DeLaMar

Zoveel meer dan een theater

Hartje Amsterdam, gelegen aan de gracht, zit DeLaMar. Het is een gewilde locatie, want laten we eerlijk zijn: wie kent deze locatie nou niet? Bekend van grote events als de uitreiking van de Michelinsterren, Make-a-Wish Kids Night en vele filmpremières. Tijd om zelf eens een kijkje te nemen op deze plek waar je ook zakelijke events kunt houden. Met maar liefst elf ruimtes en plek voor maximaal 1550 bezoekers.

DeLaMar heeft een theatergeschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Grote namen als Wim Kan, Wim Sonneveld en Freek de Jonge traden op in het vroegere Nieuwe DeLaMar Theater aan het Leidseplein. In november 2010 werd het theater na een ingrijpende renovatie opnieuw geopend door, toen nog, koningin Beatrix.

DeLaMar

Als we binnenkomen via de indrukwekkende entree, merken we gelijk de klassieke, romantische sfeer die ons welkom heet. Het voelt luxe, echt een theatergevoel, maar toch ook ontspannen en tegelijk indrukwekkend. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je hier je event wilt houden. Wat gelijk opvalt, is de langwerpige digitale LED-bannier aan de buitenkant. Die zie je gelijk als je komt aanlopen vanaf het Leidseplein. Daarop kan je de digitale branding voor je event zetten. En dat komt terug door het hele pand: op schermen, bestickering op de bar: wat jij wilt, er is heel veel mogelijk. Alles om je event net nog even wat persoonlijker te maken.

Ook opvallend: overal zien we veel kunst en dat heeft alles te maken met de VandenEnde Foundation, waar DeLaMar onder valt,grondleggers Joop en Janine van den Ende, met name Janine, heeft een enorme passie voor fotografie. Zij heeft in samenwerking met FOAM, vijf Nederlandse fotografen benaderd en gekeken hoe zij werk zouden kunnen maken voor het DeLaMar. En, nog een weetje: eerder zaten naast DeLaMar de bioscopen Calypso en Bellevue Cinerama. Maar die zijn tijdens de renovatie aan DeLaMar toegevoegd waardoor er nog meer ruimte is gecreëerd.

Royal en Rode Foyer 

We lopen door naar de Royal Foyer: de foyer gelegen aan de Wim Sonneveld zaal en gelijk ook de grootste zaal van DeLaMar. Dit is een prima plek voor een borrel of bijvoorbeeld een ontvangst met zoetigheden. Er hangen hier enorme kroonluchters aan het plafond, wat gelijk de ‘royal’ sfeer geeft. 

In alle foyers hangt overigens weer een andere fotocollectie. Deze hier is een fotocollectie van publiek bij evenementen, gemaakt door Hans Eijkelboom met het thema publiek. Er kunnen in deze foyer zo’n 215 bezoekers. Wat vaak gebeurt is dat klanten meerdere ruimtes huren, of zelfs het hele DeLaMar.

Een net wat grotere ruimte is de Rode Foyer. De naam zegt het al, deze is rood, maar de LED-verlichting bij de bar is aan te passen in de kleur die je wilt. Mochten de theaterzalen al bezet zijn, dan kan je deze foyer ook nog los huren. Er kan hier heel veel, je kunt er bijvoorbeeld een DJ neerzetten met dansvloer of een workshopruimte 170 personen. Qua foto’s hangt hier een uitgebreide collectie van Anton Corbijn, die zichzelf fotografeerde als onder meer Kurt Cobain en Freddy Mercury. Het is een redelijk afgesloten ruimte, dus ook perfect geschikt voor intiemere events.

Hall of Fame

Omhoog lopend naar de eerste verdieping richting de zalen, ook te bereiken via een glazen lift, zien we de bekende ‘Hall of Fame’ van DeLaMar. Dit is de enige collectie die wisselt en aangevuld wordt met foto’s van acteurs die in DeLaMar spelen of hebben gespeeld.  

Wat we hier ook vinden is de VIP Salon. Dit is een ideale plek voor vergaderingen en meetings tot maximaal acht personen. Of voor de organisatoren van een event om even te zitten of te overleggen. Er is een eigen toiletvoorziening. Een verdieping hierboven zit nog zo’n zelfde ruimte: de Hampshire Lounge. Deze ruimtes worden in principe niet los verhuurd, maar vaak in combinatie met één of meerdere andere ruimtes. 

Amsterdamse gevels

Voor maximaal 190 bezoekers, is er ook nog de John Kraaijkamp Foyer, met uitzicht over het bruisende Amsterdam. Deze foyer is sfeervol ingericht en sluit aan op het balkon van de Wim Sonneveld zaal én op de zaal en het balkon boven de Mary Dresselhuys zaal. De foto’s die hier hangen, zijn gemaakt door wijlen Erwin Olaf. Hij heeft hier het thema Toneel meegekregen. Hiervoor zijn artiesten uit vrijwel alle theaterdisciplines gecast, er zijn acht decors speciaal opgebouwd en elk beeld is geplaatst in een vijftigerjarentheater. Het leuke is dat je in sommige foto’s DeLaMar ziet terugkomen. Voor net wat extra sfeer kan je in deze foyer genieten van een haard in de loungehoeken.

Nog net wat meer ruimte is er in de Spieghel foyer. Dit is een lichte foyer met grote ramen. Zeer geschikt voor de ontvangst van maximaal 230 gasten, pauzemomenten, een receptie of borrel. En je ziet vanaf hier ook heel goed de LED-bannier langs de pui van DeLaMar.

Tot 260 personen kunnen er terecht in de Glazen Foyer. Er komt hier veel daglicht binnen en je ogen worden ook hier al snel toegetrokken naar de fotocollectie van Erwin Olaf. De foyer grenst aan het balkon van de Mary Dresselhuys zaal en is prima geschikt als breakoutruimte, voor een uitgebreide lunch of afsluitende borrel.

Ook is er ook nog de Dinerfoyer op de vierde verdieping van het pand. Vroeger werden hier vooral, de naam zegt het al, veel diners gehouden. Nu wordt het veelal gebruikt als breakoutroom. Dit is ook de enige grotere ruimte die apart gehuurd kan worden als er voorstellingen zijn. Wil je hier een diner houden? Dan kan dat voor zo’n 150 gasten. Liever een presentatie geven? Dan is er in theateropstelling plek voor maximaal 120 mensen.

De zalen

Dan hebben ze hier natuurlijk nog de twee grote zalen: de Mary Dresselhuys zaal én de Wim Sonneveld zaal. Beide hebben overhangende balkons waardoor je als je beneden zit, niet door hebt dat er nog eens flink wat mensen boven je zitten. .

In de Mary Dresselhuys zaal is plek voor 601 bezoekers. Een intieme en sfeervolle zaal waar je perfect bijvoorbeeld een congres kunt houden. Er is een groot scherm van vijf meter breed aanwezig en daarbij krijg je ook technische ondersteuning van de professionals binnen DeLaMar. Wat overigens ook kan, is dat je de zaal gebruikt zonder het balkon, dan is er ruimte voor 381 personen. Met een wat kleinere groep heb je daardoor niet het gevoel dat het een hele grote zaal is. 

De grootste zaal is de Wim Sonneveld zaal. Hier is een scherm van zes meter breed en ook hier zijn alle technische voorzieningen die je nodig kunt hebben voor je event. Een moderne zaal waar maar liefst 949 bezoekers in kunnen, zonder het balkon 569. Ondanks de capaciteit voelt deze zaal toch heel intiem en sfeervol.

Wil je na je event nog naborrelen in een echt café? Dan is er links van de ingang nog Café DeLaMar. In een gezellige huiskamersfeer kun je genieten van heerlijke drankjes, borrel bites en livemuziek. Deze plek is ook uitermate geschikt om te gebruiken tijdens je event, bijvoorbeeld als workshopruimte of voor een netwerkborrel.

Catering

Qua catering doet DeLaMar veel zelf, maar werkt ook samen met een aantal cateraars. En het ligt er maar net aan wat je wil, hoe thematisch het bijvoorbeeld moet zijn. Basic of juist flink uitpakken: dat kan allemaal. Wel probeert DeLaMar het lokaal te houden in het kader van de duurzaamheid. Dat is namelijk iets wat hier hoog in het vaandel staat. Liever je eigen cateraar meenemen? Dat mag ook.

Wat we hier trouwens ook merken is dat hospitality en hostmanship hier heel belangrijk zijn. Samen met de medewerkers streven ze ernaar om het meest gastvrije theater van Nederland te zijn. Zo denken de medewerkers -van de techniek tot aan de catering en de schoonmaak- vooruit, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken. De tapijten zijn altijd brandschoon en als er iets stuk is, wordt dat gelijk opgelost. Dat is iets wat ze als tip meekregen van eigenaren Joop en Janine: zorg dat alles netjes blijft (ook achter de schermen), want dan houdt men het ook netjes.

Uniek theater

Al met al voelt DeLaMar als een hele fijne plek. En goed om te weten: op maandag en dinsdag zijn er in principe geen voorstellingen in DeLaMar, dus is er alle ruimte voor grote en meeslepende events of congressen, overdag én in de avond, en de rest van de week is het theater juist uitermate geschikt voor events overdag. Diners, kleine borrels, maar ook presentaties en events met pauzes tussendoor of meerdaagse events; bij DeLaMar helpen ze je graag om van jouw event een première te maken.