Discover the finest spaces
Delen

Locaties waar je een auto binnen kunt krijgen – aflevering 2

GreaterVenues neemt u mee langs de meest bijzondere locaties voor meetings en events die Nederland rijk is. Van voetbalstadion tot vijfsterrenhotel en van industrieel tot kasteel. In een miniserie behandelen wij een vraag die we vaak krijgen van opdrachtgevers: ‘Op welke locatie kan ik een auto naar binnen krijgen?’. In deze tweede aflevering behandelen we locaties die een verrassingselement met zich mee brengen: omdat je niet zou denken dat er een auto in past, ofwel vanwege de bijzondere mogelijkheden die de locatie biedt.

Vorige week behandelden we het probleem van de vrachtwagen: de toegangsdeuren van de meeste locaties zijn simpelweg niet hoog en breed genoeg om ieder formaat voertuig naar binnen te krijgen. Maar ook de eventmanager die een klein of middenformaat auto wil presenteren kan wel wat inspiratie gebruiken. Om ons hierin te kunnen verplaatsen, namen wij contact op met Menno Bouma, eventmanager van Peugeot Nederland.

“Ik zou nog graag een keer een auto willen presenteren in het Concertgebouw of in een museum. Zo’n locatie geeft echt meerwaarde aan je product. Al is het natuurlijk wel een beetje aanmatigend om je auto tussen de museumstukken te plaatsen.”

Bouma kan moeiteloos een lijst opnoemen met locaties waar hij zijn auto’s naar binnen krijgt. Maar het heeft wel even geduurd voor hij daar was: de meeste locaties hebben geen afmetingen op de website staan. “Meestal moet ik de deuren eerst laten nameten, want of een auto naar binnen kan, is bij veel locaties een ruim begrip. Als ergens een klein Fiatje binnen heeft gestaan, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat een middenformaat Peugeot ook door de deur past. Laat staan een grote Mercedes.”

Met een aantal locaties heeft Bouma inmiddels goede ervaringen opgedaan, en die wil hij best delen met onze lezers. “Deze locaties zijn ook interessant omdat er meerdere auto’s naar binnen kunnen.”

Westergasfabriek, Amsterdam

Bij de Westergasfabriek in Amsterdam ben ik op meerdere locaties geweest. De Gashouder is het meest logisch dat er een auto in past, maar dat is wel heel bijzonder. In die grote ronde hal kan je ook rondjes rijden. Maar auto’s passen ook in het Transformatorhuis en het Ketelhuis.”

Amsterdam ArenA, Amsterdam

“Een locatie die ik wil vermelden voor alle moeite die zij voor me hebben gedaan is Amsterdam ArenA. Natuurlijk kan je auto’s op het evenementenplatform krijgen en op de grasmat, maar ik heb ook een keer een evenement gehad waarbij de auto’s binnen moesten staan. Ze hebben moeten hijsen, ik geloof dat er ergens een deur uit moest, maar het is gelukt. Het maakt mij niet uit hoe ze het doen, maar als een locatie er zoveel moeite voor doet is dat mooi.”

Spant!

“Het ligt een beetje aan het evenement wat voor locatie ik zoek. Locaties met kale ruimte is er genoeg, maar wil je een auto in een locatie zetten die wat meer turn key is, waar je aan aankleding weinig hoeft te doen, dan vallen veel locaties af. Een interessante plek vond ik Spant!. Die zou je misschien niet zo snel zou verwachten, maar dat is heel mooi verbouwd en enorm kwalitatief van binnen. In een van de zalen is een showlift waar een auto op past, die kan je zo vanuit de kelder omhoog laten komen.”

In Spant! is het mogelijk om auto’s te presenteren op de gehele begane grond: Het Plein, de centrale hal, podium één, podium twee en podium vijf t/m zeven. Op Het Plein is het mogelijk de auto op de showlift te presenteren en op podium een kan de auto vanachter het theaterdoek op het toneel verschijnen.  

OCEANDIVA

OCEANDIVA zou je niet zo snel verwachten omdat het een schip is. Maar daar hebben ze de techniek om auto’s naar binnen te hijsen gewoon aan boord.”

Op beide schepen van OCEANDIVA kunnen auto’s zowel binnen als buiten worden geplaatst. Bijkomend voordeel, los van de charmes van de schepen, is de bereikbaarheid. Een autolancering wordt vaak in meerdere steden of landen georganiseerd. Op deze manier hoeft maar één keer in opbouw en afbouw geïnvesteerd te worden, waarna het event in enkele weken verschillende steden aandoet.

De Hallen Studio’s

De Hallen Studio’s is ook erg geschikt voor events met auto’s. Daar ben ik al een tijdje in geïnteresseerd, maar nog niet aan toe gekomen om iets te organiseren. Het ligt midden in Amsterdam in een mooi oud pand. Het bestaat uit twee ruimtes, de één authentiek en industrieel en de ander is een ‘white box‘, voorzien van veel techniek.”

Studio 2 van de Hallen Studio’s is een mooie ruimte, in de karakteristieke sfeer van de voormalige Westelijke Tramremise. De ruimte heeft industriële muren en hoge authentieke deuren waar vroeger trams door naar binnen konden. 

Waar Bouma graag nog een keer een auto naar binnen zou willen plaatsen? “Ik heb het al eens nagevraagd en het kan niet, maar ik zou nog graag een keer een auto willen presenteren in het concertgebouw. Of in een museum. Zo’n locatie geeft echt meerwaarde aan je product. Al is het natuurlijk wel een beetje aanmatigend om je product tussen de museumstukken te plaatsen.”

Omdat Nederland nog zoveel meer bijzondere locaties kent, konden we u de volgende locaties niet onthouden:

SugarCity Events, Halfweg

Bij de immense industriele locatie SugarCity Events valt te verwachten dat je er een auto naar binnen kunt rijden. Wat de locatie op dit gebied uniek maakt is het hefplateau die deze zomer geïnstalleerd werd en waarop zware voorwerpen zoals auto’s naar alle platformen kunnen worden getransporteerd. De lift is speciaal omgebouwd voor SugarCity, normaal gesproken gaan de liften niet hoger dan tien meter. Het hefplateau is 5.60 m x 3 m en kan voorwerpen tot 3000 kilo dragen.

Naarderbos, Naarden

Naarderbos heeft een prachtig uitzicht over het Gooimeer, maar heeft ook de spectaculaire ruimte The Arena. Met beamers wordt rondom de auto bewegend beeld geprojecteerd. Van een loofbos tot een tropisch eiland, de setting past zich aan de auto aan. Via de toegangsdeuren (270 x 225) kunnen auto’s in alle ruimtes en het terras komen.

TheaterHangaar, Katwijk

TheaterHangaar is normaal het decor van de succesvolle musical Soldaat van Oranje, maar is ook een uniek decor voor een autopresentatie. Lichtgewicht auto’s kunnen rondom de 360 graden draaiende tribune rijden. Achter de auto kan in 180 graden beeld of film worden geprojecteerd. Ook is het mogelijk om achter de hoge hangaardeuren (11×12 m) een podium te plaatsen, die zichtbaar is vanuit de theaterzaal. Verder is het mogelijk om een proefrit te maken op de landingsbaan die ook bij het terrein hoort.

Passenger Terminal Amsterdam, Amsterdam

Bij Passenger Terminal Amsterdam kunnen auto’s aan de buitenzijde omhoog worden getakeld en zo via de concours het Main Deck binnenrijden. Deze grote ruimte bevindt zich op de tweede verdieping. Afhankelijk van het gewicht kunnen auto’s aan het dak worden bevestigd om zo als bijzondere in het oog springende decoratie boven de gasten te bungelen. Vanaf het Promenade Deck kijk je er bovenop.

Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

Het is misschien niet de eerste locatie waar je aan zou denken: de congres en evenementenruimte van Grand Hotel Huis ter Duin. Het hotel beschikt over een ruime autolift (7.33 x 2.30 x 2.50), waarmee auto’s gemakkelijk naar de diverse zalen op de eerste verdieping kunnen komen. Bijvoorbeeld in de ruime en flexibele Pickézaal, de wat compactere Van Berckel Lounge, maar ook in de Keizerzaal met haar prachtige uitzicht over de Noordzee.

Corpus, Oegstgeest

[Foto: AvK Brand Events]

CORPUS Congress Centre, een locatie die bij velen in eerste instantie vooral aan gezondheidsvraagstukken wordt verbonden, blijkt ook goed te passen bij automotive. Door een groot luik in het plafond van de congreszaal is het mogelijk om auto’s en grote decorstukken in te takelen. De glazen pui van het congrescentrum, direct aan de A44 gelegen, leent zich goed voor bestickering.

Fort Voordorp, Utrecht

Tijdens de presentatie van een auto zorgt de historische locatie van Fort Voordorp voor een prachtig contrast. Het fort heeft historische en moderne elementen, van binnen en van buiten, en bestaat uit vele multifunctionele ruimtes met ieder een eigen sfeer. De grotere ruimtes zijn goed bereikbaar met voertuigen. In de grootste zaal is bovendien een lift gebouwd, waarop een auto tijdens een show omhoog kan komen.

Studio21, Hilversum

Studio21 ligt in het hart van het Media Park in Hilversum. De evenementenlocatie was voorheen een televisiestudio en heeft daardoor brede decorgangen, hoge plafonds en is gelijkvloers. Dit in combinatie met de grote LED-schermen en de uitgebreide technische faciliteiten zorgt ervoor dat evenementen met auto’s hier goed tot hun recht komen. In Studio21 kunnen auto’s vanachter een slurpdoek, door LED-wings of door een regengordijn de catwalk opkomen en over het podium rijden.

Madurodam Events, Den Haag

Madurodam, daar is alles toch klein? Dat zou je denken, maar de moderne zalen van het congrescentrum van Madurodam Events zijn groot genoeg om er meerdere auto’s naar binnen te krijgen. De zalen bieden een mooi uitzicht over het park, heel Nederland ligt aan de voeten.

Veerkracht, Klarenbeek

Veerkracht is een congreslocatie midden in de weilanden van Klarenbeek. Het congrescentrum is op bijzondere wijze ingepast in het landschap. In een heuvel, begroeid met veldbloemen, verschuilen twee antieke deuren de toegang tot Veerkracht. De grote zaal heeft een glazen pui waardoor je uitkijkt over de weilanden en heeft een oppervlakte van 400 vierkante meter. Door een roldeur kunnen auto’s eenvoudig naar binnen worden gereden, zelfs tijdens de bijeenkomst. De glazen pui van 20 meter breed en vijf meter hoog kan dienen als presentatiewand. Zo kan na de introductiefilm het scherm omhoog gaan, de auto voor het raam langsrijden om vervolgens de zaal in te rijden.

Jules Verne

De Jules Verne, met thuishavens in Arnhem en Rotterdam, heeft menig auto aan boord gehad. Het is een exclusief, bijna 80 meter lang partyschip met een capaciteit van 650 personen. Het schip beschikt over een luik op het top dek waardoor een auto naar binnen kan zakken. De eerste etage in het schip heeft een centrale vide waarin een hydraulisch platform kan oprijzen vanuit het ruim. Een spectaculaire manier om een auto te presenteren.

SS Rotterdam

SS Rotterdam, het iconische schip aan het Katendrechtsehoofd in Rotterdam beschikt over vele volledig uitgeruste ruimtes voor meetings, events en meerdaagse congressen. Met een hijskraan kunnen auto’s aan boord van het schip worden gehesen, en zo de Grand Ballroom in gereden. Ook kan gebruik worden gemaakt van de ruimte op de kade om de auto’s te presenteren, zoals op bovenstaande foto in de Exposurebox van Outforce Media.

Philharmonie Haarlem

De Philharmonie Haarlem is een bijzondere 19e eeuwse concertzaal, waarin de klassieke grandeur met hoge plafonds en kroonluchters op subtiele wijze is gecombineerd met moderne, industriële architectuur. De locatie leent zich ook voor autopresentaties. Via het laad en los perron aan de achterkant kunnen auto’s binnen komen die smaller zijn dan 1.94 meter.

 

Louwman Museum, Den Haag

Het Louwman Museum herbergt ‘s werelds oudste privécollectie automobielen, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. Het museum opende in 2010 haar deuren met in totaal acht verschillende ruimtes, met een capaciteit van 4 tot 1000 personen. Een van de ruimtes is het theater, met een vaste theateropstelling met een capaciteit tot 339 personen. In het podium bevindt zich een lift waarop auto’s omhoog kunnen komen.

Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam

Een schitterend uitzicht over het IJ, twee prachtige theaterzalen en de ligging vlakbij Centraal Station Amsterdam: Het Muziekgebouw aan ‘t IJ is een prima locatie voor events. Het gebouw biedt ook de mogelijkheid om auto’s te presenteren. Zo heeft het podium van de Grote Zaal een loading dock, waardoor je zo een auto het podium op rijdt. Ook de entreehal met het terras aan het water is goed te bereiken voor grote auto’s.

Uiteraard zijn er nog meer fraaie locaties waar je een spectaculaire autopresentatie kunt verzorgen. Wilt u een locatie tippen die niet op deze lijst mag ontbreken? Mail de redactie op redactie@greatervenues.com!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.