Circa Amsterdam

Circulair genieten op een locatie met een verhaal

Het trekt gelijk de aandacht: de enorme futuristische koepel van Circa Amsterdam, vlak langs de A5. Van buiten een eyecatcher, maar als je eenmaal binnen bent in het 24 meter hoge gebouw met 5000 vierkante meter vloeroppervlak, blíjf je omhoog kijken. Het is de eerste circulaire congreslocatie van Nederland. En of je nou met tweehonderd óf duizend man komt, niets is ze bij Circa Amsterdam te gek. We nemen je mee door deze unieke locatie.

Het ziet er heel futuristisch uit als we zo rondlopen en omhoog kijken, maar toch is het een dakconstructie die al ruim vijftig jaar oud is. En dit gebouw heeft dan ook een bijzondere geschiedenis. Dat indrukwekkende dak is een zogeheten geodetische bolconstructie die werd gepresenteerd op de wereldexpo in Montreal in 1967. Het was de uitvinding van een van de meest iconische architecten ter wereld: de Amerikaanse Richard Buckminster Fuller. Het bijzondere is dat het een hele grote vrije overspanning is van maar liefst zestig meter. Op die wereldexpo was een delegatie van de KLM aanwezig en zij waren bezig met het creëren van een luchtvaartmuseum. Ze kozen voor een gebouw met deze constructie.

Het luchtvaartmuseum heeft  uiteindelijk van 1971 tot 2003 op Schiphol gestaan; dit was het Aviodome. Maar het Aviodome werd op den duur te klein, dus het werd afgebroken in 2003. Het museum is toen verhuisd naar Lelystad, en de unieke dakconstructie werd opgeslagen in 29 zeecontainers. Na een tijdje is het gekocht met als doel om er een evenementenlocatie van te maken. En dat is dus hier gebouwd in Amsterdam.

Circa Amsterdam

Sinds begin 2023 is Circa Amsterdam de tweede vestiging van het team achter de bekende Amsterdamse evenementenlocatie De Kromhouthal. En dat hergebruik van het dak, dat hebben ze helemaal doorgetrokken in vrijwel alles, waardoor het dus nu de eerste circulaire congreslocatie van Nederland is. Neem de vloer waar we op lopen als we binnenkomen bijvoorbeeld; die is gemaakt van gerecycled puin. De wanden zijn van gerecycled gips, de bars zijn gemaakt van de zeecontainers waarin de dakconstructie lag opgeslagen, de wanden van de vergaderzalen zijn puien uit oude belastingkantoren en zelfs de toiletpotten zijn hergebruikt. Deze venue heeft dan ook het energielabel A+++. Er is vloerverwarming, er zijn zonnepanelen en alles is heel goed geïsoleerd. En ook qua catering is alles zo duurzaam en circulair mogelijk.

Grote zaal en foyers begane grond

En wat je er ook wilt doen; een congres houden, een diner, een awardshow, een bedrijfsfeest of een productlancering; het kan allemaal. Wil je een groot evenement houden? Dan is de grote zaal een goede optie. Een multifunctionele ruimte van bijna duizend vierkante meter waar je dan ook, in congresopstelling, maximaal duizend man kwijt kunt. Liever een uitgeserveerd diner? Dan is er plek voor zeshonderd bezoekers. De zaal is helemaal ingericht met handige technische faciliteiten; er is LED-verlichting, bewegend licht, een supergoed geluidssysteem en een groot LED-scherm van 10 bij 4,5 meter. De grote ruimte is heel erg geschikt voor een conferentie, maar ook voor diner of awardshow of productlancering en maatwerk is hierbij altijd mogelijk.

Zo hield Mercedes hier onlangs de introductie van een nieuwe vrachtwagen, was er een event van de Rabobank en een auto-introductie van Porsche. Opties genoeg dus, en als je een scherm nodig hebt; er hangt er één bovenin de ruimte van maar liefst 15 bij 4 meter. Daar kan je bijvoorbeeld foto’s, filmpjes of het programma van je event tonen aan je bezoekers.

Foyers eerste verdieping

We lopen door naar boven en komen daar bij de foyers terecht. Het leuke van dit gebouw is dat eigenlijk heel veel gespiegeld is, dus links én rechts vind je dan ook een praktisch dezelfde foyer. Ook hier komen we weer de bijzondere bars tegen die gemaakt zijn van de zeecontainers waarin de dakconstructie werd opgeslagen. De foyers worden vooral veel gebruikt tijdens de breaks, lunches, borrels en diners in combinatie met het auditorium op de begane grond. Ook hier staat allemaal circulair meubilair; alles heeft er een tweede leven gekregen. In totaal is hier plek voor zo’n 800 personen.

Het Dek

We lopen door en komen terecht bij een lange trap. Maar, geen paniek, als je liever met de lift wilt kan dat ook. Helemaal bovenin zit namelijk Het Dek. Leuk detail, in eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling dat dit deel ook gebruikt zou worden. Maar het bleek heel erg geschikt voor bijvoorbeeld presentaties en workshops. Er is geluid, er is een scherm én je hebt een heel mooi uitzicht naar beneden. In totaal is er plek voor een kleine vierhonderd man. En je verwacht het misschien niet, omdat het best een open ruimte is, maar je hebt geen last van eventueel geluid van beneden.

Subzalen

We gaan weer naar beneden. Want naast de grote ruimtes zijn er ook nog tien kleinere subzalen bij Circa Amsterdam. Deze grenzen allemaal aan de grote zaal. Zo is er een die relatief klein is en waar geen daglicht naar binnen komt. Deze is bijvoorbeeld erg geschikt voor de organisatie van het evenement in de grote zaal, artiesten of sprekers. Wat gelijk opvalt zijn de wanden; die zijn gemaakt van gerecycled bamboe; leuke wanddecoratie, maar het verbetert ook gelijk de akoestiek.
Er zijn vier subzalen voor maximaal tien personen, twee subzalen waar zo’n veertig man in past en ook kan je nog kiezen voor ruimtes die geschikt zijn voor net iets meer dan vijftig bezoekers of ruim zestig aanwezigen. Er is geluid aanwezig en een scherm, dus je hoeft zelf amper tot niks mee te nemen.

Mocht je als bezoeker nog niet helemaal door hebben hoe duurzaam het pand is dan laten ze je dat nog even zien op de muur boven de subzalen: daar hangen namelijk allemaal teksten met feiten over dit circulaire gebouw.

Catering

Leuk natuurlijk, die events, maar de inwendige mens wil ook wat. Dat is mooi, want de catering verzorgt Circa Amsterdam helemaal zelf met hun private cateringlabel en deze is tegenwoordig vaak vegan. Maar het kan ook helemaal anders, het ervaren team neemt graag het werk uit handen nemen van de opdrachtgevers. Ze hebben dan ook geen standaard lijstje met tarieven, omdat het eigenlijk altijd gaat om maatwerk. Wel werken ze zoveel mogelijk met lokale producten en proberen ze de catering bij evenementen zo vegetarisch mogelijk te maken.

Buitenterrein

Tijd om weer huiswaarts te keren na dit interessante bezoek. Bij de deur kijken we uit over de parkeerplaats waar plek is voor meer dan tweehonderd auto’s. En als we dan toch naar buiten kijken: ook buiten is nog plek voor evenementen tot 2500 man. En wat ook nog goed is om te weten: je huurt deze venue altijd exclusief; er zijn nooit meerdere events tegelijk. Op zoek dus naar een bijzondere locatie? Dan is deze inspirerende plek misschien wel dé plek voor jouw event. Want geef toe: er is geen andere locatie met zo’n verhaal.