Het Scheepvaartmuseum

Spectaculaire evenementenlocatie die geen aankleding nodig heeft

Achter de klassieke witgepleisterde gevel van Het Scheepvaartmuseum bevindt zich één van de meest spectaculaire en moderne evenementenlocaties van Amsterdam: Het Open Pleyn.

De binnenplaats van het museum werd tijdens een grote renovatie omgebouwd tot het centrale punt van het museum. Het plein wordt aan alle kanten omsloten door de hoge wanden van het gebouw, terwijl de bogen op de begane grond een vrije doorkijk geven. Hierdoor komt de ruimte groots en ruimtelijk over. Het Open Pleyn kreeg bij de renovatie een unieke dakconstructie van metaal en glas. Een architectonisch hoogtepunt, waardoor het plein de mooiste plek van het museum is en een spectaculaire locatie voor ieder evenement.

Scheepvaartmuseum
‘s Avonds vormen de 868 LED-lampjes in het metalen geraamte een droomachtige sterrenhemel.

Overweldigende entree

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het oude Zeemagazijn van de Admiraliteit, een rijksmonument uit de 17e eeuw met een unieke ligging aan het water in het centrum van Amsterdam. Goed bereikbaar met openbaar vervoer, auto en boot. Een ontvangst op de steiger aan de achterkant van het museum, met de replica van VOC-schip Amsterdam als blikvanger, is een overweldigende entree voor uw gasten.

Binnen in Het Scheepvaartmuseum is van alles te zien. Naast de tentoonstelling over de Nederlandse zeevaartgeschiedenis, mag je ook de Kamers met hun authentieke plafonds en eigentijdse inrichting zeker niet missen – ideaal voor een welkomstwoord en een ontvangstdrankje. Maar het absolute spektakelstuk is het Open Pleyn.

Iedere gewenste sfeer

De overkapte binnenplaats van Het Scheepvaartmuseum is van een adembenemende schoonheid. Door de glazen constructie baadt de binnenplaats overdag in een aangenaam daglicht. ‘s Avonds gaan de 868 LED-lampjes in het metalen geraamte aan en vormen een droomachtige sterrenhemel. De helderheid en de kleur van elk lampje kan naar smaak worden ingesteld om iedere gewenste sfeer op te roepen. Een evenement onder de sterrenhemel is in Nederland niet vanzelfsprekend, maar op Het Open Pleyn staan de sterren altijd gunstig.

De glazen overkapping werd ontworpen door architect Laurent Ney en is een kunstwerk op zich. Het is een zelfdragende constructie van 34 bij 34 meter, en bestaat uit 1200 stukken glas in een stalen frame. Het stervormige lijnenspel van de metalen balken is een verwijzing naar de kompasrozen en oriëntatielijnen op oude zeekaarten. Geen twee glazen panelen in de constructie zijn hetzelfde.

Het Scheepvaartmuseum

Hoewel de blik in Het Open Pleyn als vanzelf wordt gevangen door de wanden en de glazen overkapping, heeft ook de vloer een bijzonder verhaal. Door de nieuwe overkapping was op de binnenplaats een kathedraaleffect ontstaan. Geluid kon niet meer ontsnappen, waardoor ieder geluidje meer dan twaalf seconden zou blijven rondzingen. De oplossing zit in de voegen tussen de tegels: die zijn deels open. Onder de tegels hangen bakjes met geluidabsorberend materiaal, waardoor het geluid niet meer terugkaatst.

Iedere avond beschikbaar

Het Open Pleyn is iedere avond na sluitingstijd van het museum beschikbaar voor evenementen, en kan dan volledig naar wens worden aangekleed en uitgelicht. Een diner tot zevenhonderd personen, een awarduitreiking, of feesten tot duizend personen. Het Open Pleyn is naar smaak in te richten in iedere opstelling, maar is van zichzelf al zo mooi dat verdere aankleding eigenlijk overbodig is.