Discover the finest spaces
Delen

9 inspirerende duurzame locaties voor jouw event

Nadenken over hoe je een event zo duurzaam mogelijk organiseert, is voor jou inmiddels waarschijnlijk een tweede natuur geworden. Geen wegwerpplastic meer, het programma via een event app in plaats van op papier en misschien zelf wel een compleet vegetarische catering. Als je kiest voor een duurzame evenementenlocatie kun je de ecologische voetafdruk van je event nog meer verkleinen. Deze locaties gebruiken bijvoorbeeld alleen maar duurzame energie dankzij zonnepanelen, proberen voedselverspilling op allerlei manieren te voorkomen of hebben een inrichting van hergebruikte materialen. Wij selecteerden 9 inspirerende duurzame locaties voor je voor een onvergetelijk event! 

CIRCA AMSTERDAM

Wie kent hem niet: de iconische koepel pal aan de A5 in Amsterdam? Circa Amsterdam heeft twee grote en lichte foyers, een upperdeck en elf flexibele subruimten. Hier organiseer je net zo gemakkelijk congressen met duizend personen als spectaculaire productlanceringen, bedrijfsfeesten of grootse diners. Bovendien heb je deze bijzondere locatie altijd exclusief voor jezelf. Uniek: Circa Amsterdam is de eerste volledig circulaire evenementenlocatie van Nederland. Dit betekent dat bijna alles om je heen gemaakt is van hergebruikte materialen! Ook is er een warmte-koudeopslaginstallatie waarmee alles wordt verwarmd en gekoeld. Een architectonische parel waar je congres zeker indruk maakt!

INNSTYLE | MAARSSEN

Kleurrijk, hip en prachtig gelegen aan het water van de Maarsseveense Plassen: InnStyle is een locatie waar inspiratie gewoonweg ontstaat. Hier heb je meteen het gevoel er echt even tussenuit te zijn. Er zijn meerdere flexibel in te richten ruimtes, verdeeld over twee gebouwen die verschillen qua architectuur, maar van binnen naadloos in elkaar overgaan. Duurzaamheid staat hier bovenaan de agenda: zo is er onder andere een energiezuinige warmteterugwininstallatie, zonnepanelen en wordt water uit het meer gebruikt voor beregening van de tuin. Bij InnStyle kom je tot rust en ervaar je de ultieme duurzame binnen-buiten beleving!

INSPYRIUM | CUIJK

Bij evenementenlocatie Inspyrium in Cuijk rollen ze de groene loper voor je uit! Op deze flexibele locatie met industriële looks en een duurzaam fundament organiseer je verrassende concepten in een unieke groene setting. Door de grote bomen wordt de  buitensfeer naar binnen gehaald in alle ruimtes. Een event in de buitenlucht? Op het dak van Inspyrium vind je misschien wel het mooiste plekje van deze locatie. Met 1.200 m2 aan fruitgewassen en honderden kruiden waan je je op de daktuin in een unieke sfeer. Het waanzinnige uitzicht doet de rest. Ontdek daarnaast de bijzondere break-out ruimtes zoals de boomhut, kas en de kwekerij met 300.000 imposante bomen.

JAARBEURS | UTRECHT

Jaarbeurs wil de duurzaamste evenementenlocatie van Europa worden. Het doel is zelfs om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Dit doet de bekende locatie in hartje Utrecht onder andere met zonnepanelen, het gebruik van circulaire materialen en door voedselverspilling te verminderen met de slimme afvalbak Winnow. Ook zorgen ze tijdens events voor speciale inzamelpunten voor kleine flesjes waar bezoekers eenvoudig het statiegeld kunnen doneren aan het Prinses Máxima Centrum. Dit maakt Jaarbeurs al jaren een onverminderd populaire locatie voor allerlei soorten groene meetings en events. Er zijn maar liefst vier congrescentra met vijftig zalen die allemaal een eigen stijl hebben. Duurzaamheid begint hier!

ROTTERDAM AHOY CONVENTION CENTRE

Er zijn weinig evenementenlocaties zo groot als Rotterdam Ahoy, met 60.000 m2 aan zalen en hallen voor (internationale) congressen en events. Hoe bijzonder is het dus dat deze venue compleet gasloos is! Daarnaast is alle energie die nodig is om Ahoy operationeel te houden 100 procent duurzaam dankzij o.a. een warmte koude opslag, asfaltcollectoren, het gebruik van windenergie en zonnepanelen. Het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) heeft 2880 zonnepanelen op het dak dat daarnaast voor een deel bedekt is met mossedum. Dit werkt CO2 verlagend. Verder zijn hier 35 zalen van verschillende formaten en een indrukwekkend RTM Stage (concertzaal/auditorium) met 2.816 zitplaatsen.

AMARE | DEN HAAG

Een walhalla voor congressen en andere soorten events: dat is het splinternieuwe theater- en congrescentrum Amare in het centrum van Den Haag. Met twee grote theaterzalen en een intiemere zaal, vier foyers en zeven vergaderruimten zijn er mogelijkheden te over voor spectaculaire bijeenkomsten tot 1500 personen. Het gebouw is een architectonisch hoogstandje en eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Ook bijzonder: Amare is het eerste duurzaam gebouwde podiumkunstencomplex in Nederland! Het grootste deel van het eten en drinken is bovendien biologisch of fairtrade en er wordt gewerkt vanuit een plant-based en zero-waste principe.

FOKKER TERMINAL | DEN HAAG

Als we het over duurzame hotspots hebben, kan de Fokker Terminal in Den Haag niet ontbreken. De locatie is namelijk 100 procent CO2 neutraal en heeft maar liefst 600 zonnepanelen op het dak. De overige CO2 uitstoot wordt gecompenseerd via het Klimaatfonds. Daarnaast is de catering in principe vegetarisch. De eyecatcher van de Fokker Terminal is De Hangar van maar liefst negen meter hoog met indrukwekkende hangardeuren. Door de verplaatsbare wand wordt de ruimte perfect op maat gemaakt, of je nu 150, 250 of 1000 gasten verwacht. Daarnaast liggen er 18 subruimten rondom de hangar. Een unieke, duurzame locatie dus voor events die impact maken.

SPANT | BUSSUM

Bij Theater en Congrescentrum Spant in Bussum is tot in de puntjes nagedacht over hoe er zo duurzaam mogelijk gewerkt kan worden. Hierdoor stelt deze duurzame evenementenlocatie dat alle events die er georganiseerd worden helemaal CO2 neutraal zijn. Hoe? Door tientallen besparingsmaatregelen zoals biologisch eten, zonnepanelen, afvalscheiding en werken met duurzame leveranciers. De niet te vermijden uitstoot wordt daarnaast gecompenseerd door het investeren in duurzame projecten over de hele wereld. Best bijzonder! Of je nu een vergadering, congres of presentatie organiseert in één van de zeventien moderne ruimten van Spant, over je impact op het milieu hoef je niet in te zitten.

UP EVENTS | AMSTERDAM

Op het grote evenemententerrein van UP Events, aan de rand van Amsterdam, is bijna alles mogelijk. Congrestivals en bedrijfsfestivals zijn de specialiteit van deze locatie. Er is een strand met twee beachcluUP’s, palmbomen en buitenbars voor evenementen met een zomers tintje. Maar er zijn ook zeven loodsen, waar in de winter een betoverend winter wonderland verschijnt. Duurzaamheid speelt hier een grote rol: zo worden er natuurlijke materialen gebruikt, zijn er zonnepanelen en worden er biologische, vegetarische en veganistische gerechten geserveerd. Dit leidde tot een Green Key certificaat in 2022. Verder wordt het hemelwater opgevangen voor irrigatie van het terrein en gebruiken ze een composteringsmachine.

Meer duurzame locaties

Naast bovengenoemde venues zijn er natuurlijk nog veel meer duurzame locaties in Nederland. Mooie locaties zijn er te kust en te keur. Benieuwd geworden? Bekijk hier de andere duurzame locaties! 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.