Discover the finest spaces
Delen

Erik van Wilsum: ‘Je krijgt een goedgekeurd krulletje achter je naam’

Het zijn vaak overblijfselen van kunst en architectuur die vanwege hun historische, artistieke of sociaal-culturele waarde behouden moeten blijven. Moeten, dat brengt vaak ook beperkingen met zich mee. Ik weet daar alles van, sinds ik TOBACCO Theater in De Nes in Amsterdam op het oog had.

Ik wilde het, moest er iets mee, het zou prachtig worden.


Venue voor veel doeleinden

En dat is ook gelukt. Onze locatie, onderdeel van Uitjes.nl, is een fantastische venue geschikt voor veel doeleinden: theater, cultuur,  productpresentaties, workshops, theaterdiners en andere cultuurvriendelijke evenementen.

Maar mensen, dat heeft wel veel voeten in aarde gehad.

 

Met veel fantasie, flexibiliteit, visualiseren met de ogen half gesloten (door de wimpers ziet de wereld er compleet anders uit!) en de duimen en wijsvingers bijna tegen elkaar, gesprekken met architecten, wethouders, vergunningverleners en mensen uit het vak, is het uiteindelijk gelukt en openden we in 2011 een stukje hernieuwd en beschermd stadsaanzicht.

Afhankelijk van subsidies
Maar om je een idee te geven: we zijn een behoorlijke tijd bezig geweest met het uit de weg ruimen van een paar grote hobbels. We hadden voor ogen dat het een multifunctioneel theater moest worden met een fantastische keuken. En bovenal wilden wij niet afhankelijk zijn van subsidies. Ik heb het dan over het jaar 2007 waarin het verstrekken van subsidies nog geen issue was, in die tijd keek men niet op een tonnetje meer of minder. Toch zorgde onze ondernemerszin ervoor dat we het echt zelf wilden doen met de belofte het pand geheel te restaureren en te verbouwen.

Dit vergunningentraject nam een jaar in beslag! En toen waren we er kennelijk nog niet….

 

Ja, dan denk je dat je aan de slag kan. De tekeningen lagen klaar, de ideeën kregen vorm in ons hoofd en we zagen in gedachten al een volle zaal, mooie evenementen, mensen in de spotlight op het podium. Maar nee, we moesten de Bibob nog doorstaan. Dit vergunningentraject nam ongeveer een jaar in beslag! Een jaar van niets doen en wel de hypotheek betalen. Het had zo de doodsteek van ons bedrijf kunnen zijn.

Weer een jaar verder…
En toen waren we er kennelijk nóg niet, want we moesten als Uitjes.nl (waaronder TOBACCO Theater valt) toestemming krijgen om het pand ook te gebruiken als ‘thuishaven’ voor onze activiteiten, naast de theaterbestemming. Weer een jaar verder. Uiteindelijk heeft toenmalig stadsdeelvoorzitter Els Ieping, na een persoonlijk gesprek, haar persoonlijke toestemming op papier gezet en kon de verbouwing beginnen.

Het klinkt misschien vreemd, maar ik ben blij dat we dit traject hebben moeten doorlopen.

 

Glazen stropdassenkantoor
Je krijgt een goedgekeurd krulletje achter je naam. Ik ben vooral erg tevreden met het feit dat we het gebouw als theater hebben kunnen behouden voor Amsterdam, er had net zo goed een Ernst & Young in het pand kunnen komen. Prima club maar het had de  naam ‘Theaterstraat Nes’ geen grote eer aan gedaan. Je had dan op de Nes misschien nog een glazen stropdassenkantoor gehad met een ‘prachtige entree en een stijlvolle binnnentuin’. Helaas had dan niemand meer op de Nes 75 van podiumkunst of theater kunnen genieten. Denk daar maar eens aan wanneer je weer zo’n prachtig monument als ‘venue’ in het stadsgezicht ziet…

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.