Kasteel Montfoort

De romantiek van een eeuwenoud kasteel met een hip en fris interieur

Dit zie je niet zo vaak: een evenementenlocatie waar je terecht kunt met groepen van allerlei groottes, waar je de keuze hebt uit verschillende monumentale gebouwen met elk een andere sfeer en die ook nog eens midden in Nederland ligt. In het pittoreske stadje Montfoort, vlakbij Utrecht, liggen De Commanderije van Sint-Jan, De Heeren van Montfoort en de parel en uithangbord van de stad: Kasteel Montfoort. Ook vind je er op loopafstand de prachtig aangelegde Tuin De Hoge Waard waar je vanaf het vroege voorjaar tot diep in het najaar een mooi tuinevent kan organiseren. Alle locaties zijn te huur voor vergaderingen en allerlei soorten evenementen. Greater Venues ging langs bij het eeuwenoude Kasteel Montfoort, waar je binnen je ogen uit kijkt.

Het middeleeuwse kasteel uit 1163 vormt het hart van Montfoort en ligt middenin het centrum. Wanneer je over het water door de hoge kasteelpoort loopt, voelt het alsof je teruggaat in de tijd. Kasteel Montfoort kent een roerige geschiedenis vol intriges en veldslagen en was het huis van verschillende generaties Van Montfoort. Sinds 2008 is het prachtige gebouw een geliefde evenementenlocatie. Met vijf ruime zalen die op verschillende manieren met elkaar gecombineerd kunnen worden, zijn er opties genoeg.

Kasteel Montfoort

Het contrast tussen de eeuwenoude toegangspoort en buitenmuren van het kasteel en de moderne en luxe sfeer in het gebouw zelf had niet groter kunnen zijn. Een gegarandeerd ‘wow-effect’ wanneer je over de drempel stapt dus. In 2018 zorgde de bekende designer Eric Kuster voor een compleet nieuw interieur en styling van het kasteel waardoor elk detail tot in de puntjes klopt. Bij binnenkomst loop je meteen rechts de Gelagkamer binnen. De donkerblauwe muren, houten vloer en bijzondere hippe kroonluchters geven meteen de identiteit van de evenementenlocatie weer: modern, brutaal en gezellig. Achter de bar valt je oog meteen op het mooi verlichte wijnrek, die op meer plekken in het kasteel te vinden zijn. Bij de Gelagkamer hoort ook de Kruittoren die eventueel afgeschermd kan worden voor subsessies of om je even terug te trekken tijdens een presentatie. Beide kamers kunnen ook apart gehuurd worden voor vergaderingen.

We lopen door naar de eerste verdieping waar het donkerblauw in donkerpaars verandert in de Maarschalkzaal. Ook hier vallen de vele details in het interieur op. De lamp in de vorm van een hertengewei bijvoorbeeld of de grappige bolvormige spiegeltjes op de muur. Deze wat kleinere zaal met bar wordt vaak gebruikt als ontvangstruimte in combinatie met de Poorterzaal, die erachter ligt. Maar een gezellige borrel is ook ideaal in deze ruimte.
Een van de meest geliefde ruimten van Kasteel Montfoort is de Poorterzaal. Dat is niet zo gek: door de vele ramen en sfeervolle details voelt de zaal, die erg ruim is, toch intiem aan. Eén grote mooi gedekte tafel voor bijvoorbeeld een diner past perfect in de ruimte en zorgt voor een fantastische entree. Ook besef je in deze zaal ineens dat je in de grote toegangspoort van het kasteel zit door het prachtige uitzicht op het water rond het kasteel en door de twee ronde kantelen die de ruimte net even anders dan anders maken.

Flexibel

In de ruime Schepenzaal hangt weer een compleet andere sfeer. De lichte muren, houten vloer, grote ramen en hier en daar wat lichtblauwe accenten maken de zaal fris en een tikje informeler dan de Poorterzaal en Maarschalkzaal. Deze ruimte wordt veel gebruikt als sub- of ontvangstzaal in combinatie met de naastgelegen Orangerie maar is door de grote bar ook goed in te zetten voor een borrel. Een leuk detail zijn de mooie zwart-wit foto’s van beroemdheden die aan de muren hangen. En ook hier komen de verlichte wijnrekken weer terug.

Doordat het restaurant De Heeren van Montfoort – op steenworp afstand van het kasteel – van dezelfde eigenaren is, zijn de mogelijkheden voor lunch, borrel en diner eindeloos. Uniek is de mate van flexibiliteit als het om catering gaat. Gewoon je gasten tijdens het diner zelf laten doorgeven welke gerechten ze willen? Geen probleem, hoe kun je immers een paar dagen van tevoren al weten waar je zin in hebt? Verder is er geen foodbook waar je uit moet kiezen, maar kunnen de chefs exact jouw droomdiner- of lunch verzorgen. Dat krijg je wanneer de eigenaren uit de horeca komen.

Deze flexibiliteit geldt voor veel meer dingen. Zo kun je gewoon op de dag zelf beslissen of je zin hebt om lekker met je gezelschap buiten op het terras te eten wanneer het mooi weer is. Want niets is immers zo veranderlijk als het weer in Nederland. Je ziet hier heerlijk voor het kasteel in de luwte op het binnenplein, onder een eeuwenoude kastanjeboom. Wil je het hele event buiten doen? Ook dit behoort tot de mogelijkheden. Op vijfhonderd meter afstand van het kasteel ligt tuin De Hoge Waard. Een enorm stuk groen waar gewerkt kan worden met moderne en stijlvolle tenten voor een zomers sfeertje.

Over parkeren hoef je je trouwens niet druk te maken. Er is een grote parkeerplaats achter het kasteel en een flink aantal plekken in de buurt die gehuurd kunnen worden. Bovendien zorgen parkeerregelaars er altijd voor dat al je gasten binnen no time een plekje hebben gevonden. Ook werkt Kasteel Montfoort samen met Hotel Montfoort, dat tevens vlakbij ligt. Zo kunnen de benodigde ruimten voor een conferentie én hotelkamers voor de gasten in één keer geregeld worden.

Persoonlijk en knus

We gaan verder naar de Orangerie. De lichte stijl met blauwtinten van de Schepenerzaal wordt hier doorgetrokken. In deze zaal is van alles mogelijk: presentaties, diners, bedrijfsfeesten, noem maar op. Het oude harnas dat in een hoek staat te pronken, doet je weer even beseffen dat je in een eeuwenoud kasteel staat. Een leuke knipoog naar de roerige geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.

Ondanks dat alle zalen in Kasteel Montfoort een eigen stijl hebben, heeft designer Eric Kuster gezorgd voor eenheid binnen het monumentale gebouw. Dit is ideaal voor congressen of presentaties waar meerdere zalen en subruimten voor nodig zijn: gebruik gewoon de hele locatie. Zeeën van ruimte maar toch een knus gevoel. En wie wil er nou niet vergaderen of bijleren in een kasteel?

Sfeer, een persoonlijke benadering, goed eten en topkwaliteit. Daarvoor kom je naar Kasteel Montfoort. Er wordt altijd met je meegedacht over hoe jouw evenement het beste naar voren komt door mensen die in oplossingen denken. Voor hele grote evenementen of wie op zoek is naar een iets andere stijl, kan er ook uitgebreid worden naar de eeuwenoude kapel van de Commanderije van Sint Jan en naar de verschillende zalen van De Heeren van Montfoort. Jouw event in een romantisch kasteel vol geschiedenis maar met een modern en fris interieur. Succes gegarandeerd.