Tobacco Theater

Alles onder één dak: corporate events, theater, workshops en restaurant

Het begon niet eens met een idee, maar met een locatie. Erik van Wilsum was in 2007 op zoek naar een groter kantoor voor zijn bedrijf PromoPodium en Uitjes.nl in Amsterdam. Na twee teleurstellingen (twee prachtige locaties gingen aan zijn neus voorbij door andere kopers) volgde het derde aanbod van DTZ Zadelhoff om eens te kijken in Theaterstraat De Nes. Erik: “Het maakte mij erg nieuwsgierig en ik ging een kijkje nemen. Het was een fantastisch gebouw maar ook enorm verwaarloosd. Het gesubsidieerde Cosmic Theater had erin gezeten en elke kwast die met verf was verrijkt ging op aan decor en niet aan het onderhoud van het pand. Eind 2007 heb ik het pand kunnen kopen. En toen zat er dus ineens een theaterzaal aan ons Uitjes.nl kantoor…”

Commercie & Cultuur

Zo is TOBACCO Theater uiteindelijk ontstaan. Jarenlang hebben Erik en zijn team plannen gemaakt, vergunningen aangevraagd, tekeningen geschetst en het hele Bibob-traject keurig doorstaan: “Alleen de Bibob heeft mij al 1 jaar aan tijd gekost, maar ik ben ook wel blij dat het gedaan is. Je krijgt een goedgekeurd krulletje achter je naam.” Al deze werkzaamheden liepen parallel aan zijn core-business, het organiseren van uitjes als ‘Wie is de Mol’, ‘Beachkamp’ en het ‘Hou van Holland Stadsspel’. “Ik ben erg blij met het feit dat we het gebouw als theater hebben kunnen behouden voor Amsterdam. Het gebouw heeft namelijk ook een kantoorfunctie. Net zo goed had een bedrijf als Ernst & Young dit pand kunnen kopen. Prima club maar het had de Nes haar naam geen grote eer aan gedaan. Je had dan wel een stropdassenkantoor gehad met een prachtige entree en een stijlvolle binnentuin. Helaas had dan niemand meer op de Nes 75 van podiumkunst of theater kunnen genieten. Wij brengen dat wel. Dankzij onze stadsuitjes en de traffic die dat genereert kunnen wij, zonder subsidie, theatervoorstellingen, kleinkunst, workshops en andere soorten van podiumkunst organiseren in ons theater. Onze buren, de Engelenbak, bleken helaas geen levensvatbaarheid meer te hebben, mede vanwege het conservatieve subsidiemodel. Dat is zeer spijtig maar misschien ook weer het begin van een nieuwe weg om culturele invulling van de Nes te bewerkstelligen. Gelukkig kunnen wij het op onze commerciële manier toch flikken.”

Industrieel

TOBACCO Theater is een monumentale stadslocatie die staat; een unieke industriële en multifunctionele venue. Gasten kiezen de locatie voor de uitstraling en niet omdat er ook nog iets thematisch van te maken is. TOBACCO is een stukje eigenwijs Amsterdams erfgoed met een gezonde dosis bluf en dat maakt iedere bezoeker bij binnenkomst gelijk smoorverliefd. De locatie staat voor haar heden maar ook zeker voor haar tabaksverleden toen het nog diende als een tabaksveiling. Gasten die binnenkomen voelen en proeven de historie nog steeds. Dat kunnen bezoekers zijn van theaterdiners maar net zo goed bewonderaars van een jongeren dansvoorstelling. Ook de zakelijke markt komt hier graag over de vloer voor de bijzondere sfeer en de kwalitatief goede service: “We verwelkomen partijen als De Bijenkorf, Gemeente Amsterdam, PvdA, Nike, Schouten & Nelissen, VIVA, BCG Consultants, NRC en British American Tobacco.”

Aan de prachtig industrieel vormgegeven bar of op het stalen balkon, iedereen voelt zich al snel thuis. Doordeweeks zijn dit vooral bedrijfsgroepen die de stad Amsterdam gaan verkennen met Uitjes.nl. Dat kan zijn met een intieme theater dinershow na een activiteit in het centrum of een bedrijfsborrel met hapjes, drankjes en entertainment. “TOBACCO leent zich ook uitstekend voor productpresentaties, met vervolgens een theatervoorstelling of een borrel met kleinkunst,” vult Erik aan.

Catacomben

Naast de mooie theaterzaal met de noorderlichtinval door het acht meter hoge glazen dak, haar robuuste deuren, break-out nisjes en koninklijk balkon, beschikt TOBACCO Theater ook over een zee aan mogelijkheden in de theatercatacomben. Dankzij een lumineus idee van Erik staan alle ruimtes in de kelder min of meer met elkaar in verbinding. Een portaal van bogen, zoals de Amsterdamse grachten, creëert een intieme, geheimzinnige locatie met vele workshopmogelijkheden. Van koken in de hypermoderne kookstudio tot wine-tastings aan de lange houten tafels in mediterrane sferen. Maar ook theaterworkshops en schilderlessen bij de open haard behoren tot de opties.

Onophoudelijke energie

Ik volg de ontwikkelingen van TOBACCO Theater sinds november 2010 op de voet en elke keer ben ik overrompeld door het entrepreneurschap van Erik, die naast al deze werkzaamheden ook de crisis zonder kleerscheuren heeft doorstaan; Hij heeft zijn markt landelijk weten te verbreden en zijn bedrijf uitgebreid naar vijf vestigingen (Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Groningen en een eigen Uitjes.nl horecalocatie aan de Oudegracht van Utrecht, WERF221). Zijn onophoudelijke energie zorgt voor een stormvloed in de Theaterstraat De Nes. We ontvangen persberichten van VIVA, Cosmopolitan, Aviareps en vele andere partijen over hun succesvolle evenementen die plaatsvonden in TOBACCO Theater. De combinatie van horeca, theater en stadsuitjes blijkt een gouden greep.

Alsof het nooit anders is geweest

Jaren liepen bouwvakkers in en uit, werden de uit Indonesië verscheepte meubelen en Chesterfield banken beschermd door plastic vellen, kwamen verfluchten je tegemoet en schreeuwden draagbare radio’s deuntjes van 100% NL door het authentieke theater. Nu, twee jaar na de officiële opening, is het alsof TOBACCO Theater er altijd is geweest, een markant pand in de Nes, waar gastheerschap nog immer hoogtij viert en waar individuen en groepen terechtkunnen voor een oprecht warm welkom en een unieke belevenis; of dat nu een bedrijfsuitje, een theatervoorstelling, workshop of zelfs een zondagmiddag dansen is tijdens het maandelijkse evenement DansPaleis van Kooten!