eens met windmolens, Surinaamse kaasmeisjes met andere soorten kaas, een modern exportproduct of doe iets met onze kennis van water middels een waterproeverij…

In BOBS Party Palace was ik eens te gast voor een productpresentatie. BOBS is al een zeer drukke locatie met veel tierelantijnen links, rechts boven en onder de gasten. Daartussen stond dan ook nog eens de nieuwe productlijn van een merk uitgestald. Logisch gevolg: de producten vielen weg in de drukte.

De tips!

 

– Probeer eens mensen uit een ander vakgebied mee te laten brainstormen, zoals fashion designers, mediamensen, architecten of de ‘consument’ op straat.

– Maak eerst een 3D-presentatie voor de klant om het gevoel over te brengen.

– Denk in kleuren en materialen en niet gelijk in objecten.

– Gebruik geen confetti! Tenzij u er zeker van wilt zijn dat de locatie u nooit meer zal vragen voor een volgend evenement of de styling hiervan.

– Neem nooit genoegen met beschadigde huurobjecten.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.