SugarCity Events

Het summum van industrieel erfgoed als evenementenlocatie

Industriële locaties met een verhaal zijn nog altijd onverminderd populair. SugarCity Events, in de voormalige CSM-suikerfabriek, heeft een rijkdom aan historie en is qua omvang en haar rauwe karakter ongeëvenaard. Het is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in locatieland en is nog altijd in beweging. Zodoende geniet de evenementenlocatie momenteel veel aandacht onder nationale en internationale eventplanners. GreaterVenues ging op bezoek bij deze booming evenementenlocatie om met eigen ogen de nieuwe ontwikkelingen te aanschouwen.

Om verwarring te voorkomen: SugarCity Events is de evenementenlocatie van het SugarCity-terrein. Het hele terrein, inclusief de fabriek die wordt ingezet voor events, wordt ontwikkeld door de Cobraspen Groep. Zo zijn onder andere twee oude suikersilo’s omgebouwd tot luxe kantoorpanden, komt er op korte termijn een gigantisch outlet center, in 2018 een casino en nog veel meer.

Wat ons gelijk opvalt als we arriveren op het SugarCity-complex, is de uitstekende bereikbaarheid. Voor de deur is een NS-station vanwaar je met de trein in tien minuten naar Amsterdam CS rijdt. Het evenemententerrein ligt direct aan de A200 die je zo naar Haarlem of Amsterdam voert. Het gehele complex is bovendien toegankelijk via één toegang. Dat is voor de beveiliging van grote events zeer praktisch.

SugarCity Events Halfweg
Karakteristiek voor SugarCity Events is de rauwe look en feel.

Events

Bij binnenkomst in de fabriek van SugarCity Events, lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Vrijwel alles herinnert ons aan het rijke verleden van de fabriek. Er is geen opsmuk, geen aangebrachte elementen, maar pure, rauwe industriële objecten en stijl. Maar schijn bedriegt. Achter deze rauwe uitstraling schuilt een perfect verzorgde evenementenlocatie, die ook nog eens constant in beweging is. “Er is veel gebeurd de afgelopen jaren,” vertelt Denise Schimmel van SugarCity Events, die ons een rondleiding geeft door de indrukwekkende locatie. “Deze trap bijvoorbeeld, die het VIP-deck met de tweede verdieping verbindt, was er eerst nog niet. Dat kun je niet zien, want de trap komt van een andere locatie van het SugarCity-terrein. Dat is de passie van ontwikkelaar Cobraspen: het behoud van industrieel erfgoed en monumenten. Op die manier geven we niet alleen fantastische objecten een tweede leven, maar past het ook nog eens perfect in de stijl van onze locatie.”

Ontwikkelingen

Maar er is nog veel meer gebeurd de afgelopen jaren. Er is meer ruimte in gebruik genomen en de veiligheidsvoorzieningen zijn zodanig verbeterd dat de locatie gezelschappen van 2-10.000 man (!) kan faciliteren. “Nee, niet met z’n tweeën midden in de gigantische evenementenlocatie een intiem diner, maar in één van de kleinere ruimtes waarvan we er steeds meer van tellen. Vanuit de markt is ook behoefte aan events voor kleinere gezelschappen, en dus passen wij ons graag aan. Hier bovenin de Middenfabriek, op de derde verdieping, hebben we twee break-out rooms ingericht, maar ze zijn ook bij uitstek geschikt voor kleine, intieme events,” vertelt Denise.

De Middenfabriek is de grootste centrale hal van de fabriek met de karakteristieke atriums. Op korte termijn komt hier ook een personenlift. Naast de Middenfabriek zijn er nog een drietal andere ruimtes beschikbaar voor events: de Pulppersloods, de Binnenstraat en de Bietenwasruimte. Alle ruimtes zijn met elkaar verbonden en als geheel te gebruiken voor die ongekende capaciteit van 10.000, maar ook individueel of in combinaties in te zetten voor kleinere groepen. “En sinds kort ook tegelijkertijd voor verschillende events, omdat we de toiletten opgesplitst hebben zodat deze afgezonderd gebruikt kunnen worden door verschillende groepen. Deze flexibiliteit is voor ons dan weer erg handig.”

Alles is zodanig groot dat je hier probleemloos voertuigen naar binnen kunt rijden. Toen een grote vrachtwagenfabrikant het verzoek had om vrachtwagens naar binnen te rijden, deden ze bij SugarCity Events niet moeilijk: ze haalden een extra stuk uit de muur om in de behoefte van de klant te voorzien.

SugarCity Events Halfweg
Toch kan ook een enorme industriële hal warm en gezellig zijn.

Ongebruikt

Alsof dat alles nog niet genoeg is voor één evenementenlocatie, voert de rondleiding ons ook nog langs een aantal spannende, nog ongebruikte ruimtes van de fabriek. Achter de Pulppersloods bevindt zich de generatorruimte, waar de stroom voor de fabriek gegeneerd werd middels een gigantische generator. Een hijsinstallatie kon vroeger de generators wisselen, en een slinger aan de ketting leert ons dat de installatie nog steeds werkt. Met een beetje fantasie zie je hier de volgende ruimte van SugarCity Events voor je ogen tot leven komen.

De Cobraspen Groep is al sinds de aanschaf in 2000 bezig met de herontwikkeling van het hele gebied, dat steeds meer vorm begint te krijgen. “Het hele terrein moet een publieksfunctie krijgen dat zowel de gemeentes Haarlem als Amsterdam, waar we hier in Halfweg precies tussen zitten, een uitwijkmogelijkheid biedt voor vrijetijdsbesteding. Dat is ook het thema van de invulling: ‘actieve vrije tijd’. Een belangrijk uitgangspunt bij de invulling van de ruimte is aandacht en respect voor het behoud van het fantastische industrieel erfgoed dat je op dit terrein vindt. Er is veel aandacht voor de historie,” licht Denise toe.

SugarCity Events Halfweg
De Star Wars voorpremière voor genodigden paste perfect bij SugarCity Events.

Historie

Die aandacht voor de historie van het terrein werkt door voor de evenementenlocatie. In 1863 werd hier in Halfweg een fabriek geopend waar suiker uit suikerbieten geproduceerd werd. Vele jaren, fusies en uitbreidingen verder groeit het gebied in de jaren ’70 van de vorige eeuw uit tot een gigantisch suikerconcern onder de naam Centrale Suiker Maatschappij – vandaar dat het gebied ook wel het CSM-terrein wordt genoemd in de volksmond. In 1992 sloot de fabriek voorgoed de deuren, maar het gebied en daarmee de rijke historie zijn behouden gebleven.

Denise licht toe: “Veel mensen die in de buurt wonen hebben een link met het terrein. Of ze hebben er zelf gewerkt, hebben familie of vrienden die er gewerkt hebben, of kennen het gebied gewoon van het voorbijgaan. We koesteren die verbinding met de lokale bevolking en hebben intensief contact met oud-werknemers die graag hun verhaal delen. Vanmiddag nog komt een 80-jarige buurman die hier ooit gewerkt heeft zijn dagboek uit die tijd laten zien. Dat vinden we geweldig. Maar ook als wij iets voor hen kunnen betekenen, doen we dat graag. Zo blijft het terrein een beetje van de mensen. Dat draagt ook bij aan de gastvrijheid, die bij ons hoog in het vaandel staat.”

SugarCity Events Halfweg
SugarCity Events leent zich uitstekend voor congressen. Beeld: The Oval Office

De evenementenlocatie en het omliggende terrein hebben veel te bieden, en er blijven dingen bijkomen. Dat belooft een lange levensduur van deze evenementenlocatie. Want met zoveel ruimte en mogelijkheden houd je je event altijd fris en verrassend. Combineer dat met de rijke historie van het terrein, de gastvrijheid van SugarCity Events en misschien wel het summum van industrieel erfgoed als evenementenlocatie, en je hebt als evenementenlocatie goud in handen.