Discover the finest spaces
Delen

Denise Schimmel: ‘SugarCity heeft zoveel historie, je kunt de suiker bijna ruiken’

Voor ons gevoel waren we pas geleden nog in SugarCity Events, waar we tijdens de rondleiding overdonderd werden door de spectaculaire ruimtes. Een paar maanden later zijn we terug en alles is alweer anders. Er zijn nieuwe break-out ruimtes, in de Middenfabriek is een platformlift gekomen waarmee auto’s naar boven kunnen worden gebracht en er is een geheel nieuwe verdieping geopend voor events. Denise Schimmel leidt ons rond en vertelt over de ambities van deze onwerkelijke evenementenlocatie.

SugarCity Events opende in 2014 in de oude suikerfabriek in Halfweg en is een van de spannendste plekken op evenementengebied van het moment. In totaal wordt 21.000 vierkante meter industrieel erfgoed klaargestoomd voor gebruik, waarvan nu ‘pas’ 10.000 vierkante meter, bestaande uit kleine en grote zalen, in gebruik is genomen. De rest van de zalen staan te popelen.

Denise is al vanaf 2013 betrokken bij SugarCity, waar zij werd aangetrokken om vanuit haar ervaring mee te denken over de invulling van het industriële monument. “Ik vind dat evenementen een mensenbusiness is, het draait om gastvrijheid, het mensen naar de zin willen maken en luisteren naar de wensen van de klanten. Dat is waar SugarCity Events ook voor staat. We willen de klant zo goed mogelijk van dienst zijn. Wij zorgen dat de basis goed is, maar als je wilt heb je hier veel vrijheid. Zo kun je met je eigen leveranciers werken, dat staat je helemaal vrij. Ons team werkt ondersteunend, we zijn allemaal ervaren in de evenementenbranche en kunnen dus goed meedenken. Zo gaan wij net een stapje verder dan alleen de locatieverhuur.”

Terrein SugarCity

“Toen ik begon was er nog niks hier. Het was er vuil, stoffig en nat. Maar wat ik wel meteen al zag was de hoogte en die prachtige verdiepingsvloeren. Dat stoere en ruige karakter hebben we gelukkig behouden.”

Hoe zag SugarCity Events eruit toen je hier voor het eerst kwam?

“Toen ik begon was er nog niks hier. Het was er vuil, stoffig en nat. Er lag een oude tegelvloer, zo schots en scheef dat je er nog geen tafel op neer kon zetten. Maar wat ik wel meteen al zag was de hoogte en die prachtige verdiepingsvloeren. Dat stoere en ruige karakter hebben we gelukkig behouden. Luigi Prins, de eigenaar van het terrein, zegt altijd: als je met een verfkwast in de buurt komt, mag je de uitgang zoeken. Met de opbrengsten van de eerste feesten en kleine events hebben we een nieuwe vloer gelegd en in 2014 was het eerste echte grote evenement hier, van SuperTrash.”

De oude suikerfabriek werd in een kleine twee jaar steeds verder technisch in orde gemaakt, waarbij vooral ook de veiligheid hoog in het vaandel staat. Eerst kwam de begane grond van de Middenfabriek, de meest karakteristieke ruimte met de atriums en het x-vormige trappenhuis dat de blik omhoog leidt naar de hoge kookketels. Vervolgens de Pulppersloods en de Binnenstraat, die de twee ruimtes aan elkaar verbindt. Onlangs werd de eerste verdieping van de Middenfabriek gebruiksklaar gemaakt, waardoor de hal een balustrade heeft. De nieuwe mogelijkheden die dat met zich meebrengt waren goed te zien in de battles van The Voice of Holland, waarbij het publiek van bovenaf rondom op het podium neerkeek.

Verdiepingsvloer

Full picture

[Foto’s The Voice Of Holland: Sander Stoepker]

Wat kunnen we dit jaar van SugarCity verwachten?

“Wij reageren op de vraag die we krijgen uit de markt. De komende tijd leggen we daarom ook de focus op de kleinere gezelschappen. Op de eerste verdieping kun je al voor 100 tot 300 personen een bijeenkomst houden. En in tegenstelling tot wat je zou denken, heb je daarvoor qua aankleding helemaal niet veel nodig. Met goede techniek en verlichting kom je al een heel eind. Denk aan foto’s, films en sfeerbeelden die we op de ruige muren projecteren, zoals sneeuwvlokken die naar beneden dwarrelen.

De eerste verdieping met de balustrade willen we steeds meer gaan inzetten. Volgend jaar komt de tweede balustrade aan de beurt en bouwen we een VIP-deck op de vierde verdieping. Dat wordt een ‘glazen huis’, hoog in de fabriekshal, van waaruit je als organisator over het hele evenement kan uitkijken. Steeds meer automotives ontdekken deze plek. Daarvoor hebben we speciaal een autolift geplaatst waarmee we nu ook auto’s, trucks en zware objecten naar boven kunnen krijgen.

Verder gaan we de Binnenstraat inrichten met vaste techniek en standaard goede verlichting, zodat die ruimte plug & play is. Zie het als een instapmodel, zodat SugarCity nog toegankelijker is voor kleinere gezelschappen. Dan kan je hier ook terecht met honderd bezoekers, iets wat anders nog hoge kosten met zich meebrengt.”

Autolift

Dat is een mooie ontwikkeling. Maar bij SugarCity Events denk je toch gauw aan grote events.

“SugarCity is natuurlijk ook de locatie met de omvang voor hele grote evenementen. 2.500 bezoekers kunnen hier met gemak terecht, zowel qua veiligheid als verkeerstechnisch. SugarCity is erg goed bereikbaar en heeft een eigen treinstation voor de deur. Daarbij komt dat we hele korte lijnen hebben met de gemeente, daarmee zitten we maandelijks om tafel, zodat we heel snel kunnen schakelen en snel weten wat wel en niet mogelijk is.”

Doordat de verschillende ruimtes gemakkelijk samen te gebruiken zijn, leent de locatie zich heel goed voor publieksevenementen. Dat is iets waar we ons ook verder in willen ontwikkelen. Afgelopen jaar hadden we het Culy Foodfestival, een nieuw concept. Dit jaar krijgen we nog een nieuw concept voor een designbeurs, met internationale aantrekkingskracht.”

Denise laat een filmpje zien, een compilatie van grote (internationale) evenementen en televisieoptredens in de evenementenlocatie. Het ene spektakelstuk na het andere komt voorbij, waarbij het rauwe industriële karakter telkens schitterend wordt benadrukt. “We worden steeds vaker gevonden door grote internationale bureaus, die ons zien als een alternatief voor beroemde locaties in Berlijn en New York. SugarCity heeft dezelfde allure, dat gevoel dat je krijgt als je hier binnenstapt… En het is goed bereikbaar, onder de rook van Amsterdam. In de buurt zijn voldoende hotelaccommodaties en binnenkort komt er zelfs een hotel op het SugarCity terrein.”

Hoe zou je dat gevoel als je binnenstapt beschrijven?

“Ik merk het als ik mensen zie die hier voor de eerste keer binnenkomen. Dat ik het licht aan doe en dat ze kijken: ‘Jee, dat zoiets bestaat, hier op deze plek’. Het gebouw heeft zoveel historie, je kunt de suiker bijna ruiken. Het is geweldig dat wij deze locatie een tweede leven kunnen geven, want dat verdient de fabriek echt.”

“We worden steeds vaker gevonden door grote internationale bureaus, die ons zien als een alternatief voor beroemde locaties in Berlijn en New York. SugarCity heeft dezelfde allure, dat gevoel dat je krijgt als je hier binnenstapt…”

Wat voor evenementen komen het beste tot hun recht in SugarCity?

“Ik vind vooral de diversiteit van events hier waanzinnig. Bij ieder evenement ziet de locatie er weer helemaal anders uit, telkens is het een spektakel. Het contrast tussen het product, of dat nou een auto is of fashion, en daarachter het staal en steen van de locatie. Een mooi voorbeeld van wat hier kan is dit filmpje van een groot consultant en accountancykantoor dat hier een event organiseerde. De hele locatie werd benut, alle ruimtes, met allemaal een compleet andere setting. In één ruimte was live cooking, buiten werd gebarbecued, er waren plenaire sessies en ronde tafelgesprekken en de hele dag werd afgesloten op een dansvloer met een dj. Alles wat je kunt bedenken was er, elke ruimte werd op een unieke eigen manier gebruikt.”

“Onze kracht is denk ik dat we rustig zijn begonnen en langzaam uitbreiden, zodat we de locatie heel goed hebben kunnen leren kennen en uitbouwen. In het begin hebben we niets gedaan aan marketing, alle opdrachten die we binnenkregen kwamen uit mond-tot-mondreclame.”

Van de hele locatie is pas de helft ontwikkeld en beschikbaar voor events. Wanneer is de rest klaar?

“We gaan door op de manier waarop we nu bezig zijn. We ontwikkelen voortdurend nieuwe ruimtes, maar doen dat wel met behoud van de synergie in de locatie. Een nieuwe ruimte moet goed te combineren zijn met de rest van de locatie. Die 21.000 vierkante meter willen we optimaal gebruiken.”

Turbinehal (2)

Accountanty Gras binnen

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.