Eye Filmmuseum

Ga voor een filmische ervaring bij deze verfrissende venue

Het bijzondere en iconische gebouw van Eye Filmmuseum tegenover het Centraal Station in Amsterdam kent iedereen. Het is één van de landmarks van onze hoofdstad geworden. De architecten ontwierpen het als eerbetoon aan de film, en dat merk je overal. In de vier professionele filmzalen waar je presentatie eruit spat op het 16:9 bioscoopscherm en in de vier multifunctionele ruimtes met een panoramisch uitzicht op het IJ. Of wat denk je van de spectaculaire Arena, waar de vele trappen ervoor zorgen dat je wel langzaam móet lopen en de collectie goed in je op kunt nemen. Een locatie voor congressen, presentaties, diners en andere soorten events tot 300 personen waar je beslist eens moet zijn geweest. Dat geldt natuurlijk ook voor ons! We nemen een kijkje in deze filmische venue. 

Nadat we met de trein zijn aangekomen op Amsterdam Centraal Station begint ons bezoek aan Eye Filmmuseum eigenlijk al. Er gaat namelijk 24 uur per dag om de paar minuten een pontje naar de overkant van het IJ, waar de locatie ligt. Zo’n typisch vakantiegevoel overspoelt ons wanneer de wind door onze haren blaast en we het iconische gebouw van Eye steeds dichterbij zien komen. Wie met de auto gaat, kan trouwens gemakkelijk parkeren in de verschillende parkeergarages in de buurt.

We lopen over de lange trap naar binnen en lopen langs de gasten van een medisch congres dat vandaag plaatsvindt. Zij worden bij de entree opgevangen bij een speciale balie en naar de juiste zalen geleid. Ondertussen kopen bezoekers van het museum een kaartje of genieten ze van een kop koffie in het restaurant achter de entree. Tijdens een event bij Eye Filmmuseum voel je hierdoor altijd de bruisende energie van de museum- en filmbezoekers, maar kun je ook verdwijnen in de bubbel van je event. Deze combinatie van het echte museumgevoel en de luxe van een geoliede evenementenlocatie is uniek.

Eye Filmmuseum

Via het indrukwekkende Arenaplateau, dat het middelpunt vormt van het gebouw en een geweldig uitzicht op het water biedt, lopen we omhoog naar de grootste filmzaal: Cinema 1. Hier zijn 312 ruime en comfortabele bioscoopstoelen met extra beenruimte in verschillende grijstinten en een megascherm van 11 bij 5,5 meter! Er zijn weinig plekken waar je presentatie zo indrukwekkend overkomt als hier. Verder bijzonder: het orgel dat al in 1929 in gebruik was in het Passage Theater in Den Haag. Hier kan nog steeds op gespeeld worden. Verder kun je de enorme vloer verlichten in je huisstijl of  inrichten zoals jij wil, bijvoorbeeld met het trendy huiskamermeubilair van Eye.

Grenzend aan Cinema 1 ligt de Foyer. Een moderne en warme ruimte met veel hout, een grote bar en verschillende statafels. De Foyer is een ideale zaal om samen met je gasten te lunchen of borrelen, bijvoorbeeld tijdens of na afloop van je event. Het leuke aan de Foyer is dat het een halfopen ruimte is. Het besloten deel van de zaal voelt echt aan als een aparte ruimte waar je volledige privacy hebt met je gezelschap. Het uiteinde van de Foyer is open en kijkt uit op de Arena waardoor je toch weer de koppeling voelt met het bruisende museum. Ook deze ruimte is helemaal in te richten zoals je wil.

Catering

Eye Filmmuseum werkt al jaren met Select Catering dat hierdoor alle facetten van het gebouw kent en er optimaal gebruik van maakt. Tijdens een ontbijt, lunch, diner of borrel bij Eye geniet je altijd van lokale en verse producten, die op een zo duurzaam mogelijke manier zijn bereid. Er is een foodbook waar je uit kunt kiezen, maar de cateraar overlegt ook graag met je om een menu samen te stellen dat perfect past bij jouw event.

Cinema 2, 3 en 4

We lopen weer naar beneden, langs een deel van de tentoonstellingsruimten. De collectie van Eye bestaat uit meer dan 54.000 films uit alle genres en geeft een geweldig overzicht van de filmgeschiedenis. Eenmaal op de begane grond lopen we naar het achterste gedeelte van het bijzondere pand. Hier liggen Cinema 2 en 3. De tribune van Cinema 2, met 127 felpaarse bioscoopstoelen, kan ingeschoven worden. Hierdoor ontstaat er een enorm oppervlakte om bijvoorbeeld een workshop, diner of informatiemarkt te organiseren. Of je gebruikt deze zaal eerst met stoelen voor het plenaire gedeelte van je event en later in een totaal andere opstelling voor een interactieve workshop bijvoorbeeld.

Cinema 3 is een kopie van Cinema 2, maar dan met een strakke, zakelijke look. Door de donkere stoelen en muren kan deze zaal omgetoverd worden tot black box, voor de ultieme impact van je event.

Via weer een trap naar beneden lopen we door naar Cinema 4. Deze bioscoopzaal heeft een hele andere stijl dan de andere drie ruimtes en is een ode aan Cinema Parisien: één van de eerste bioscopen in Amsterdam. Alles ademt hier art deco en de rode stoelen zorgen voor het ultieme bioscoop- en theatergevoel. Je kunt hier terecht met maximaal 64 personen. Alle bioscoopzalen van Eye Filmmuseum hebben natuurlijk een uitstekende akoestiek en professioneel licht en geluid is hier vanzelfsprekend. Hoe kan het ook anders, in een filmmuseum?

IJ-Lounge en Waterfront

Eén van de voordelen van een event bij Eye is dat je op allerlei manieren gebruik kan maken van het museum en zijn collectie. Loop bijvoorbeeld eens met je gasten naar de onderste verdieping, waar je een interactief gedeelte van de tentoonstelling vindt. Maak hier onder andere je eigen Flipbook; een echte TikTok hit. Dit is een boekje met foto’s van jou waarop je een beweging maakt. Als je de bladzijdes heel snel om ‘flipt’ is het net alsof je een korte film kijkt. Want een film is eigenlijk niets anders dan een heleboel opeenvolgende stilstaande beelden. Leuk om te personaliseren met je logo en mee te geven aan je bezoekers!

Verder is hier de Film Catcher; een grote ruimte met overal om je heen projectieschermen waar filmfragmenten zonder geluid op te zien zijn. Met de tablets die er staan, kun je een bepaald scherm ‘vangen’ en het fragment afspelen. Je kunt alle fragmenten die te zien zijn selecteren op thema en dus gemakkelijk afstemmen op je event.

Wanneer we onder andere langs de Flipbook Machine en de Film Catcher gelopen zijn, komen we uit bij de multifunctionele zalen IJ-Lounge en Waterfront. De IJ-Lounge is één van de populairste ruimtes van Eye en dat snappen we wel. Dankzij de vele hoge ramen is het hier ontzettend licht en je hebt een fantastisch uitzicht op het water. Bovendien heb je hier je eigen ingang vanaf de kade! De witte stoelen, witte gordijnen en warme houten tafels zorgen voor een rustige uitstraling. De IJ-Lounge is ideaal voor presentaties, kick-offs, bedrijfsfeesten, diner en borrels tot zo’n 85 personen.

Er tegenover ligt Waterfront met net zo’n fijne sfeer en de combinatie van wit en hout. Ook hier organiseer je allerlei kleinschalige events tot 70 personen. Bijvoorbeeld een intiem diner. Waterfront en de IJ-Lounge worden ook vaak samen gebruikt of ingezet als break-out ruimtes tijdens een congres.

Room at the Top

Op zoek naar dat echt boardroom gevoel? Daar ontkom je niet aan in de multifunctionele ruimte Room at the Top; helemaal bovenin het gebouw. Hier kijk je uit over de Arena en waan je je even de baas van het museum. Het is een bijzondere, speelse ruimte met een hoog plafond en schuine muren. Perfect voor vergaderingen, presentaties, workshops en andere soorten events. Alle multifunctionele ruimtes van Eye hebben overigens een handig plug & play systeem en een groot scherm zodat je zonder gedoe meteen kunt beginnen.

Workshops

Eye staat erom bekend alles tot in de puntjes te regelen. Het Sales & Events team zorgt voor een optimale voorbereiding, uitvoering en beleving. Je presentatie staat al op het grote scherm. De cateraar staat klaar met versgebakken croissants. Kortom: gewoon goed verzorgd dus. Daarnaast wordt er graag met je meegedacht over de manieren waarop er een stukje film aan je event toegevoegd kan worden. Met de workshop ‘Filmen zonder camera’ bijvoorbeeld, waarbij je met een stukje 16 millimeter film letterlijk gaat knippen en plakken. Of ga voor een Storyboard workshop in combinatie met een rondleiding.

Bij Eye Filmmuseum beleef je een ervaring die je nergens anders krijgt. Het unieke gebouw met zijn schuine muren, vele trappen en enorme ramen is ontworpen als een reeks scènes in een film: van ruimte naar ruimte verandert je beleving dankzij de afwisseling van open en besloten ruimten, lichtinval en doorkijkjes. De bioscoopzalen en lichte multifunctionele ruimten zijn in te zetten voor allerlei soorten events, waar het creatieve team graag over meedenkt. Eye laat je anders kijken naar film én naar je event!