Mirjam Moll (Nationale Museumweek): ‘Vooral de grote musea weten de zakelijke markt steeds beter aan te boren’
In het Locatieonderzoek van High Profile blijkt dat een groeiende belangstelling is van opdrachtgevers in museumlocaties. Van 2012 op 2013 nam de interesse in dit soort locaties zelfs toe met 35 procent.
Van 18 tot en met 26 april vindt de eerste Nationale Museumweek plaats. Tijdens dit evenement staan de 450 grote en kleine Nederlandse musea in de schijnwerpers, met verrassende initiatieven binnen en buiten de muren van het museum. Valt er ook wat te zien voor de zakelijke markt? Een interview met Mirjam Moll van de Museumvereniging, organisator van de Nationale Museumweek.
Waarom is er dit jaar een Museumweek, in plaats van een Museumweekend?
We hebben meer dan dertig jaar het Museumweekend georganiseerd. Maar daarmee bereiken we vooral de mensen die toch al naar musea gaan. Die mensen bezochten dan een keer een ander museum. De Museumweek is een nieuw concept, met zeven live evenementen in het land. Het draait in deze week niet zozeer om het bezoeken van de musea, maar om de waardering voor de vele collecties in het land.
Hebben de musea en hun collecties dan meer waardering nodig?
Met de bezuinigingen op cultuur, die met name door het vorige kabinet zijn ingezet, hebben ook de musea een tik gekregen. Door dit soort bezuinigingen blijkt maar dat niet iedereen doordrongen is van het belang van musea, en met name van hun collecties. We hebben in Nederland 65 miljoen museumschatten, en juist die willen we op deze manier toegankelijk maken. Door evenementen in de openbare ruimte te houden, brengen we mensen in contact met de schatten en verhalen van ons gemeenschappelijke verleden.”
“De omgeving van een museum zet aan tot reflectie. Met name voor vergaderingen en congressen is het een passende ambiance, waar je de waan van de dag achter je kunt laten en je kunt focussen op het thema van de dag.”
[Foto: Het Scheepvaartmuseum]
Richt de Museumweek zich ook op de zakelijke markt?
“De Nationale Museumweek is vooral een collectieve promotie richting het publiek. Er vinden geen business to business activiteiten plaats. Maar voor musea is de zakelijke markt een zeer welkome extra bron van inkomsten. Van musea wordt cultureel ondernemerschap gevraagd, en daarbij is het van belang om verbreding te zoeken van de financiële mix. Steeds meer musea nemen daarom mensen van de hotelschool in dienst, of met een achtergrond in de hospitality. Dat doen ze niet voor niets. Vooral de grote musea worden steeds beter in het aanboren van de zakelijke markt. En de zakelijke markt weet hen ook steeds beter te vinden, dat is een wisselwerking.”
Wat is het voordeel van museumlocaties voor de zakelijke markt?
“Een museum is de uitgelezen plek om tot rust en bezinning te komen. Vooral de nieuwe en recent verbouwde musea hebben fantastische faciliteiten voor de zakelijke markt, en vaak heel goede catering. Musea zijn meestal gevestigd in prachtige historische panden en ook nieuwe musea zijn vaak landmarks. De gebouwen hebben altijd een hele mooie uitstraling. De omgeving zet aan tot reflectie, met name voor vergaderingen en congressen is het een passende ambiance, waar je de waan van de dag achter je kunt laten en je kunt focussen op het thema van de dag. Het zijn inspirerende locaties, dus je kunt een bezoek aan de tentoonstelling ook onderdeel maken van het programma. Qua faciliteiten zijn musea het meer dan waard. Daarbij zijn musea vaak goed bereikbaar en toegankelijk.
“Vooral de nieuwe en recent verbouwde musea hebben fantastische faciliteiten voor de zakelijke markt, en vaak heel goede catering.”
[Foto: Het Fries Museum]
Welke museumlocaties mag je niet missen voor zakelijke events?
“Toevallig was ik onlangs voor een vergadering in Het Scheepvaartmuseum. In de Admiraliteitskamer, omringd door Michiel de Ruyter. Dat is echt een geweldige locatie, een hele mooie plek voor een bijeenkomst.
Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft een heel andere setting. Een hele rijke en kostbare, majestueuze omgeving, en je kunt er heerlijk buiten wandelen.
Het Fries Museum in Leeuwarden is een nieuwer museum. Een landmark met schitterende faciliteiten en een fantastisch uitzicht over de stad.”
Om terug te komen op de Museumweek, wat is er eigenlijk allemaal te zien?
“Elke dag van de week gaan we in ergens buiten de Randstad één object uit de collectie van een museum enorm uitvergroten, en in het goud. Het Zeeuws Museum in Middelburg heeft bijvoorbeeld een mesheft in de collectie, een beeltenis van Eva van zes centimeter groot. Eva wordt vergroot tot een hoogte van 10,69 meter, verguld en op een anderhalf meter hoog plateau gezet op het marktplein. Mensen die daar een selfie bij maken en op social media plaatsen maken weer kans op Museumkaarten.”
Meer informatie over de Nationale Museumweek: www.nationalemuseumweek.nl
[Foto: Paleis Het Loo]