Discover the finest spaces
Delen

Locaties in de schijnwerpers tijdens Amsterdam Light Festival

De zesde editie van het Amsterdam Light Festival is geopend. Van 30 november tot en met 21 januari licht de stad op met in totaal 36 lichtkunstwerken van verschillende nationale en internationale kunstenaars, verspreid door de stad. Hoogtepunt van deze editie is het kunstwerk Thinline van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei: een zeven kilometer lange lichtlijn die de gehele vaarroute van het festival volgt. Maar ook een aantal Amsterdamse event locaties staan in de schijnwerpers tijdens het lichtfestival.

Het Scheepvaart Museum

Het VOC-schip ‘Amsterdam’ dat voor Het Scheepvaartmuseum ligt, is deze dagen versierd met het lichtkunstwerk Homeward Bound door Victor Engbers.

Beeld: www.amsterdamlight festival.com

Het project is geïnspireerd op het natuurverschijnsel Sint-Elmusvuur, vernoemd naar de Erasmus van Formiae, de patroonheilige van zeelieden, dat vooral ’s nachts tijdens een storm of onweersbui wordt waargenomen. Het verschijnsel deed zich vaak voor op puntige objecten zoals scheepsmasten. In Het Scheepvaartmuseum zelf kun je genieten van de sterrenhemel in de overdekte binnenplaats; van 21 t/m 24 december 2017 is hier in de avonduren een pop-up restaurant gevestigd.

De Doopsgezinde Singelkerk

Het lichtkunstwerk ‘Windows’ van Lynne Leegte bestaat uit twee verlichte raamkozijnen. Bijzonder is dat het kunstwerk een extensie is van de raampartij van de achter het kunstwerk gelegen 17e eeuwse doopsgezinde Singelkerk. Deze schuilkerk heeft aan de buitenkant een onopvallende uitstraling, omdat het gebouw in de 17e eeuw niet als kerk herkenbaar mocht zijn.

Impressie Windows, door Lynne Leegte

Tijdens het Amsterdam Light Festival 2017 wordt de Singelkerk eindelijk op de voorgrond gezet. De Singelkerk heeft naast een schitterende 17e eeuwse kerkzaal, die erg geschikt is voor bijzondere events voor groepen tot 350 personen, ook een vijftal sfeervolle kleinere ruimtes.

Hermitage Amsterdam

Op de zijgevel van de Hermitage wordt het kunstwerk ‘It was once drifting on the water…’ van Claudia Reh geprojecteerd.

Voor het project werkt Reh samen met Amsterdamse basisscholieren. Reh projecteert de achtergrond, terwijl wisselende groepjes scholieren vier andere projectors gebruiken om hun zelfbedachte verhalen te verbeelden. En doordat hun voorstellingen ter plekke ontstaan, kan Reh er in haar eigen projectie weer op reageren – zo ontstaat er een visuele dialoog.

NEMO Science Museum

Rona Lee’s projectie ‘A Necessary Darkness’ op NEMO Science Museum draait om de afwezigheid van licht.

'A necessary darkness' van Rona Lee

Het middelpunt van de projectie is een vuurtoren, te zien tegen een achtergrond die langzaam verandert. De zon gaat onder, de maan komt op en wolken, sterren en golven komen en gaan. Bijzonder is dat de toren juist geen licht geeft, maar duisternis.

EYE Filmmuseum

Amsterdam Light Festival heeft in samenwerking met ISE (Integrated Systems Europe) en de RAI Amsterdam het initiatief genomen voor de organisatie van de eerste World Masters Projection Mapping, een internationale competitie voor professionele videokunstenaars.

EYE Filmmuseum

De vijf finalisten creëren een zogeheten ‘architectural mapping’: een videoprojectie op maat. De projectie past op de façade van het iconische EYE Filmmuseum, aan het IJ in Amsterdam. Onderdeel van de setup zijn ook twee grote waterschermen in het IJ als extra projectvlak. Om deze videoprojecties te bewonderen moet je wel nog iets langer geduld hebben: de presentatie van de vijf finalisten begint op 14 januari 2018 en duurt tot de finale en selectie van winnaars tijdens de ISE-beurs in de RAI op 9 februari 2018.

Marineterrein

Dit jaar vindt de wandelroute van het Amsterdam Light Festival plaats op het Marineterrein. Van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018 kun je hier zelf rondwandelen en de 21 unieke lichtkunstwerken bewonderen. Op het terrein komen paviljoens met informatie en warme drankjes, er wordt een ‘waterway’ aangelegd over de binnenhaven en er is een tentoonstelling te zien over eerdere edities van het festival.

Amsterdam Light Festival kun je op verschillende manieren ervaren. De lichtkunstwerken zijn vanaf het water te bewonderen met een speciale Water Colors rondvaart, te boeken bij de aan het festival verbonden rederijen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.