Passenger Terminal Amsterdam

A beautiful piece of modern architecture on historical ground

Hef het glas met uitzicht op de fraaie skyline van de hoofdstad en geniet even later van het rustgevende bootverkeer op de achtergrond. Met een pand volledig van glas, is Passenger Terminal Amsterdam een unieke locatie in het centrum van de stad, die beide hoogtepunten met elkaar verbindt. Het verbaast dan ook niet dat deze locatie staat voor ruimte, transparantie, sfeer, licht, lucht en water. Verdeeld over drie niveaus geniet de locatie een sfeer die omschreven kan worden als modern, hoogwaardig en nautisch -dat nog eens versterkt wordt door de golfvorm van het gebouw- die bezoekers tot 3.000 personen iets bijzonders biedt.

From shore to Passenger Terminal
Het moderne gebouw doet niet direct herinneren aan de eeuwenlange geschiedenis van deze historische grond. Al in 1875 werd de zuidelijke IJ-oever, de locatie waar Passenger Terminal Amsterdam gevestigd is, aangelegd om de destijds steeds groter wordende oceaanschepen te kunnen afhandelen. In de 20e eeuw stond op de kop van de Oostelijke Handelskade een kantoor met drie torens, die sinds 1884 betrokken werd door het Amsterdams Nautisch en Weerkundig Instituut. Later werd dit een filiaal van het KNMI. De rest van het complex werd in 1920 het hoofdkantoor van de Hollandsche Stoomboot Maatschappij. Dit kantoor werd in 1975 afgebroken, samen met vele andere kantoren, loodsen en fabrieken. Hierdoor ontstond ruimte om één loods in 1970 te verbouwen tot passagiersterminal.

From cruise terminal to event venue
In 1997 bleek uit onderzoek dat de oude terminal niet langer voldeed aan de steeds groter wordende zeecruiseschepen en de hogere eisen van rederijen. Er werd besloten tot de nieuwbouw van Passenger Terminal Amsterdam.  De zee- en riviercruisevaart bleek dermate lucratief te zijn voor de Amsterdamse economie, onder andere door de bestedingen van cruisepassagiers in winkels en restaurants, hotelovernachtingen en excursies die de stad extra geld en werkgelegenheid opleverde. Drie jaar later werd het nieuwe pand, dat volledig gericht was op grotere zeecruiseschepen, in gebruik genomen. Het was slechts uit ‘puur toeval’ dat de locatie zich op andere doeleinden ging inzetten: de evenementenbranche, toen een theatergezelschap op zoek was naar een industriële locatie voor hun voorstellingen. Sindsdien heeft PTA hoogwaardige evenementen mogen organiseren, waaronder koninklijke ontvangsten bij diverse gelegenheden, grootschalige awardshows, Mis(s) verkiezingen, congressen, beurzen en diners.

A multifunctional balance between cruise and event industry
Inmiddels bestaat PTA ruim twaalf jaar en is het bedrijf een toonaangevende speler binnen de cruise- en evenementenbranche. Het multifunctionele gebouw is voor cruisepassagiers dé op- en afstapplaats voor een luxueuze cruise. De Terminal biedt cruiseschepen een schone, veilige en prettige ontvangstmogelijkheid in Amsterdam en aan rederijen een efficiënte afhandeling van haar schepen. Op zakelijk en cultureel gebied is Passenger Terminal Amsterdam een kwalitatief hoogwaardige locatie die bezoekers -op dagen dat er geen schepen verwacht worden- iets bijzonders biedt. PTA omspant een wereld aan mogelijkheden met drie ruimtes die openlijk met elkaar in verbinding staan maar ook afzonderlijk te gebruiken zijn. Onder het golvende dak, dat de verbinding tussen land en water symboliseert, ligt een zee aan mogelijkheden voor evenementen van 100 tot 3.000 personen. Van een intiem diner of een kunstbeurs tot een groots congres met subzalen. De ruimtes bieden de mogelijkheid te spelen met verschillende sferen en activiteiten. De glazen constructie zorgt voor een transparant en open karakter. Geniet op het ene moment van veel daglicht in de terminal, met het verduisteringscarré is het Main Deck in korte tijd te verduisteren.

Your own color and perception
Bij PTA staat het de opdrachtgever vrij om de sfeer te creëren die is afgestemd op de doelgroep en aard van het evenement. Geen enkel evenement is hetzelfde: een ieder kan zijn of haar evenement in elk gewenste vorm, kleur en beleving neerzetten. Deze flexibiliteit en creativiteit wordt mede gestimuleerd door flexibiliteit in cateraars, technische partijen en decorateurs. De uitstekende bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer, op loopafstand van het centrum maken deze Golden Green Key locatie ‘Your Gateway to succes’.