Het Scheepvaartmuseum omgebouwd tot vergadercentrum Europees Voorzitterschap
De Europese ministers zijn de komende twee weken weer te vinden in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Van 10 tot en met 24 april is de hele locatie alleen toegankelijk voor ministers en hun delegatieleden is de iconische binnenplaats het Open Pleyn omgetoverd tot een imposante vergaderruimte. Aan de vooravond van dit grote evenement spraken wij projectdirecteur Han-Maurits Schaapveld. Wij ontmoeten hem in het Europagebouw, dat speciaal voor het Europees Voorzitterschap is gebouwd op het naastgelegen Amsterdamse Marineterrein.
Nederland is de eerste helft van 2016 voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In die periode vinden er dertien ministeriële vergaderingen plaats in Het Scheepvaartmuseum en 150 ambtelijke vergaderingen en conferenties in het Europagebouw. Eigenlijk is het dus een congres van zes maanden, vertelt Schaapveld. Er werd besloten om een geheel eigen congresgebouw neer te zetten op het Marineterrein, naast het Scheepvaartmuseum. “In Nederland kun je niet voor zes maanden een congrescentrum afhuren. Iedereen zit met vaste klanten, vaste punten in het programma. Daarom hebben we besloten om hier een tijdelijke locatie neer te zetten, op het voetbalveld van de oude marinekazerne.”
[Entree Europagebouw, met banken in de 3D-geprinte gevel door DUS-Architects]
Sober en gastvrij
Het Europagebouw bestaat uit vier tijdelijke gebouwen met zeventien zalen en meerdere lounges. De opdracht die de organisatie kreeg, was ‘sober, gastvrij, veilig en innovatief’. “Bij alle werkonderdelen hebben we het sober gehouden. Dus de beveiliging, garderobe en vergaderruimtes zijn strak en netjes. Voor de lounge en de wandelgang, waar toch een heleboel gebeurt, hebben we wel een ‘Wow-effect’ proberen te creëren. Niet door overdreven te doen, maar wel zo dat de bezoekers onthouden dat ze hier zijn geweest.”
Wow-effect
Dat ‘wow-effect’ wordt bereikt met de aankleding, die speciaal voor het congrescentrum is ontworpen door Studio Edward van Vliet. Dutch Design-lampen hangen aan de plafonds waarop een Nederlandse wolkenlucht is afgebeeld. De vloerbedekking is geïnspireerd op Delfts blauwe prints. Door het hele gebouw wordt kunst getoond, waaronder in iedere ruimte portretfoto’s. Er zijn galerijen van fotografen als Koos Breukel, Erwin Olaf en Vivianne Sassen. Indrukwekkend is ook het glazen atrium in de hoofdlounge, met een binnentuin en bomen.
[Boven: Atrium in het Europagebouw zorgt voor ‘wow-effect’. Onder: Delftsblauw-tinten komen terug in het vloerkleed en de bekleding van het meubilair]
Open Pleyn
Bijzonder als het Europagebouw ook is, voor de ministerraden wordt Het Scheepvaartmuseum ingezet. “Daar wilden we toch een tandje bijdoen, om er iets meer nadruk op te leggen. Andere landen gebruiken daar tijdens hun voorzitterschap vaak hun parlement voor, of ze richten er een speciale zaal voor in. Wij hebben hier Het Scheepvaartmuseum naast de deur, wat een heel mooie locatie is met het Open Pleyn als vergaderzaal.” Met een brug tussen het Marineterrein en Het Scheepvaartmuseum is het ook nog eens vrijwel op hetzelfde terrein.
[Het Open Pleyn in Het Scheepvaartmuseum, ingezet als vergaderlocatie]
Opbouwen
Inmiddels werkt Schaapveld voor de tweede keer samen met Het Scheepvaartmuseum. Eind januari vond het eerste blok van de ministeriële vergaderingen plaats. “Een samenwerking die heel goed gaat. Het Scheepvaartmuseum is heel erg flexibel en meedenkend, zij hebben hele goede Duty Managers. We merken dat vooral bij het opbouwen, waar we nu voor de tweede keer mee bezig zijn. We hebben eigenlijk maar één dag om alles klaar te zetten. Het Scheepvaartmuseum is zaterdag nog open, dus we hebben van zaterdag 18.00 tot maandagochtend 6 uur. Gelukkig kunnen we een aantal ruimtes al eerder inrichten en klaarzetten.”
[Boven: Vergadertafel en tolk in het Open Pleyn. Links en rechts: lounge en break-out]
Het Scheepvaartmuseum wordt volledig ingezet tijdens deze vergaderingen. Van interviewruimtes voor de pers tot lounges, een kantoor voor de liaison officers, breakout ruimtes en een restaurant. Bij het inrichten komt nog heel wat kijken. “We hebben op de glazen overkapping folie gelegd, zodat niemand tegen de zon in hoeft te kijken. Het duurt acht uur om het kleed neer te leggen. Dat is op maat gemaakt en moet goed liggen, want er zit een patroon in. Dan moet de hele tafel erop komen en moet de bedrading daarin worden weggewerkt. Trek daar nog eens acht uur voor uit, en je ziet dat het kielekiele wordt. Dus daarom zijn we blij met de goede samenwerking met Het Scheepvaartmuseum.”
[Boven: Bruggetje tussen Marineterrein en Het Scheepvaartmuseum. Onder: Pers verzameld langs de loper voor de entree van Het Scheepvaartmuseum. Foto’s: Rijksoverheid]