Landgoed de Salentein

Waan je op een stukje Argentinië en Uruguay middenin Nederland

Een bijeenkomst houden terwijl het geurige, verse vlees bakt en de heerlijke wijnen van Argentijnse bodega’s rondgaan? Dat kan bij Landgoed de Salentein in Nijkerk. Dichtbij de A28, centraal gelegen in Nederland, kom je terecht in een typische Argentijnse sfeer. Je voelt het, je ruikt het en je proeft het.

We komen aanrijden vanuit Nijkerk en zien Landgoed de Salentein al liggen. We slaan af precies in de bocht waar de voormalig eigenaar van het pand, Mijndert Pon, ooit besloot dat hij De Salentein wilde kopen. Dat was vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen het nog een kindertehuis was. Uiteindelijk wist hij het via de gemeente Nijkerk te kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Na een flinke opknapbeurt werd De Salentein eerst het hoofdkantoor van zijn bedrijf, Pon Holdings. Jaren later, in 2009, werd de venue omgebouwd tot evenementenlocatie en sinds 2010 wordt het op die manier gebruikt. Pon Holdings verhuisde uiteindelijk naar Amsterdam.

Landgoed de Salentein

Wie rondloopt op Landgoed de Salentein kan er niet onderuit: er heersen hier Latijns-Amerikaanse sferen. Hoe dat komt? Ruim dertig jaar geleden raakte Mijndert Pon in de ban van Mendoza in Argentinië. Zowel bij kenners als het grote publiek staat de wijn van de Salentein in hoog aanzien. En dat is dan ook wat ze hier schenken: wijn van de eigen bodega’s in Argentinië. Pon overleed in 2014, maar zijn kinderen zijn nog steeds aandeelhouders van Landgoed de Salentein. De Salentein heeft niet alleen een vestiging in Nijkerk, maar ook in Argentinië en Uruguay.

Beleving

Je kunt hier perfect terecht voor je events, dat blijkt wel zodra we bijvoorbeeld Huis de Salentein betreden. Hier zien we gelijk de keuken, het hart van Huis de Salentein, ook wel bekend als het wijnproeflokaal. Want met al die wijnen in huis, kan er natuurlijk ook geproefd worden. Bedrijven vinden het vaak leuk om na een vergadering de dag informeel af te sluiten met een proeverij van Salentein wijnen door de eigen sommelier van Landgoed de Salentein. Een andere optie is een kookworkshop, tot maximaal twaalf personen, want er kan uiteraard ook gekookt worden in deze keuken.

Als we naar buiten lopen zien we een grote Argentijnse Parilla grill waar tijdens events vers vlees of hapjes op gemaakt worden. En over dat vlees gesproken, bij Landgoed Salentein serveren ze vlees van eigen koeien uit Argentinië. In die streek staan vlees, vuur, wijn en beleving centraal. En dat proberen ze hier ook over te brengen op de gasten.

Ruimtes

Van congres tot (jaar)vergadering, netwerk- of personeelsborrel tot productlancering: het kan hier allemaal en de venue denkt graag met je mee.  Een vergaderruimte nodig tot 16 personen? Dan is er bijvoorbeeld de Stijlkamer. Deze ruimte wordt vaak gekozen en is bij veel vaste gasten de favoriet. Waarschijnlijk doordat het én op de begane grond zit, heel licht is en er veel ruimte is; de aanwezigen kunnen met z’n allen aan de tafel zitten. Dineren is ook een mogelijkheid in deze kamer. Daarnaast zijn er, zoals eigenlijk in bijna elke ruimte, audiovisuele middelen aanwezig én een flipover. Hier hebben we het dan over een scherm, zelf te bedienen met je telefoon.

Liever nog iets meer ruimte? Dan is er ook het Prentenkabinet. Met verrijdbaar meubilair, zodat er heel veel mogelijk is. Er is plek voor maximaal vijftig bezoekers. Wat opvalt is dat er veel kunst aan de muur hangt en dat er overal veel boeken staan; twee van de grote voorliefdes van Mijndert Pon. Een stuk eerbetoon aan hem dus. Heb je liever bij deze ruimte nog een kleinere ruimte? Dan is er nog de zijkamer, waar je terechtkunt met maximaal zes personen. Het is een intieme vergaderruimte en kan dankzij de directe verbinding met het Prentenkabinet prima worden ingezet als ‘break out room’.

Argentijnse roots

Lopen we de trap op naar de eerste verdieping, dan komen we bij de Shop. Dit zou eerst de winkel voor de wijnen worden, maar die kwam uiteindelijk bij de ingang van de restaurants te zitten. Maar de naam de Shop bleef in stand en deze plek is nu een vergaderruimte die de Argentijnse roots tot leven laat komen. Neem plaats aan de leestafel met onder meer Argentijnse literatuur of neem een kijkje in de gehele collectie van Salentein Family of Wines.

Als we het dan toch over die wijnen hebben. Alyda was de laatste vrouw die hier gewoond heeft en naar haar zijn én een sparkling bubbel vernoemd en één van de ruimtes. In die ruimte, de Alyda Salon, heb je de mogelijkheid om een netwerkbijeenkomst te houden en je kunt ook makkelijk je bezoekers in groepjes verdelen. Ook zit deze ruimte geschakeld aan de Tussenkamer. Die ruimte wordt niet los verhuurd, maar is wel handig om bijvoorbeeld even te bellen tijdens je meeting of om bijvoorbeeld de lunch in te laten neerzetten.

Pon

Ook de Tussenkamer zit gekoppeld aan de Herenkamer. Dit is één van de populairste ruimtes op de eerste verdieping. Je kunt er terecht met zo’n tien personen en het heeft een privékeuken, waardoor bijvoorbeeld de lunch vast klaargezet kan worden. Dé perfecte ruimte als je niet gestoord wil worden tijdens je meeting. De ruimte heeft een speciaal thema: polo. En dat refereert dan weer naar Mijndert Pon, want hij hield wel van een potje polo.

Wil je liever nog ‘dichterbij’ het leven van Mijndert Pon komen? Dan is er de mogelijkheid om je meeting te houden in de Bibliotheek. Deze indrukwekkende en ruime vergaderruimte is het voormalig kantoor van Pon, met hierin een groot schip én een enorme boekenkast.

Restaurants

Bij Landgoed de Salentein zitten ook twee restaurants. Ze zitten beiden onder één dak, maar zijn wel degelijk verschillend. Kies je liever voor chique tafels, opgedekt met wit linnen? Dan is daar De Salentein. Met voormalig sterrenkok Rik Jansma aan het roer eet je hier de meest mooie pareltjes.

Liever wat informeler lunchen of dineren? Dan kies je voor De Bodega. Met een grote open keuken en een gezellig terras, waar je geniet van de frisse buitenlucht op een sfeervolle, deels overdekte buitenplaats met ook hier een eigen Argentijnse Parilla grill. 

Grotere ruimtes

Boven de restaurants – om hier te komen loop je door de wijnwinkel waar je alle wijnen kunt kopen die je in het restaurant drinkt – zit nog een ruimte: San Pablo. Deze plek, met enorme lampenkappen aan het plafond, is vernoemd naar één van de wijnhuizen in Argentinië. Het is een flexibel inzetbare ruimte met moderne faciliteiten, eigen toiletten én een eigen bar. En best groot ook, want je kunt er terecht met maximaal tachtig bezoekers. Diners, vergaderingen, bedrijfsfeesten; het kan er allemaal.

Wil je een event houden voor nog meer bezoekers? Dan is er ook nog de Callia Lounge. Een monumentaal, rond gebouw met een rieten dak, op een paar meter van de restaurants af. Vroeger werd dit gebruikt als dorsmolen, maar het is ingrijpend gerenoveerd en biedt plek aan maximaal tweehonderd bezoekers. Ook hier is een eigen toiletblok en garderobe waardoor je echt je eigen privélocatie hebt.

Unieke locatie

Zoals je merkt: die Argentijnse sfeer, daar kan je hier niet omheen. En met een zonnetje erbij is er bijna geen twijfel over mogelijk: je bent gewoon even in Latijns-Amerika. En het is rolstoeltoegankelijk, want er zijn meerdere liften aanwezig.

Wil je liever opgehaald worden, tot maximaal dertig kilometer van de Salentein af? Ook dat is mogelijk, de medewerkers van deze venue halen je met liefde op met de eigen Salentein buzz. Alles is mogelijk en bespreekbaar hier. Dus ben je op zoek naar een unieke plek voor je event, waar bourgondisch leven een groot onderdeel van is? Zoek dan zeker niet verder en neem contact op met Landgoed de Salentein. Gegarandeerd dat jij, én je gasten, nog lange tijd napraten over je bijeenkomst.