JP 1886

Direct aan de Zaan met je event in de voormalige Verkadefabriek

Jouw event op een iconische, monumentale plek? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen bij JP 1886 in Zaandam. Deze locatie zit in de voormalige Verkadefabriek en ligt direct aan de kade van de Zaan. In en om de fabriek zijn een aantal ruimtes beschikbaar, van groot tot klein, waardoor je er terecht kunt met gezelschappen van twee tot zo’n vijfhonderd gasten. En bij nog meer bezoekers denken ze ook graag met je mee. We nemen je mee in een rondleiding door deze unieke venue. 

We lopen vanaf de straatkant richting JP 1886 en ruiken al gelijk de geur van verse koekjes. Want de koekjes worden dan wel niet meer in de voormalige fabriek gebakken, maar wel nog heel dichtbij. We zien de fabriek en zien gelijk het buitenterras/buitenplein van de venue, die regelmatig wordt ingezet bij events.

JP 1886

Het gebouw van JP1886 is volledig hersteld in de oude stijl en zoals gezegd is het dus een monument. Zo oogt het ook als je binnenkomt, de industriële look and feel valt gelijk op. Kil voelt het allerminst, het voelt warm, gezellig en knus. Je kunt je helemaal voorstellen hoe hier vroeger gewerkt werd in de fabriek.

We lopen naar de JP Thijsse zaal. De vloer hier bevat oude, gele tegeltjes, die ook helemaal passen bij het geheel. De naam van deze fijne lichte ruimte van 88 vierkante meter is vernoemd naar Jacques P. Thijsse. Deze natuurwetenschapper maakte vroeger de tekeningen voor de Verkade albums. Deze plaatjes kon je sparen en dat werd met name gedaan door de volwassenen. Thijsse tekende vooral veel planten en dingen van vroeger en daarmee wilden ze bij JP 1886 graag een stuk groen naar binnen halen. Leuk detail: het logo van JP 1886 is een karikatuur van JP Thijsse. En 1886 verwijst dan weer naar het bouwjaar van het gebouw.

Keukenteam

In deze zaal worden veel zakelijke events gehouden; er kunnen zo’n honderd gasten plenair zitten. Borrels, feesten, diners; het kan allemaal. En, je kijkt er uit op de semi open keuken. Het raam wat ertussen zit kan namelijk open. Zit je hier te eten of een presentatie te volgen, dan kan je dus tegelijkertijd het keukenteam aan het werk zien. Met elke woensdag tot en met zondag een speciale sushi-chef die ware kunstwerkjes tovert voor op je bord.

Wil je hier dineren? Dan is er plek voor zeventig bezoekers. Liever borrelen? Dan kan er staand 150 man terecht in deze ruimte. Er is ook een trap naar boven, waardoor je ook je gasten op kunt delen in wat kleinere groepjes, bijvoorbeeld tijdens verschillende break-out sessies.

Sommelier

Drink je hier trouwens een wijn die je helemaal geweldig vindt? Dan kan je terecht in de eigen wijnwinkel van JP 1886. Deze is dagelijks open en de sommelier kan je tijdens een wijn-arrangement of -proeverij alles vertellen over de details en ingrediënten van jouw favoriet. Ook stellen ze hier met alle liefde kerstpakketten samen voor je werknemers of collega’s.

Wil je liever een plek voor meer bezoekers? Dan kan je ook het Restaurant erbij betrekken. Deze is perfect geschikt voor grote aanvragen van zo’n vierhonderd tot vijfhonderd bezoekers. Zonder moeite kan je er ook gelijk het buitenterras/buitenplein bij gebruiken doordat alle deuren – en dus ook de gehele pui – open kunnen. Dat geeft gelijk een heel fijn binnen-buiten gevoel. Goed om te weten: er wordt op het buitenterrein ook om het jaar een gezellige kerstmarkt gehouden.

Zitjes

Binnen het Restaurant vallen gelijk de speciale ‘zitjes’ op. Iets verhoogd in de ruimte zien we namelijk twee oude melkwagens en -tanks. Deze zijn in stukken gezaagd en op z’n kant gezet. Dit resulteert in twee hele knusse zitjes, die altijd als eerste vol zitten, laten we ons vertellen. Overigens is het achterste zitje ook te gebruiken als dj booth tijdens een diner of feest. De dj kan hier dan in staan en heeft zo uitzicht over de hele ruimte.

Het valt op dat ook in het Restaurant heel veel groen te vinden is. De bedoeling is dat het voelt als een botanische binnentuin en dat is ook zo. We zien veel echt oude fabriekselementen, veel staal en industriële materialen, maar mede door het groen voelt het er warm en voel je je enorm welkom.

Het hele restaurant, waar we de bloementekeningen van JP Thijsse aan de muur zien hangen, is op te delen in kleinere hoekjes. Zo zien we achter de bar rechts, waar je prima even een drankje kunt doen voor je event begint, een verhoging waar je met zo’n dertig mensen kunt zitten. Makkelijk op te delen in groepjes of juist in een groep voor een zakelijk diner. Je zit dan afgezonderd van de rest, maar krijgt toch de reuring mee van de andere restaurantgasten. Heb je dat liever niet? Dan is het ook mogelijk wat meer privé te zitten.

Chef’s table

Bijvoorbeeld bij Chef’s table. Een kleine ruimte waar je komt door helemaal naar de achterkant van het restaurant te lopen. Daar vind je achter twee deuren een bijzondere ruimte waar je met maximaal twintig mensen kunt dineren óf met dertig bezoekers kunt borrelen bijvoorbeeld. De tafels en stoelen staan verspreid over de vloer en de verhoging aan de linkerkant. Met van daaruit een perfect uitzicht op de Zaan. Ook in deze ruimte komt weer veel licht naar binnen én je kijkt ook vanuit hier weer uit op de keuken in het midden.

Die keuken zie je dus in feite overal; het hele pand is om de keuken heen gebouwd. Je ziet hoe je vlees bereid wordt en voor visliefhebbers heeft deze venue één keer per maand Seafood Sunday; ook leuk voor een zakelijk event. Je kiest je eigen vis uit in de vitrine, zeebaars, inktvis en andere verse vissoorten. Ook is er een dj aanwezig op deze avonden voor fijne achtergrondmuziek.

Een open keuken, direct uitzicht op de Zaan, je helemaal welkom voelen en dat alles in de monumentale Verkadefabriek. Het klinkt als een uniek uitje voor jouw event. Je kunt met de auto komen, maar ook denken ze graag met je mee als je bijvoorbeeld eerst met je collega’s een stukje wilt varen, dankzij de samenwerking die deze venue heeft met rederijen. Dan meer je gewoon aan bij JP 1886! Met hapjes en drankjes aan boord, je kunt het zo gek niet bedenken. Dat zorgt gelijk weer voor een hele andere beleving. Je leest het, er kan hier heel veel. En is je aanvraag net wat te groot voor JP 1886 zelf? Dan brengt deze venue je graag onder op verschillende locaties, zoals het cultureel centrum om de hoek. Dus, waar wacht je nog op? Wij zouden niet langer wachten.