Nieuwspoort

Unieke locatie in het hart van de landelijke politiek

Deze venue heb je ongetwijfeld al heel vaak op tv voorbij zien komen: internationaal perscentrum en evenementenlocatie Nieuwspoort is bijna wekelijks het decor van politieke persconferenties en debatten. Daarnaast kun je hier ook allerlei soorten events organiseren tot maar liefst 1000 personen. Dankzij de zeven eventruimtes met slimme verplaatsbare wanden kun je alles hier precies zo inrichten zoals jij wil. Van een intiem diner, een training of een meeting tot een groots bedrijfsfeest of congres. Deze gloednieuwe locatie heeft bovendien de nieuwste audiovisuele apparatuur en een projectieoppervlak van maar liefst dertig meter! Hoog tijd dus voor ons om langs te gaan bij deze indrukwekkende venue in hartje Den Haag. 

Als we vanaf station Den Haag Centraal in een paar minuten naar de ingang van het gebouw lopen dat Nieuwspoort deelt met de Tweede Kamer, voelen we ons meteen belangrijk. Van tevoren moesten we ons al online aanmelden en ons identiteitsbewijs niet vergeten. Zowel Nieuwspoort als de Tweede Kamer kom je natuurlijk niet zomaar binnen. Via de vriendelijke beveilingsmedewerkers die onder andere onze tassen door een scanner halen, staan we in no time voor de ingang van Nieuwspoort. Omdat hier honderden zakelijke- en eigen events per jaar georganiseerd worden, is de locatie heel goed ingespeeld op veel mensen tegelijk door de beveiliging loodsen. Dat merk je aan alles. Bovendien voel je meteen dat het hier zeker niet gaat om een doorsnee evenementenlocatie.

Nieuwspoort

Het internationale pers- en debatcentrum Nieuwspoort is al sinds 1962 de plek waar journalisten, politici en vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten. Het is opgericht om het vrije woord te beschermen en moet echt een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en in alle vrijheid zijn boodschap kan verspreiden. Dat merken we meteen wanneer we door de blauwe poorten – die natuurlijk verwijzen naar de iconische naam van de locatie – naar de kleurrijke Foyer lopen. Aan de muur hangen historische verkiezingsposters en op de enorme schermen aan het begin van de Foyer zijn de komende debatten te zien die Nieuwspoort organiseert. Die gaan over persvrijheid, mobiliteit, ontwikkelingssamenwerking, duurzaamheid en nog veel meer maatschappelijke onderwerpen. Natuurlijk kun je op deze schermen ook het programma van je event zetten of een eventvideo bijvoorbeeld.

Aan het begin van de Foyer, met een feloranje muur en een moderne, stijlvolle bar, staat vaak de registratiebalie tijdens events. Gasten kunnen daarna wat te drinken halen aan de bar en bijkletsen totdat het event begint. Vervolgens wordt hier dan weer de lunch en de borrel geserveerd. En natuurlijk wordt de Foyer helemaal in de stijl van je bedrijf aangekleed.

Wandelganger 1 t/m 7

We lopen het ruime zalencomplex van Nieuwspoort binnen dat bestaat uit zeven ruimtes – de Wandelgangers – met flexibele wanden die je precies kunt inrichten zoals jij wil. Hier is heel bewust voor gekozen toen Nieuwspoort in 2022 naar dit pand verhuisde. Haal je alle wanden weg, dan ontstaat er één grote zaal met projectieschermen op de wanden van samen dertig meter. Hiermee kun je natuurlijk heel veel impact maken en je boodschap op een unieke manier overbrengen. Het technische team van Nieuwspoort weet precies hoe je de schermen op de manier inzet die past bij jouw event.

Nu we het toch over techniek hebben: opeens valt ons het plafond op dat helemaal vol hangt met professionele spots, boxen en andere splinternieuwe audiovisuele apparatuur. Er worden tv programma’s opgenomen in Nieuwspoort en daarom heeft de venue na de verhuizing meteen geïnvesteerd in professionele techniek. Hier profiteer je ook van wanneer je er een meeting of event organiseert. Het licht en geluid is niet alleen perfect, je event kan ook heel gemakkelijk gefilmd worden voor een livestream.

Goed om te weten: als je de projectieschermen in Wandelganger 1, 2, 3, 6 en 7 weghaalt, verschijnen er brede ramen die meteen voor heel veel daglicht zorgen. Erg fijn, want bij sommige meetings is daglicht juist belangrijk terwijl je het bij een presentatie het liefste zo donker mogelijk hebt. Alle zalen kunnen ingericht worden in een opstelling die voor jou het meest praktisch is. De vrolijk gekleurde stoelen, zwarte statafels, robuuste tafels van donker hout en een flexibel podium staan allemaal tot je beschikking. Gebruik je alle zeven ruimtes, bijvoorbeeld tijdens een congres? Dan heb je geen last van elkaar, want alle zalen zijn geluiddicht.

Sociëteit

Naast perscentrum en evenementenlocatie is Nieuwspoort ook een sociëteit. Leden worden ook wel Poorters genoemd en zij hebben altijd toegang tot de Sociëteit waar de bar en het restaurant van Nieuwspoort zit. Dit is een bijzondere plek, want in de Sociëteit geldt de Nieuwspoortcode. Wat hier besproken en gezien wordt, mag niet als bron naar buiten worden gebracht, net zoals de plaats waar het nieuws vandaan kwam. Hierdoor kunnen politici, journalisten en lobbyisten er vrijuit met elkaar spreken. En dit komt het vrije woord weer ten goede. Het voelt dus extra bijzonder als we hier vanuit de Foyer naar binnen lopen. De Sociëteit is modern, sfeervol en ademt overal politiek dankzij de bijzondere foto’s en boeken die overal staan en hangen. Je voelt dat hier écht gediscussieerd mag worden maar ook dat er juist verbinding ontstaat.

Betrokken team

Wat Nieuwspoort ook bijzonder maakt, is het kleine en betrokken team dat alle bezoekers bij naam lijkt te kennen. De persoonlijke en informele sfeer van de Sociëteit wordt mede bepaald door het goed getrainde personeel en dat gevoel trekken ze ook door tijdens events. Bovendien is het voor iedereen vanzelfsprekend om precies te weten wat er speelt, wat je wensen zijn en waar nog even extra op gelet moet worden tijdens je event. Ook leuk: een introductie van de directeur van Nieuwspoort over de geschiedenis van zijn locatie toevoegen aan je event. Of maak je bijeenkomst persoonlijk met een smeuïg politiek verhaal van één van de enthousiaste (oud)leden!

Naast het restaurant in de Sociëteit ligt de (deels open) keuken. Hier kookt de chefkok met zijn brigade de meest spectaculaire en duurzame gerechten. Diners van 300 personen verzorgt deze keuken in een handomdraai, maar ook een wat kleiner ontbijt, lunch of borrel wordt tot in de puntjes geregeld door de eigen keuken. Elke twee weken wisselt het menu in het restaurant en ook het foodbook voor events is ontzettend divers.

Een evenementenlocatie die zo flexibel is als Nieuwspoort, is wat ons betreft moeilijk te vinden. Niet alleen de zeven eventruimtes bieden dankzij de mobiele wanden allerlei mogelijkheden, ook het betrokken team zorgt ervoor dat ongeveer alle soorten events hier mogelijk zijn. Van klein tot groot en alles er tussenin. Daarnaast is de unieke band van Nieuwpoort met de politiek uniek en iets wat je nergens anders op deze manier kunt ervaren. Tel hier de hoogwaardige horeca, een zeer goed beveiligde omgeving, de professionele techniek en streamingsmogelijkheden en natuurlijk de centrale ligging in hartje Den Haag nog eens bij op en de keuze is al snel gemaakt. Bij Nieuwspoort wordt je event een beleving!