Discover the finest spaces
Delen

10 Duurzame evenementenlocaties waar MVO een hoofdrol speelt

Duurzame evenementenlocaties zijn enorm in trek. We worden ons langzaam steeds bewuster van de invloed die we met z’n allen hebben op de aarde. Een event organiseren met plastic bordjes en rietjes kan echt niet meer. Ook de menselijke factor: dus meer aandacht voor de eigen werknemers, voor mensen met een beperking en de situatie in ontwikkelingslanden wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Oftewel: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bij het kiezen van een geschikte locatie voor een vergadering of evenement speelt het MVO-beleid van de locatie dan ook een steeds grotere rol. Bij deze tien duurzame evenementenlocaties zit je zeker goed!

10 Duurzame evenementenlocaties

NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM – ARNHEM

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat bekend om de vele prachtige historische gebouwen die ooit ergens in Nederland hebben gestaan en hier opnieuw zijn opgebouwd. Een geweldig decor voor een evenement want alle ruimten die te huur zijn, hebben moderne faciliteiten. Ook het MVO beleid is modern en vooruitstrevend. Een kleine greep uit de dagelijkse praktijk: in de verschillende café’s en restaurants en in de catering bij events wordt gewerkt met biologische producten, er zijn 44 werkplekken voor mensen met een beperking en afval wordt strikt gescheiden en waar mogelijk hergebruikt. Een bijzondere en bewuste locatie voor elk type event!

Lees meer

KONINKLIJK INSTITUUT VOOR DE TROPEN – AMSTERDAM

Wanneer je een evenement organiseert in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam draag je bij aan allerlei projecten die wereldwijd maatschappelijke impact hebben. Een groot deel van de opbrengsten van het instituut wordt namelijk geïnvesteerd in projecten omtrent gezondheidszorg, gendergelijkheid en duurzame economische ontwikkeling. Ook initieerde het Koninklijk Instituut voor de Tropen het eerste Nederlandse SDG huis, waar organisaties de krachten bundelen om duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) te behalen. Een event in één van de monumentale zalen of de goed verborgen binnentuin krijgt hierdoor een extra lading en inhoud. Een bijzondere manier om impact te realiseren!

Lees meer

GEWOONBOOT – AMSTERDAM

Laat je verrassen door de geWoonboot! Een duurzame vergaderlocatie in een woonboot, drijvend op het IJ in Amsterdam. Het schip is volledig zelfvoorzienend, vangt regenwater op om het toilet door te spoelen en wekt al haar energie op met zonnepanelen en warmtewisselaars. De bijzondere locatie vervult een belangrijke voorbeeldfunctie wat duurzaamheid betreft en was onder andere de inspiratie voor de duurzame drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam. De geWoonboot is een mooie plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en het uitzicht over de rivier en de skyline van Amsterdam zorgt voor een broodnodig gevoel van ruimte en rust. 

Lees meer

MADURODAM – DEN HAAG

Weinig mensen kennen het verhaal achter attractiepark en evenementenlocatie Madurodam in Den Haag. Bep Boon-van der Starp kreeg in de jaren vijftig het idee om een miniatuurstad te bouwen als attractie zodat ze met de opbrengsten ervan studenten met tuberculose kon genezen. Bij de oprichting van Madurodam is in de statuten vastgelegd dat het themapark haar opbrengsten jaarlijks via het Madurodam Kinderfonds doneert aan goede doelen. Je kunt dus met een goed gevoel je event organiseren in één van de zeven moderne zalen waar plek is tot 1200 personen. Allemaal met een uniek uitzicht op de hoogtepunten van Nederland.  

Lees meer

HET TURFSCHIP – ETTEN-LEUR

Het Turfschip in Etten-Leur is niet zomaar een evenementenlocatie voor grote en kleine events. Hier wordt ook serieus invulling gegeven aan de term maatschappelijke functie. Zo maken meer dan veertig maatschappelijke organisaties gratis gebruik van de ruimten van Het Turfschip, bestaat een aanzienlijk deel van het personeelsbestand uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en wordt er continu gekeken naar manieren om energie te besparen en voedselverspilling tegen te gaan. De locatie heeft veertien sfeervolle en multifunctionele zalen, acht hotelkamers en allerlei cateringmogelijkheden. Kortom: een veelzijdige en duurzame evenementenlocatie met een bijzonder verhaal!

Lees meer

LANDGOED HUIZE BERGEN – VUGHT

Een event in de prachtige monumentale villa van Landgoed Huize Bergen in Vught spreekt al tot de verbeelding. Maar dat deze evenementenlocatie is ontstaan vanuit de Joannes Bosco Stichting maakt deze plek nog unieker. De opbrengsten van het landgoed en de evenementenlocatie EIGENTIJDSERF in Westelbeers gaan namelijk naar deze stichting die het schenkt aan projecten die jongeren een steuntje in de rug geven. Ook doet het personeel van beide locaties jaarlijks mee aan allerlei lokale maatschappelijke initiatieven. Met haar vijftien intieme en huiselijke zalen en negentig hotelkamers zijn bij Landgoed Huize Bergen bovendien mogelijkheden te over voor bijzondere en maatschappelijk betrokken events!

Lees meer

SPANT – BUSSUM

Bij Theater en Congrescentrum Spant in Bussum is tot in de puntjes nagedacht over hoe er zo duurzaam mogelijk gewerkt kan worden. Hierdoor stelt deze duurzame evenementenlocatie dat alle events die er georganiseerd worden helemaal CO2 neutraal zijn. Hoe? Door tientallen besparingsmaatregelen zoals biologisch eten, zonnepanelen, afvalscheiding en werken met duurzame leveranciers. De niet te vermijden uitstoot wordt daarnaast gecompenseerd door het investeren in duurzame projecten over de hele wereld. Best bijzonder! Of je nu een vergadering, congres of presentatie organiseert in één van de zeventien moderne ruimten van Spant, over je impact op het milieu hoef je niet in te zitten.

Lees meer

CIRCL – AMSTERDAM

De duurzame evenementenlocatie Circl in Amsterdam Zuid geeft een totaal nieuwe invulling aan het begrip ‘zero waste’. Zo is het paviljoen volledig gebouwd met hergebruikte materialen. Verder: van hun gebruikte koffiebekers maken ze handdoekjes en toiletpapier, als er groente of fruit overblijft worden die geweckt of gefermenteerd, al het drukwerk gebeurt op papier van waterplanten of tulpenbollen en de toiletten worden doorgespoeld met opgevangen regenwater. Verder bestaat een groot deel van het personeel uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ontdek de tien moderne vergaderzalen en de evenementenruimte en kies voor verbreding van je event met een rondleiding bij Circl!

Lees meer

MUSEON – DEN HAAG

Een van de grootste zonnedaken van Den Haag vind je bij het Museon! Via een speciale tentoonstelling kun je er precies achterkomen hoeveel stroom hiermee wordt opgewekt en hoeveel CO2 wordt vermeden. Ook op andere gebieden wil het museum en evenementenlocatie een voorbeeldfunctie vervullen: er wordt bewust gekozen voor duurzame producten in de catering bij events, afvalscheiding gaat net een stapje verder dan gemiddeld en er is een groen dak. Een welkome toevoeging op de zes stijlvolle ruimten die beschikbaar zijn voor vergaderingen of events tot zo’n driehonderd personen. Ook kun je zelfs enkele expositieruimten gebruiken als break-out ruimte!

GOOILAND – HILVERSUM

Hotel, theater en evenementenlocatie Gooiland in Hilversum wil koploper zijn als het om duurzaam ondernemen gaat. En dat merk je. Er zijn warmtepompen waarmee het overgrote deel van het complex verwarmd én gekoeld wordt. En doordat je bij de urinoirs niet meer door hoeft te trekken worden honderden kubieke meters drinkwater per jaar bespaard. Een flinke prestatie als je je bedenkt dat Gooiland in een Rijksmonument zit met megagrote raampartijen van enkel glas, waar niet zomaar aan gesleuteld mag worden. Gooiland blijft een prachtig decor voor je event in één of meerdere van de zeventien ruimten met elk een eigen karakter. 

Lees meer

Meer duurzame locaties

Naast bovengenoemde venues zijn er natuurlijk nog veel meer duurzame locaties in Nederland. Mooie locaties zijn er te kust en te keur. Benieuwd geworden? Bekijk hier de andere duurzame locaties voor een zakelijke bijeenkomst en duurzame locaties in de natuur!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.