Eye Filmmuseum

Spectaculaire locatie in het hart van de filmwereld

This post is also available in: English (Engels)

Het is een van de meest indrukwekkende moderne gebouwen van Amsterdam en een spectaculaire locatie voor je event: Eye Filmmuseum. Het nationale museum voor de film staat op een prachtige plek aan het IJ, met uitzicht op de skyline van de hoofdstad. Of je hier nou komt voor een congres met 300 deelnemers, een bedrijfsfeest voor 1.200 collega’s of voor een intiem en geheel verzorgd diner in een van de bijzondere ruimtes; een filmische ervaring is gegarandeerd!

De meest indrukwekkende manier om het Eye Filmmuseum te benaderen, is vanaf het water. Vanaf Amsterdam Centraal Station varen we met de pont naar Noord en zien de overkant steeds dichterbij komen. Ver naar links ligt het havengebied met haar kranen, loodsen en schepen; dichterbij enkele appartementengebouwen, de A’DAM Toren, en recht voor ons en niet te missen: het Eye Filmmuseum. Het futuristische witte gebouw met haar markante vormen trekt de blik al van verre. Des te imposanter wordt het wanneer je eenmaal op de kade op het gebouw afloopt en de overhellende gevel hoog boven de entree ziet uittorenen – alsof je een buitenaards paleis betreedt. De verwachtingen voor de binnenkant kunnen bijna niet hoger gespannen zijn!

Zakelijke evenementen in Eye Filmmuseum

Het interieur stelt niet teleur. Binnen is het licht en ruim, met strakke lijnen dwars door het pand en die telkens lijken te leiden naar het restaurant in de grote centrale ruimte: de Arena. Hier vind je een prachtig uitzicht over het IJ, door een grote raampartij waarachter ook een ruim terras ligt. De Arena heeft een spectaculaire opzet, met oplopende terrassen gevormd als een halfrond theater waarbij iedereen uitkijkt op het ‘doek’, het uitzicht op het IJ. En belangrijker nog: vanuit deze ruimte heb je direct toegang tot de verschillende zalen die je kunt inzetten voor je zakelijke evenementen, met name de foyers en filmzalen.

Want het mag duidelijk zijn: Eye Filmmuseum ademt film. Naast een bijzonder gebouw met vier comfortabele filmzalen, waarin zeven dagen per week films worden vertoon, draait het hier ook om het behoud, restauratie en educatie op het gebied van film. Als basis dient de rijke collectie van Eye, met ruim 50.000 films waarvan de oudste afkomstig is uit het jaar 1896. Maar het museum beschikt ook over foto’s, affiches, scenario’s, archieven en duizenden andere filmobjecten. De nadruk ligt op films en voorwerpen die iets zeggen over de Nederlandse film- en bioscoopcultuur; van praktisch alle Nederlandse speelfilms die uitkomen wordt dan ook een kopie opgenomen in de collectie. In de lange geschiedenis van film valt bijna altijd wel een raakvlak te vinden met je event. Eye draagt hier graag aan bij, bijvoorbeeld door een film uit de collectie te tonen die past bij het thema van de bijeenkomst, door een speciale rondleiding, of door op een andere manier verbinding te zoeken met de collectie. Maar het is natuurlijk niet noodzakelijk om tijdens je event iets met film te doen; je kunt hier ook terecht als je alleen gebruik wilt maken van de bijzondere ruimten en modern uitgerust filmzalen!  

Congres met verschillende breaks

De meest interessante ruimte voor grote evenementen en congressen is Cinema 1, de grootste filmzaal van de locatie met een vaste theateropstelling van 315 stoelen. In combinatie met de verschillende subruimten in het pand en met name de aangrenzende Foyer is deze zaal bij uitstek geschikt voor congressen, presentaties of netwerkevents. De Foyer is een heel indrukwekkende ontvangstruimte: gelegen op het bovenste plateau van de Arena, met een spectaculair uitzicht over dit architectonische hoogtepunt.

Heb je voor een congres meer zalen nodig? Daaraan is geen gebrek in Eye Filmmuseum. Allereerst zijn er de twee middelgrote filmzalen Cinema 2 en 3. Beide zalen zijn geschikt voor 127 personen en zijn even groot; Cinema 2 beschikt over een inschuifbare tribune zodat er in een handomdraai ook een vlakke zaal van te maken is. De kleinste filmzaal in de locatie, Cinema 4, is een intiemere ruimte met een fraaie ‘art-deco’ inrichting, gebaseerd op het oude Amsterdamse filmtheater Cinema Parisien. Met de rode stoelen en geplooide gordijnen voelt het hier een beetje alsof je vanuit het strakke, witte Eye Filmmuseum door een geheime deur in een oud filmhuis bent terecht gekomen.

Dineren met uitzicht

Naast de filmzalen zijn er nog vier unieke ruimtes die worden ingezet voor workshops, presentaties en vergaderingen. En dat is iets wat weinigen weten: je kunt hier dus ook terecht voor een vergadering of voor een besloten diner! Beneden, grenzend aan de tentoonstellingsruimte waar verschillende objecten uit de collectie worden gepresenteerd, liggen twee van deze ruimtes. Leuk is dat je onderweg hiernaartoe dus altijd een korte kennismaking hebt met de tentoonstelling in het museum. De IJ-lounge en de Waterfront zijn allebei ingericht in de typerende moderne stijl van het museum, met een houten vloer, witte wanden en grote, plafondhoge ramen die een panoramisch uitzicht geven over het water. Bovenin het gebouw, op een vide, ligt een derde subruimte: ‘Room at the Top’. Ook hier geeft een metershoog raam uitzicht over het IJ; bijzonder is hier de glazen achterwand in de ruimte die een mooie doorkijk biedt op de binnenkant van het gebouw.

Wat opvalt in Eye Filmmuseum is de hoeveelheid aan mogelijkheden voor zakelijke evenementen, in een museum dat zeven dagen per week is geopend. Door de slimme en ruimtelijke indeling van het gebouw is het eigenlijk altijd wel mogelijk om een of meer zalen te gebruiken, terwijl de verschillende bezoekers elkaar niet in de weg lopen. Bovendien is ook het hele gebouw af te huren voor een event, waarbij ook de spectaculaire arena kan worden ingezet voor een feest of diner. Het maakt Eye Filmmuseum een bruisende locatie die op haar bezoekers een onvergetelijke indruk achterlaat!

This post is also available in: English (Engels)