Discover the finest spaces
Delen

Waar moet je zijn tijdens Sail 2015?

Vijftig Tall Ships, honderden andere boten, en ruim twee miljoen bezoekers: komende week zal er in het gebied op en rond het IJ over weinig anders worden gepraat dan Sail 2015. Maar waar moet je zijn voor de live acts, de feestjes en wat zijn de mooiste plekken? Het ultieme overzicht van alle locaties rondom Sail!

Op 19 augustus vindt het grootste spektakel van het event plaats: de Sail in. Begeleid door duizenden plezierbootjes varen de Tall Ships, die de afgelopen maanden van over de hele wereld deze kant op voeren, door de sluizen richting het IJ. Voor wie geen bootje heeft geregeld, is het zaak om een locatie met goed uitzicht te vinden.

De Sail-In Parade heeft een recordlengte van twaalf kilometer

 

De Sail in begint om 10 uur ‘s ochtends, als de eerste schepen langs Forteiland IJmuiden komen. Vervolgens gaan ze door de sluizen van IJmuiden en komen ze op het Noordzeekanaal. Vlak voor ze in Amsterdam aankomen, varen ze eerst nog langs het Hembrugterrein en Taets Art & Event Park. Hier is zowel tijdens de Sail in als tijdens de Sail out de Hembrug Happening, een gratis publieksfestival met muziek, entertainment en een reuzenrad van waaruit je een uniek zicht hebt op de botenparade.

 

Westelijk Havengebied

 

In West is het REM-eiland een geweldige plek om te zijn. Het voormalige heliplatform op het dak van het oude oliebooreiland geeft een spectaculair uitzicht over de schepen. Iets verder in het Westelijk Havengebied ligt restaurant Woods, met een heerlijk terras dat uitzicht biedt over het water. Ook Pont 13 is tijdens Sail geopend, en is goed bereikbaar met de aanlegsteigers voor de deur.

 

NDSM-Werf

 

Aan de andere kant van het water ligt de NDSM-werf, tijdens Sail een van de gebieden waar veel gebeurt. Op en rond locaties als GeWoonboot, Undercurrent, Roze Studio, Pllek, Veronica Schip, Loetje aan ‘t IJ en IJkantine is veel te beleven. In dit gebied wordt een pop-up-haven gebouwd, in het Johan van Hasseltkanaal, met honderden meters steigers om boten van een ligplaats te voorzien.

 

Undercurrent heeft een groot terras aan het water met uitzicht op de skyline van Amsterdam en de voorbijvarende schepen. Overdag zijn er verschillende muzikale voorstellingen. Bij geWoonboot zijn demonstraties van schepen die op duurzame wijze worden gerestaureerd en er is een bar geopend. Bij Pllek, het stadsstrand van Noord, is het goed toeven met een drankje en het uitzicht over de schepen. Daarnaast is er een tentoonstelling met vinylprints uit het archief van de NDSM-werf. Het Veronica Schip heeft woensdag vanaf 13 uur het muziekevenement NAP, met optredens van nieuwe en jonge artiesten, maar is de rest van de week verhuurd voor zakelijke events. Op het puntje van de werf is Kaap de Groene Hoop, met twee muziekpodia en een kijkboulevard van zitzakken en fauteuils om het gebeuren op het water te bekijken.

 

Westerdok

 

Aan de overkant, op de Westerdoksdijk ligt hotel Room-Mate Aitana, een designhotel met een geweldig uitzicht over het IJ en op de haven voor het raam. Vanaf het dak van deze locatie zal woensdag een Live-stream worden gemaakt die rechtstreeks wordt uitgezonden op GreaterVenues.com.

 

Overhoeks

 

Een paar meter verder ligt restaurant Nevel, ook aan het IJ, waarvan het terras een mooi uitzicht biedt over de schepen en op de overkant van het water, waar EYE Filmmuseum en de A’DAM Toren de handen ineenslaan voor een bijzonder filmspektakel. ‘s Avonds projecteert EYE  groot de filmbeelden uit haar collectie op het gebouw. Het beeld wordt door muziek van een door A’DAM Toren verzorgde muzikale line-up. Bij de Tolhuistuin is tijdens Sail een ‘Plastic Soupermarket‘: een supermarkt volledig van en met afval uit het IJ. Met een boodschappenmandje aan de arm krijg je hier op confronterende wijze te zien wat er zoal uit het IJ te halen valt. Op zaterdag is in de tuin de voorstelling Daddy Lost Me, met aansluitend een barbecue.

Tussen EYE en de Tolhuistuin ligt het gebied ‘Witte Oceaan’, waar het vrij toegankelijke Northwave Festival plaatsvindt. Op dit festival staan relaxen, lekker eten en live muziek centraal.

 

Centrum

 

In de Zilveren Toren achter het Centraal Station vindt in evenementenlocatie Level Eleven een netwerk evenement plaats, dus die locatie is op de 19e alleen toegankelijk voor genodigden. Wie de schepen van bovenaf wil bekijken kan ook terecht in DoubleTree by Hilton, waar de Sky Lounge, de rooftopbar geopend is voor het publiek. In het Scheepvaartmuseum begint ‘Leven aan boord’, een speciale tentoonstelling tijdens Sail.

Achter DoubleTree by Hilton, aan de Oosterdokskade, vinden we de Floating Market, twee pontoneilanden op het water waar bezoekers een Aziatische maaltijd en drankjes kunnen krijgen. Vijf dagen lang is hier elke avond een andere programmering.

 

IJhaven

 

We komen dichterbij de eindbestemming van de intocht, de IJhaven, midden in de zogenaamde ‘Oranje Oceaan’. Hier zullen de Tall Ships liggen tijdens hun verblijf in Amsterdam. Aan de kade van de haven zijn de ijVENUES te vinden: Muziekgebouw aan ‘t IJ met restaurant Zouthaven, Passenger Terminal Amsterdam, Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre en het Bimhuis. Het Muziekgebouw aan ‘t IJ en de Zouthaven zijn open voor publiek en brengen je dichtbij de prachtige oude schepen.

 

Het zonnedek van Mövenpick is tijdens Sail omgedoopt in de Mövenpick Marina Club en ligt direct aan de haven van de Tall Ships. Een dj draait muziek en wordt daarbij begeleid door live muzikanten. Pakhuis de Zwijger start tijdens Sail met haar nieuwe culturele seizoen, met een programma over innovatie op het gebied van water. Friends (hoofdsponsoren), Fans en Fellows van Sail worden ontvangen in het Scheepvaarmuseum, de Passenger Terminal Amsterdam en aan de overkant van het water, in De Kromhouthal.

 

De Overkant

Kromhouthal

 

De Kromhouthal op het terrein de Overkant in Noord is tijdens SAIL open voor publiek en beschikt over een terras met uitzicht op het IJ. Ook zijn er meerdere gezellige barretjes op het terrein. De BorrelFabriek opent speciaal voor SAIL een pop-up restaurant in de evenementenhal. Theater even evenementenlocatie M-Lab, iets verderop, werkt voor de gelegenheid samen met Martinair Party Service om op deze locatie, direct aan ‘t IJ en pal naast het hoofdpodium zakelijke arrangementen te bieden.

 

Sail Music Marina

 

Even naast M-Lab vinden we de Music Marina, een uniek podium dat drijft op het water. Hier vinden iedere avond optredens plaats van grote namen als het Koninklijk Concertgebouw Orkest (woensdag 21.00 uur) Kensington en Miss Montreal (donderdag), Nick & Simon, en Jan Smit (vrijdag), Pirates of the Caribean in Concert (zaterdag) en K3 (zondag). De optredens vinden plaats op een groot podium dat drijft op het IJ, voor Hotel de Goudfazant. Op de kade is een tribune gebouwd met zitplek voor 5.000 personen en op het water kunnen 100 sloepen vlak voor het podium komen liggen, zodat mensen ook vanuit hun bootje van de optredens kunnen genieten. Voor de tribuneplaatsen voor het ponton en voor de plekken op het water, vlak voor het podium worden hier kaartjes verkocht. Iedere avond zijn er 500 gratis staplaatsen beschikbaar. Elke dag van Sail wordt na afloop van de concerten afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow boven het IJ.

 

Op het IJ vinden we naast de Tall Ships en de duizenden andere vletjes en sloepjes ook de varende evenementenlocatie OCEANDIVA ORIGINAL en OCEANDIVA FUTURA, waar tijdens Sail verschillende b2b events zijn georganiseerd. Op vrijdagavond vindt op een van de schepen de periodieke vriendenborrel plaats. Ook het schip Pure-Liner vaart rond tijdens Sail, met diverse arrangementen voor groepen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.