Uniek in Amsterdam: je event op een drijvend terras aan Het Scheepvaartmuseum
Een grote groep gasten ontvangen met een borrel in de buitenlucht, op misschien wel de mooiste plek van Amsterdam? Dat is vanaf halverwege september mogelijk bij Het Scheepvaartmuseum! Het museum wordt dan uitgebreid met een groot, drijvend terras, genaamd ‘Het Dek’. Het Dek is exclusief te huur voor evenementen en geeft de locatie de voor de binnenstad van Amsterdam unieke mogelijkheid van events in de buitenlucht!
Wie weleens een event heeft bijgewoond in Het Scheepvaartmuseum, kan zich waarschijnlijk de ontvangst nog goed herinneren. Vooral een aankomst per boot, waarna je over de lange steiger langs VOC-schip ‘Amsterdam’ loopt, is ronduit spectaculair. Ronald van Lopik werkt ruim zes jaar voor Het Scheepvaartmuseum. En hoe gelukkig hij ook is met de bijzondere mogelijkheden voor events in het pand en het spectaculaire Open Plein – al die tijd had hij één wens: de mogelijkheid om ook buiten gasten te mogen ontvangen. “De steiger van het schip ‘Amsterdam’ wordt heel vaak gebruikt als aankomstplek”, vertelt Ronald. “We krijgen dan ook vaak het verzoek om daar een aperitief te nuttigen voordat een groep aan tafel gaat of een feest begint, maar daarvoor wordt geen vergunning verleend. En dat is natuurlijk doodzonde, op zo’n mooie plek.”
Drijvend terras
Je kunt je de blijdschap bij Het Scheepvaartmuseum dan wel voorstellen toen de gemeente onlangs akkoord ging met een terrasvergunning voor Het Dek, het nieuwe terras aan de zuidwestzijde van het museumgebouw. “Het zijn twee pontons van 20 bij 5, die aan elkaar gekoppeld 200 vierkante meter groot zijn en waarop we horeca mogen bedrijven, ook tijdens evenementen. Op elk ponton is ruimte voor 75 personen, dus als je ze beide gebruikt kun je er staan met 150 mensen. Dat geeft heel veel extra ruimte bij het pand!” Het terras komt precies op tijd, nu SAIL 2020 voor de deur staat. “Het is fantastisch als locatie in Amsterdam als je dan een buitenterras hebt! Je kunt hier heel gemakkelijk aanmeren met een rondvaartboot of andere boot en je gasten laten op- of afstappen via de toekomstige loopplank.”
De pontons zijn vanuit Het Scheepvaartmuseum zelf toegankelijk via twee loopbruggen, waarvan één uitkomt in de evenementenkamers en de ander in het restaurant. Wanneer je een meeting of event hebt in De Kamers van Het Scheepvaartmuseum, dan is het gebruik van een van één van de pontons bij de prijs inbegrepen. En dan loop je dus zo in de pauze van een meeting je eigen terras op het water op, midden in Amsterdam. Het tweede ponton kan gebruikt worden voor de bezoekers van het museum en het restaurant, maar tegen een meerprijs is het ook mogelijk om beide pontons voor je event te krijgen en worden ze gecombineerd tot één groot drijvend terras.
Het terras heeft een houten vloer en is ingericht met glazen wanden, verlichting, parasols en een vast meubilair met zit- en statafels. In de zomer ligt het terras de hele dag in de zon. “En het ligt in een hoek waar altijd een briesje staat, dus het is er ook bij heel warm weer aangenaam vertoeven.” Het geeft Het Scheepvaartmuseum met haar witte gevel bij mooi weer ineens een bijna mediterrane uitstraling.
Vernieuwingen bij Het Scheepvaartmuseum
De uitbreiding met deze buitenmogelijkheden valt samen met een aantal vernieuwingen bij Het Scheepvaartmuseum. Zo is de routing van het museum aangepast, waardoor met name het Open Plein – de indrukwekkende overdekte binnenplaats in het hart van het gebouw – nu veel meer rust ademt. Die ruimte krijgt een nieuw meubilair en is voorzien van fraaie boogvormige ledschermen die je tijdens events kunt gebruiken voor je branding of routing.
Opvallend is verder dat de Noordvleugel op de begane grond is ingericht als ‘Hoofdgalerij’, waarin de topstukken van het museum zijn opgesteld in de tentoonstelling ‘Republiek aan zee’. Deze Hoofdgalerij maakt het veel aantrekkelijker om tijdens je bijeenkomst een rondje langs de topstukken van het museum te lopen, legt Ronald uit. “Voorheen bevond de hele collectie zich op een andere verdieping dan de evenementenruimten. Daardoor moest men een of meer verdiepingen omhoog om de collectie te zien, en zo raakte je je gasten nog weleens kwijt. Met de Hoofdgalerij hoef je tijdens een evenement maar één gang over te steken. Wij willen de bezoekers tijdens evenementen inspireren met onze collectie en de verhalen die daarbij horen. In onze collectie is vaak een raakvlak te vinden met de organisatie of het thema van een bijeenkomst. Die verbinding proberen we vooraf te maken. Dat geeft een bijeenkomst in Het Scheepvaartmuseum ook echt meer diepgang.”