Koninklijk Instituut voor de Tropen

Waar duurzaamheid, heden en verleden hand in hand gaan

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen torent statig uit boven het drukke verkeer aan de Mauritskade in Amsterdam-Oost. Achter de muren bevinden zich vele aandenkens aan de omvangrijke geschiedenis van het gebouw. De talrijke details en de elegante inrichting maken het Koninklijk Instituut voor de Tropen tot een magische plek in Amsterdam en een unieke locatie voor congressen, vergaderingen, diners en grootse evenementen.

Sierlijke groene lantaarns en imposante beelden flankeren de entree van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Stenen figuren steunen op een wereldbol, omgeven door symbolen van weelde en wijsheid: een verwijzing naar de handelscontacten die Nederland door de eeuwen heen zoveel welvaart brachten. Binnen in de hal weergalmt het geluid van voetstappen, tikkende toetsenborden en discussiërende stemmen. In de ruimtes aan deze gang zijn kantoren gevestigd van diverse start-ups, organisaties en bedrijven, en de gang is zo een plek waar ideeën over duurzame en maatschappelijke ontwikkeling worden uitgewisseld.

‘De talrijke details en de elegante inrichting maken het Koninklijk Instituut voor de Tropen tot een magische plek in Amsterdam en een unieke locatie voor congressen, vergaderingen en grootse evenementen’

KIT Royal Tropical Institute

In het gebouw huist sinds de voltooiing in 1926 de organisatie KIT Royal Tropical Institute – althans, dat is de naam waaronder het vandaag de dag bekend staat. De organisatie legt al sinds de oprichting als kennisinstituut de focus op de pilaren hygiëne, handel en volkenkunde. De not-for-profit kennisorganisatie zet zich in voor het verbeteren van de gezondheidszorg en de sociaaleconomische situatie in lage en middeninkomenslanden. Door middel van onafhankelijk onderzoek, advies, training en educatie ondersteunt KIT Royal Tropical Institute organisaties en bedrijven die zich richten op het bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. In de talrijke details in het gebouw, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, worden deze pijlers en de jarenlange ervaring weerspiegeld. Een mooie bijkomstigheid van het organiseren van evenementen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen is dan ook dat een deel van de opbrengsten ten goede komt aan onderzoek van KIT Royal Tropical Institute.

De Marmeren Hal

Centraal in het Koninklijk Instituut voor de Tropen bevindt zich ‘De Marmeren Hal’: het majestueuze hart van de locatie. Bij binnenkomst weten we even niet waar we moeten kijken. Een weelde van Italiaans marmer, gouden kroonluchters en prachtige beelden op hoge voetstukken ontneemt ons tijdelijk de adem. Dit is een prachtige locatie voor ontvangsten, symposia, seminars, congressen, feesten en recepties. Achter de trapgevels bevindt zich een grote, moderne keuken, van waaruit een heerlijk diner verzorgd kan worden in de Marmeren Hal.

Aangrenzend aan deze hal bevindt zich de Koningin Maxima Zaal: een schitterend auditorium met vaste theateropstelling van 450 stoelen. Deze zaal, met de opvallende houten balken aan het plafond, de kroonluchters en de muurschilderingen, is perfect voor congressen, filmvoorstellingen en seminars. De geschiedenis van de locatie komt tot leven in diverse details, zoals in de fraaie met de hand bewerkte sculpturen aan de wanden.

Vergaderen in stijl

De voornaamste ruimten voor vergaderingen, kleine diners en borrels bevinden zich achter de Marmeren Hal. Via een imposante marmeren trap kom je in een lange gang, het zogenoemde Downingstreet. Aan de weerszijden van deze ‘straat’ bevinden zich diverse ruimten voor meetings, zoals onder meer de Raadzaal, Bestuurskamer en de Regentkamer. Voorheen dienden deze ruimten als werkplaats voor hoge functionarissen van het instituut. De kleurrijke wandkleden, authentieke kruiskozijnen en sierlijke ornamenten sluiten goed aan op de neorenaissance-stijl die het hele gebouw kenmerkt. Laat je blik tijdens de vergadering of het diner afdwalen naar de vitrines, gevuld met oude museumstukken van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het Tropenmuseum. Dankzij de originele houten schuifdeuren kunnen de kamers met elkaar worden verbonden. De ruimten zijn hierdoor niet alleen geschikt voor presentaties, trainingen en vergaderingen, maar ook voor exclusieve feesten en diners. De zalen bieden plaats aan kleine gezelschappen en kunnen zowel afzonderlijk als samen worden verhuurd.

Aan de rechterzijde van de Marmeren Hal bevindt zich de Mauritszaal, die geschikt is voor symposia, vergaderingen en seminars tot zo’n 100 personen. In tegenstelling tot de overige ruimtes aan Downingstreet, is deze zaal strak en licht ingericht. De houten wandbekleding, authentieke visgraatvloer en het hoge plafond geven de ruimte een serene sfeer.

Borrelen in De Tropen

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen biedt een mooie combinatie van het oude klassieke gebouw, rijk aan verhalen en geschiedenis, met een vleugje moderniteit. Dit komt met name tot uiting in De Tropen Café en Restaurant. De glad marmeren tafels, turquoise muren en de museumstukken maken De Tropen tot een opvallende en sfeervolle ruimte voor borrels, diners en feesten. Naast het restaurant zijn ook de nabijgelegen zaal De Subtropen en het privéterras af te huren. Met de binnentuin die uitkijkt over het Oosterpark is het terras een geweldige locatie voor feesten en borrels op zonnige dagen en zomeravonden. De grote tuin is enorm flexibel en kun je aankleden naar eigen wens. Creëer een lounge met hangmatten en parasols, of organiseer een personeelsfeest met een barbecue, verzorgd door de keuken van het restaurant. Uiteraard komt ook in de catering duurzaamheid om de hoek kijken. Zo zijn de leveranciers van het restaurant zorgvuldig uitgekozen en staat fair trade hoog in het vaandel.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een locatie die geschiedenis ademt en mengt met het hedendaagse. Het karakter van de zalen en de vele details in het interieur maken het monumentale pand én de evenementen binnen tot een locatie waar je absoluut moet zijn geweest.