Discover the finest spaces
Delen

Sneak Preview: Wordt Hotel Jakarta de ‘tweede huiskamer’ van Amsterdammers en nieuwsgierige globetrotters?

Een ‘pasar’ met diverse bars, café’s en restaurants, een wellness-centrum en mogelijkheden voor culturele activiteiten. WestCord Hotels heeft, in samenwerking met architectenbureau SeARCH de tender gewonnen voor de ontwikkeling van een hotel op Java eiland in Amsterdam. Het concept neemt de historische overzeese verbondenheid van Amsterdam met Azië als uitgangspunt. “Hotel JAKARTA moet als ‘een tweede woonkamer’ voelen voor zowel de nieuwsgierige globetrotter als de bewoners van Java eiland en de andere Amsterdammers”, aldus SeARCH.

Publieke binnentuin
Het architectenbureau heeft het hotel ontworpen als een openbaar gebouw. De verschillende voorzieningen liggen rond een centrale subtropische tuin, die publiek toegankelijk is via de transparante gevel van het hotel. Het gebouw krijgt een in Nederland niet eerder gerealiseerde dertig meter hoge draagconstructie in hout.

Door de transparantie van het gebouw is de binnentuin een verlengstuk van de andere binnentuinen op Java eiland.

 

De subtropische tuin van Hotel JAKARTA wordt samen met De Hortus ontworpen en onderhouden. Westcord gaat een samenwerking aan met het Tropenmuseum voor de culturele programmering.

Tender Driehoek Kop Java Eiland
Gebiedsontwikkeling van de gemeente Amsterdam heeft in september 2013 een tender uitgeschreven voor de ontwikkeling, realisatie en financiering van een hotel. Vanwege de prominente locatie – de zogenoemde Driehoek van Kop Java eiland – zocht de gemeenteraad een concept dat zich onderscheidt wat betreft architectuur, programma en duurzaamheid. In de voorselectie voor de tender zijn vijf plannen ingediend die voldeden aan de gestelde criteria met betrekking tot duurzaamheid, architectuur en programma. Van deze vijf zijn drie partijen gekozen voor de definitieve selectieronde. Zij kregen de gelegenheid hun plannen uit te werken. Een vakjury onder leiding van voormalig rijksbouwmeester Kees Rijnboutt heeft de plannen beoordeeld op de eerder genoemde criteria. Naast het unanieme oordeel van de vakjury heeft ook het financiële bod een rol gespeeld in de uiteindelijke toewijzing van de winnaar, zo laat de gemeente Amsterdam weten. WestCord Hotels en SeARCH starten binnenkort met het voorontwerp.

Bron: Architectenweb.nl
Fotorechten: Architectenbureau SeARCH

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.