De Kromhouthal

Schoolvoorbeeld van geslaagde herbestemming in Amsterdam Noord

This post is also available in: English (Engels)

Amsterdam Noord is booming. Vergeten grauwe industrieterreinen maken plaats voor creatieve broedplaatsen, en de ene na de andere industriële loods wordt nieuw leven ingeblazen met een andere bestemming. De Kromhouthal is zo’n loods die een transformatie onderging van productiehal tot evenementenlocatie – en met succes. Het is uitgegroeid tot een toonaangevende bestemming voor events.

En of dat succes nou komt door het momentum van de herontwikkeling van het gebied de Overkant (het voormalige industrieterrein waar Kromhouthal ligt), door de populariteit van het stadsdeel Noord als geheel, of dankzij slimme keuzes van de eigenaren; dat maakt voor het eindresultaat weinig uit. Want iedereen die er geweest is zal kunnen beamen: dit is een fantastische evenementenlocatie. GreaterVenues ging daarom op bezoek bij de Kromhouthal.

Kromhouthal Amsterdam
Foto: Twycer /www.twycer.nl

Hal

Direct bij binnenkomst in de Kromhouthal valt de langwerpige vorm van de loods op. Het is 140 meter lang en de hal is, exclusief de break-out rooms en kantoren aan beide zijden, zo’n 20 meter breed. Het is als het ware een straat, wat de loods meteen bij uitstek geschikt maakt voor beurzen. De hal is immens groot met een maximale capaciteit van 2300 personen.

Langs het karakteristieke hoge plafond zijn talloze dwarsbalken met kranen te zien. Vroeger werden deze gebruikt om gigantische motoren of onderdelen daarvan door hal te verplaatsen, in de tijd dat deze loods nog een productiehal was van motorenproducent STORK. Die historie is voelbaar, en dankzij dergelijke behouden elementen ook zichtbaar. De kranen zijn bovendien erg praktisch: nog altijd functioneel en dus prima geschikt om zware objecten aan op te hangen ter verfraaiing van een evenement.

Investeringen

De Kromhouthal heeft sinds de ingebruikname in 2011 veel geïnvesteerd in de evenementenlocatie. De rauwe en robuuste look & feel van de locatie zijn vanzelfsprekend belangrijk voor de aantrekkingskracht, maar daarachter moet toch een uitstekende verzorgde evenementenlocatie schuilgaan. Bovendien: niet alle events passen even goed bij het industriële thema, en je wilt als locatie een zo breed mogelijk scala aan events kunnen faciliteren.

Om die reden investeerde de Kromhouthal fors in lichttechniek, verwarming, isolatie, goede lichtinval, en ga zo maar door. Dankzij al die investeringen zijn de mogelijkheden nu eindeloos: van een zo kaal mogelijke, rauwe en industriële evenementenlocatie; tot een strakke en moderne, haast klinische aankleding waarbij de rauwe look en feel plaats maakt voor een lichte en ruimtelijke vibe.

De Kromhouthal Amsterdam
Dankzij goede investeringen is er bijna geen grens aan decoratiemogelijkheden.

Break-out rooms

Onmisbaar voor moderne events zijn break-out rooms voor flexibiliteit in opstelling. Ook dat aspect heeft de Kromhouthal goed begrepen. Langs de rechterzijde van de hal liggen Break-out Noord en Break-out Zuid. Twee basisruimtes die bij uitstek geschikt zijn als subruimte voor events, voor kleinere groepen tot 150 personen.

Het Theater T01 en de Studio T02 zijn nog een slag groter dan voorgenoemde break-out rooms. Het theater wordt gebruikt door de creatieve groep Dansmakers, die hun culturele activiteiten dragen door de ruimte te verhuren aan de Kromhouthal voor events. Dankzij de theatervormige opstelling is het Theater T01 zeer geschikt voor presentaties. Studio T02 is een laatste, grote subruimte die zich ook goed leent voor presentaties.

Kromhouthal Amsterdam
De kranen en dwarsbalken worden nog steeds gebruikt om decoraties aan op te hangen. Beeld: Twycer /www.twycer.nl

Verbinding

De achterzijde van de Kromhouthal is recent voorzien van een enorme glazen gevel die uitkijkt over het IJ en de skyline van Amsterdam. Het is een spectaculair uitzicht, mede dankzij het verkeer op het water. Een terras dat uitkijkt op het water biedt hier nog wat extra ruimte voor events.

De gemeente Amsterdam heeft plannen om het gebied de Overkant te verbinden met het stadshart middels een brug over het IJ, en dat is goed nieuws voor de bereikbaarheid van de Kromhouthal. Daar komt natuurlijk de Noord-Zuid lijn bij, en met plaats voor 400 auto’s aan de voorzijde van de hal zit het met de toegankelijkheid van deze locatie dus wel goed.

Kromhouthal Amsterdam
De Kromhouthal is zeer geschikt voor conferenties.

Events

Dankzij die flexibiliteit in gebruik, de aantrekkingskracht van het gebied en van industriële locaties, en dankzij vele slimme investeringen van de eigenaren is de Kromhouthal nu toonaangevend op het gebied van evenementenlocaties in Amsterdam. Dat zien we terug in de klanten van de Kromhouthal: zo doen ze onder andere zaken met Google, Booking.com, TomTom en Mercedes. En dat is slechts een greep uit de grote namen. Bovendien: bedrijven willen tegenwoordig nooit meer elk jaar hetzelfde event, maar dankzij de enorme flexibiliteit in opstelling en aankleding van deze evenementenlocatie, komen al die grote namen terug en ziet het er steeds anders uit.

En zo werd een ooit bruisende industriële strip aan het IJ na jaren leegstand omgetoverd tot een al even bruisende evenementenstrip. De Kromhouthal is een diverse, flexibele, grote en gave evenementenlocatie die zijn zaakjes uitstekend op orde heeft. Het is een schoolvoorbeeld van geslaagde herbestemming in het bruisende Amsterdam Noord.

This post is also available in: English (Engels)