Discover the finest spaces
Delen

Hoe TOBACCO Theater cultuur en zakelijke events combineert zonder subsidies

Kleinkunst, theater, cabaret en andere culturele voorstellingen zijn niet weg te denken bij TOBACCO Theater aan de Nes in hartje Amsterdam. Maar grootse gala’s, productpresentaties, congressen en diners van bedrijven en instellingen ook niet. “Zowel culturele als zakelijk events zijn een passie van ons en we zijn op ons best als we het één in het ander door kunnen laten sijpelen. Een meeslepende dansvoorstelling als onderdeel van een congres bijvoorbeeld. Dit willen we doen op onze manier, dus zonder subsidies”, vertelt commercieel manager Nina Pedroli. Daarnaast zijn duurzaam ondernemen, telkens blijven innoveren en culinaire vernieuwingen belangrijke pijlers voor deze evenementenlocatie. Hoe doen ze dit allemaal?

“TOBACCO Theater is geen standaard locatie. We zitten in een geweldig monumentaal stadsmonument dat van binnen juist industrieel chic is ingericht met meer dan dertig bijzondere kunstwerken aan de grof gestuukte muren. In het weekend zijn hier culturele voorstellingen en doordeweeks vooral zakelijke events. Dit maakt ons uniek en dat willen we ook zo houden”, legt Nina uit. “Om onze vrijheid en creativiteit zoveel mogelijk te behouden, doen we niet aan contracten met leveranciers bijvoorbeeld. En ook niet aan subsidies voor alles wat we doen op cultureel en maatschappelijk gebied. Bovendien hebben we dit ook niet nodig door de mix van zakelijke- en culturele events goed op elkaar af te stemmen. Dit is nog steeds best wel een uitdaging maar de spelregels worden ons steeds duidelijker.”

TOBACCO Theater

We spreken Nina van TOBACCO Theater op het balkon van de grote Theaterzaal. Hier kun je bijvoorbeeld congressen, bedrijfsfeesten of diners organiseren met professionele theatertechniek en belichting tot zo’n vijfhonderd personen. We zitten op de nieuwste aanwinsten van de locatie: olijfgroene hoge stoeltjes met een leuning van teakhout aan een compacte statafel met een bijzonder olijfgroen patroon. Nina: “Nu we deze op maat gemaakte zitjes op het balkon hebben staan, heb je een geweldig zicht op wat er beneden in de zaal gebeurt. Zo zijn we eigenlijk continu bezig met vernieuwen en restylen. De drie grote spotlights in de Theaterzaal hebben we bijvoorbeeld ook nieuw en we zijn druk bezig met het restylen van onze Chef’s Table zaal in catacomben van ons gebouw. Hier kun je terecht voor meetings of exclusieve proeverijen. Want vanuit deze zaal kun je namelijk zo de grote keuken in lopen.”

Ook de kunst die overal in het pand hangt, wordt steeds aangevuld en vernieuwd. “Zie je die drie kleine nisjes in de theaterzaal?” Nina wijst naar beneden. “Dat wordt binnenkort de kleinste kunstexpositie van Amsterdam. Met onze stichting ‘Stel je voor’ geven we elk jaar een aantal jonge kunstenaars de kans om bij ons te exposeren. Binnenkort dus in deze nisjes. Elk kwartaal mag een kunstenaar ze helemaal inrichten zoals hij of zij wil en daarna het stokje doorgeven aan een ander jong talent. We zijn erg benieuwd wat hier straks allemaal te zien zal zijn!” In de andere negen zalen van TOBACCO Theater speelt kunst ook een belangrijke rol. “Onze directeur Erik van Wilsum kiest alle werken met zorg uit. Onlangs heeft hij in de zaal Het Bankgeheim nog een werk van Erwin Olaf toegevoegd, daar hangen er nu drie van zijn favoriet.”

Aandacht voor detail en duurzaam ondernemen

Dat alles hier tot in detail moet kloppen, merk je overal. Elke dag worden alle zalen sfeervol verlicht, stoelen en tafels klaargezet en 88 kaarsjes aangestoken. “Dat zorgt elke dag weer voor de typische TOBACCO Theater sfeer. Ook als er die dag geen events zijn. Dit inspireert ons vaak in creatieve zin. Dan bedenken we weer iets wat anders moet tijdens een vrijdagmiddagborrel of tijdens een meeting die eigenlijk over de jaarcijfers had moeten gaan. Op deze plek bruist je creativiteit vanzelf. Dat voelen onze opdrachtgevers ook!” vertelt Nina enthousiast. “Ik denk dat deze  sfeer en aandacht voor detail een groot aandeel vormt van ons succes. Als we bijvoorbeeld een offerte maken, sturen we daar ook altijd ons magazine bij waarin onder andere ons foodbook staat en alle technische mogelijkheden. Dit kun je ook in de offerte zetten, maar een magazine is toch veel leuker? Bovendien kun je hierin ook lezen over onze geschiedenis en de kunst die je overal vindt.” Nog zo’n typisch TOBACCO detail: na afloop van een event krijg je altijd een canvas tasje mee met daarin onder andere een chocolade sigaar die is gemaakt door de chef. Een smakelijke knipoog naar de tabaksveiling die ooit in het pand zat en waar de naam van de locatie op is gebaseerd.

Nina: “De eventbranche is natuurlijk een vrij vervuilende branch. Daar zijn wij ons erg bewust van en ook hier proberen we ons steentje bij te dragen. We gebruiken onder andere toiletpapier van The Good Roll dat is gemaakt van gerecycled papier, serveren de duurzame vruchtensappen van Schulp, onze koffie en thee wordt duurzaam geproduceerd en we werken zoveel mogelijk samen met lokale leveranciers.” Zo schenkt TOBACCO Theater sinds kort de wijnen van de Amsterdamse wijnmaker Chateau Amsterdam. Ook kun je hier alleen maar speciaalbieren uit Amsterdam krijgen zoals Lowlander, De eeuwige jeugd en Brouwerij ‘t IJ.

Sterrenchef

De duurzame keuzes van TOBACCO Theater werken ook door in het eten. De eigen keuken staat onder leiding van sterrenchef Dennis Huwaë en dus kun je hier kiezen voor een ontbijt, lunch of diner met een Michelin signatuur. Dennis werkt zoveel mogelijk met seizoensproducten daarom wordt het foodbook dat hij ontwikkelt elk half jaar helemaal vernieuwd. “We zijn ontzettend trots op Dennis als Chef de Cuisine. Het is uniek dat een evenementenlocatie catering van zo’n hoog niveau kan bieden.”

TOBACCO Theater is in de afgelopen elf jaar uitgegroeid tot een evenementenlocatie met een hele eigen en creatieve sfeer waar zakelijke- en culturele events samensmelten. Hier laat je je inspireren door een industriële en stijlvolle inrichting die in elke ruimte weer anders is, kunst in alle hoeken en gaten en catering met een Michelin signatuur. De unieke mix van cabaret, theater, dans en kleinkunst, exposities van jonge kunstenaars en zakelijke meetings en events loopt als een trein en maakt subsidies overbodig. Een locatie die je gezien en geproefd moet hebben!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.