Slot Zeist

Jouw event in een authentieke stijlkamer of vorstelijk vertrek

Op zoek naar een echte unieke plek voor je event in een bosrijke omgeving? Dan is het landelijke zeventiende-eeuwse Slot Zeist dé plek. Voor elk type bijeenkomst beschikt het Slot over een passende zaal: van de barokke stijlzalen en de multifunctionele congreszaal tot de gerestaureerde slotgewelven.

Waar venues zoals een Slot misschien snel te zakelijk of afstandelijk aanvoelen, is dat bij Slot Zeist helemaal niet het geval. En dat is ook wat deze venue wil uitstralen: laagdrempelig en toch bijzonder. Alsof je even in een andere wereld bent. Dat is wat je gelijk voelt als je aankomt bij Slot Zeist.

Slot Zeist

Wie arriveert bij Slot Zeist ziet gelijk het plein aan de voorkant en natuurlijk het statige pand zelf. Het bestaat uit meerdere delen: het hoofdgebouw, de linker- en de rechtervleugel. Events worden gehouden in het hoofdgebouw, de rechtervleugel en de tuin aan de achterkant. Slot Zeist is uitermate geschikt als je net wat meer zoekt dan een doorsnee vergaderlocatie. Succesvolle congressen, belangrijke productpresentaties, exclusieve diners of afscheidsrecepties; ze draaien er hier hun hand niet voor om.

We betreden Slot Zeist via de rode loper de trap op en komen terecht in de indrukwekkende hal. Deze wordt vaak gebruikt als ontvangstruimte voor events. Zou je de voor- en achterdeuren tegen elkaar openzetten, dan kijk je aan de voorkant de Slotlaan in richting Zeist en aan de achterkant de Koelaan richting Bunnik; het Slot ligt precies op de as van deze twee plaatsen.  

Bel-étage links

Kijken we naar links, dan zien we meerdere ruimtes. De linkerkant van het hoofdgebouw noemen ze bij Slot Zeist de Bel-étage links. Deze bestaat uit de Spiegelzaal, de meest representatieve zaal van het Slot. Mocht je het programma Married at First Sight kijken, dan herken je deze zaal waarschijnlijk wel: hier vindt altijd de trouwceremonie plaats. Het is een zaal met een luxe uitstraling: we zien een barokke interieur met spiegelwanden, wandtapijten en een plafond met bladgouden afwerkingen. De zaal is perfect geschikt voor een lunch, diner, bijeenkomst of een feest.

Tussen de Spiegelzaal en de volgende grotere zaal, de Willemszaal, bevindt zich de Anti-Chambre. Dit is een kleine zaal die de twee grotere zalen met elkaar verbindt. De muren van deze zaal zijn bekleed met zeldzaam goudleer en is ingericht met zeventiende-eeuws meubilair, waardoor de ruimte een zeer exclusieve uitstraling heeft. Als tussenruimte is deze zaal op veel verschillende manieren te gebruiken in combinatie met de Spiegelzaal of de Willemszaal.

De Willemszaal zelf wordt vaak gebruikt voor een stijlvol diner, een receptie of event. De zaal, ook met barokke inrichting, ligt direct aan de entree en daardoor goed te combineren met de overige zalen op de Bel-étage. Bijvoorbeeld als ontvangst- en pauzeruimte. In totaal biedt de Bel-étage links ruimte aan maximaal 250 personen.

Bel-étage rechts

Aan de rechterkant van de hal zitten twee zalen: de Blauwe zaal en de Tuinkamer. De Blauwe zaal is net iets kleiner dan de Spiegelzaal. Goed om te weten is dat in de Blauwe zaal én in de Spiegelzaal een belangrijke link zit met buiten: in beide ruimtes zit een deur die open kan waardoor je zo je eigen terras op loopt.

Mede door de koningsblauwe damasten wandbespanning en de gouden afwerkingen op het gestoken houten plafond heeft de Blauwe zaal een intiem karakter. Het is een zeer geschikte zaal voor een diner, een vergaderingen of een presentatie voor groepen van tien tot vijftig personen.

De Tuinkamer wordt vaak gebruikt als borrelruimte of voor een aperitief. Hier vallen ook gelijk de wandschilderingen op. Dit zijn zogeheten Tromp l’oeuil wandschilderingen. Het zijn balustrades van een tuinterras en ze creëerden in de 17e eeuw de sfeer van een frisse tuinkamer op warme zomerdagen. Centraal in de ruimte staat de grote imposante kersenhouten ronde tafel met dolfijnen, met daarboven een bronzen en kristallen negentiende-eeuwse kroonluchter.

Wat opvalt terwijl we hier zo rondlopen, is dat Slot Zeist eigenlijk een groot museum is waar je van alles kunt doen. Alle wandschilderingen en -schilderijen zijn origineel, maar wat opvalt is dat er nergens gebodsborden met ‘niet aankomen’ staan of hekjes waardoor je er niet bij kunt. Het gebouw is nog steeds ingericht op gebruik en de staat van onderhoud is goed voor elkaar. Allemaal dankzij de gemeente Zeist, want Slot Zeist is eigendom van de gemeente Zeist.

Semi-stijlzalen

We lopen de statige trap op naar boven en komen terecht bij de Nassau-Odijkzaal, gelegen boven de ingang van Slot Zeist. Hier kan je terecht met zestig tot zeventig man, in theateropstelling. Het heeft een fijne akoestiek en je kunt ervoor kiezen om hier bijvoorbeeld te dineren met je gezelschap. Aan weerszijden bevinden zich raampartijen die uitkijken op de zichtas van tien kilometer.

Het bijzondere van Slot Zeist is dat alle ruimtes multifunctioneel zijn. Dat zie je niet vaak bij monumentale panden. Vaak zijn daar vaste opstellingen, omdat ze er niet teveel met alles willen slepen. Hier is in principe heel veel mogelijk, zo is het hoofdgebouw al eens omgetoverd tot een groot walking dinner restaurant.

Nog op zoek naar een breakoutroom? Hiervoor is de Huydecoperzaal perfect geschikt. Deze klassieke, romantische ruimte met grote kroonluchters wordt daar vaak voor gebruikt.

Maar wie liever toch wat groters wil, kan terecht in de Slotzaal. Dit is de grootste plenaire ruimte van Slot Zeist, eigenlijk is het de zolder, hier kunnen tot maximaal 150 mensen in theateropstelling zitten. Er worden hier vaak concerten gehouden, er staat dan ook een vaste vleugel. De ruimte is volledig geklimatiseerd, waardoor het hier ook in de zomer prima uit te houden is. Met een mobiele bar is dit ook een topruimte voor een feest of borrel. Er kunnen stoelen in, maar die kunnen ook weg zodat er bijvoorbeeld gedanst kan worden.

Buitenlocatie

We noemden al even kort de tuin, maar die mag zeker niet onderbelicht blijven. Ben je gek op groen en de zonnige seizoenen? Dan is de Slottuin perfect om ook te betrekken bij je event. Slot Zeist ligt in een bosrijke omgeving en is omringd door een Engelse tuin. Hierin zit ook een grote karpervijver en een theekoepel aan het water. Geschikt voor een feest, borrel of voor een wandeling als break tijdens je event. Met plek voor zo’n 250 tot 3176 bezoekers.

Voor events tot 1000 bezoekers is er ook nog het Slottuintheater. Een indrukwekkend openluchttheater tussen de bomen in. Uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een theateroptreden of een openluchtpresentatie.

Je merkt het al, we raken niet uitgepraat over Slot Zeist. En dan hebben we de rechtervleugel nog niet eens gehad. Wat overigens ook interessant is voor tijdens je event: een rondleiding van een professionele rondleider. Het is een rondje van ongeveer een half uur waarin je meekrijgt wat er allemaal te doen is hier en waarom Slot Zeist zo belangrijk is in de geschiedenis van Zeist.

Rechtervleugel

De rechtervleugel wordt ook wel de culturele vleugel genoemd. Hier zit bijvoorbeeld een grote ruimte waar drie tot vier tentoonstellingen worden gehouden per jaar. Terwijl wij er zijn is er ook een tentoonstelling te zien. We zien bezoekers hun ogen uitkijken. Het bezoeken van zo’n expositie is ook prima te combineren met een zakelijke bijeenkomst.

De ruimtes hier worden divers gebruikt, vaak door culturele organisaties: vaak stichtingen, maar ook maatschappelijke organisaties. Er zijn regelmatig grote publieksevenementen. Eén van de ruimtes is de Theaterzaal. Hier kan bijvoorbeeld een theatervoorstelling gegeven worden, maar ook is het in te richten als bioscoop. Het is samen met de Huydecoperzaal en de Mary Stuartzaal de kleinste ruimte van Slot Zeist. Theater Slot Zeist is 77 vierkante meter.

Daghoreca

Wat we ook vinden in de rechtervleugel – op de begane grond – is de Orangerie: de daghoreca van Slot Zeist. Geopend voor publiek, ook als je niet het Slot ingaat. Op maandag is de Orangerie dicht en daardoor is het op maandagen én ’s avonds te reserveren als besloten ruimte voor een event. Het is een lichte ruimte met een open keuken. Eerder waren dit meerdere ruimtes, maar uiteindelijk heeft de architect alles bij elkaar getrokken.

Daarbij dook hij ook de archieven in en vond daar een plattegrond van het terrein. Deze plattegrond is uitvergroot en dient nu als behang in de Orangerie. Overigens stond hierop de vroegere vijver in het midden van het Slotplein en daaromheen stonden sinaasappelboompjes. Aangezien deze niet tegen kou konden, moest er ook een Orangerie zijn geweest (een soort kas voor planten die niet tegen de kou kunnen). Die bleek er ook te zijn: twintig meter achter de huidige Orangerie. We zien hier veel natuurlijke materialen. Denk aan een houten bar gemaakt van een Amsterdams grachtenpand, teakhouten tafels, sinaasappelboompjes en een houten kroonluchter. 

Catering

Als je besluit hier je event te houden, dan zal het je aan niets ontbreken. Slot Zeist gebruikt geen externe catering en maakt alles zelf. En dat proef je. Dagverse ingrediënten en passend bij de seizoenen. Of het gaat om een high tea, de lekkerste borrelhapjes of een driegangenmenu: de chef maakt het met liefde en passie klaar. Er is een foodbook aanwezig, met allerlei ideeën en arrangementen. Maar Slot Zeist maakt ook graag een passend voorstel.

Al met al dus een hele fijne locatie: het is overweldigend, maar ook warm en excentriek. Je hebt het gevoel dat je er echt even op uit bent geweest. Gastvrijheid staat hier centraal. En, doordat het kasteel tegenwoordig valt onder Fletcher, is blijven slapen in de omgeving ook geen probleem. Het team ontzorgt je met veel liefde en daardoor is elke gelegenheid bij Slot Zeist meer dan bijzonder.