Discover the finest spaces
Delen

Het Scheepvaartmuseum ‘ideale locatie’ première Michiel de Ruyter

Event managers kunnen veel van elkaar leren. Van creatieve communicatieoplossingen bij een internationaal evenement, tot het vinden van een passende locatie: over ieder probleem is al eerder nagedacht. GreaterVenues.com vraagt opdrachtgevers daarom terug te blikken op hoe zij een evenement en de locatie hebben ervaren. Dit keer vertelt Klaas de Jong van Farmhouse, producent van de nieuwe film Michiel de Ruyter, over de première van die film in Het Scheepvaartmuseum.

Extra bijzonder

Het was hét evenement waar de hele Nederlandse filmindustrie naar uitkeek; en met hen vele Bekende Nederlanders en  alle media. De première van Michiel de Ruyter, het grootste Nederlandse filmproject van de afgelopen jaren, die plaatsvond in Het Scheepvaartmuseum. “Een locatie die van zichzelf al zo mooi is, dat je heel weinig aandacht hoeft te besteden aan de aankleding”, blikt producent Klaas de Jong terug.

“Het Scheepvaartmuseum is van zichzelf al zó mooi, dat je heel weinig aandacht hoeft te besteden aan de aankleding”

 

Filmpremières zijn ‘gesneden koek’ voor De Jong. Als hoofdproducent heeft hij een hele rij films op zijn naam staan, waaronder De Schippers van de Kameleon, De Scheepsjongens van Bontekoe en Verliefd op Ibiza! Toch was de première van Michiel de Ruyter extra bijzonder.

Spectaculaire binnenplaats

De eerste vertoning van het bijzondere filmproject moest op een passende locatie plaatsvinden. Omdat de film over Nederlands grootste zeeheld gaat, kwam Het Scheepvaartmuseum al snel naar voren als ideale locatie. Niet alleen vanwege de uitstraling, de centrale ligging in Amsterdam, of de spectaculaire met glas overkapte binnenplaats waar de film uiteindelijk zou worden vertoond, maar ook vanwege de bijzondere geschiedenis van het pand – eens bekend als ”s Lands Zeemagazijn’. Michiel de Ruyter woonde in zijn tijd op een steenworp afstand van het gebouw, en moet er regelmatig door de gangen zijn gelopen.

“Iedereen heeft kunnen zien dat een evenement van deze klasse, zo’n ‘highbrow event’ hier heel goed mogelijk is”

 

“De geschiedenis van deze locatie gaf het evenement een extra lading. Maar daarbij is Het Scheepvaartmuseum ook gewoon heel goed in het organiseren van evenementen. Ze hebben de organisatie heel goed opgepakt. Alles wat in het gebouw moest gebeuren nam het museum zij voor hun rekening en wij zorgden zelf dat het beeld en geluid van de film goed was. Iedereen heeft denk ik kunnen zien dat een evenement van deze klasse, zo’n ‘highbrow event’ daar heel goed mogelijk is. ”

Specifieke behoeften

De 1200 genodigden werden vanaf het marineterrein per pont naar de aanlegsteiger gevaren, waar de gebruikelijke rode loper lag uitgerold. De loper leidde de gasten vlak langs de replica van het VOC-schip Amsterdam naar de entree van het museum, waar de camera’s van de verzamelde pers al draaiden. Vanaf de entree leidde de loper ze toepasselijk door ‘De Ruyter Kamer’ voor een welkomstdrankje, en vervolgens het Open Pleyn op. De imposante binnenplaats van het museum was voor de gelegenheid omgebouwd tot bioscoopzaal.

 

Vooral over de bereikbaarheid per water is De Jong erg te spreken. “De aankomst met het pontje werkte heel goed. Dat was niet duur, maar dat voegde echt iets toe aan de entree.”

De logistiek was nog de grootste uitdaging voor Het Scheepvaartmuseum. Vanwege het grote aantal gasten, maar ook vanwege de specifieke behoeften voor bijvoorbeeld de pers, de cast van de film, en een aparte groep speciale gasten die een eigen entree en welkomstborrel had. “Door de manier waarop de omloop in Het Scheepvaartmuseum is geregeld kon de hele ruimte volledig worden benut”, zegt De Jong. “Alles sloot goed op elkaar aan, er was geen overbodige ruimte. Het was heel ‘cosy’, heel bijzonder allemaal.”

 

[Foto’s: Het Scheepvaartmuseum]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.