Het Wereldmuseum

Stijlvolle locatie in het hart van modern Rotterdam

Klassiek, stijlvol en tegelijkertijd middenin het bruisende moderne Rotterdam. Het Wereldmuseum is gevestigd in een fraai pand in het centrum van de stad en ligt direct aan de Maas. We brachten een bezoek aan deze bijzondere locatie, waar alleen al op gebied van events zoveel te zien is dat we nog eens terug zullen moeten komen voor het museum.

Het Wereldmuseum werd eind 19e eeuw gebouwd op een driehoekig stuk grond, waaraan het gebouw haar karakteristieke vorm met de afgeronde hoek te danken heeft. De locatie van het gebouw is uniek: met een terras aan de Maas voor de deur is het Wereldmuseum ideaal bereikbaar per water. Aan de overkant van het water torenen nieuwe landmarks als het gebouw De Rotterdam van Rem Koolhaas uit boven de rest van de stad.

“De locatie van het gebouw is uniek: met een terras aan de Maas voor de deur is het Wereldmuseum ideaal bereikbaar per water”

Speciale bijeenkomsten

Vanaf de aanlegsteiger lopen we over het terras – op mooie dagen ook inzetbaar voor events – en steken de straat over naar de entree. We lopen over de marmeren vloer naar de trap, direct naar de eerste verdieping. Deze verdieping is uitsluitend bestemd voor speciale bijeenkomsten; de functie die het al in vroeger tijden had, als balzaal in de Koninklijke Yachtclub van Prins Hendrik.

Als de hoge houten deur opengaat naar de eerste ruimte slaan we stijl achterover. De gigantische Balzaal strekt zich uit over de gehele breedte van het museum. Glimmend geboende houten vloer, roomwitte muren met vergulde ornamenten, aangekleed met bijzondere oosterse beeldjes uit de museumcollectie. Aan het zes meter hoge plafond schitteren imposante kroonluchters.

We openen een deur naar de Salon, het kleinere zusje van de Balzaal. Deze ruimte heeft dezelfde uitstraling en charme, maar op compactere schaal. De Salon is ideaal voor kleinere groepen of als ontvangstruimte, van waaruit de gasten doorstromen naar de Balzaal.

Bijzonder en mystiek

Op de tussengelegen etages vinden we de tentoonstelling van het museum, een uitgebreide collectie met etnografische kunst uit Azië en Oceanië. Gangen vol bijzondere en mystieke objecten. Als het event zich daarvoor leent, kan een speciale route samengesteld worden met het thema van de bijeenkomst.

Begin 20ste eeuw werd het Wereldmuseum uitgebreid met een vierde verdieping. Op deze etage vinden we de dr. Elie van Rijckevorselzaal, de meest geschikte vergaderruimte van het gebouw. Deze ruimte ligt net als de Balzaal aan de voorzijde van het gebouw, met een spectaculair uitzicht over de Maas. Links zien we de Erasmusbrug, voor ons meert een kolossaal schip aan bij de Cruise Terminal.

De Van Rijckevorselzaal heeft een geheel andere setting dan de Balzaal en Salon. Zijn die ruimtes groots en klassiek, deze zaal is intiemer, met de sfeer van een herenkamer. De vloer is van donker hout, de lambrisering is afkomstig uit een Thais schip. In de portieken zitten authentieke oosterse tempeldeuren. Een open keuken en comfortabele Chesterfield fauteuils geven de ruimte een huiselijk karakter.

Authentiek

Terug op de begane grond ten slotte, vinden we de vrij recent vernieuwde ruimte ‘Art from the Pacific’. Een moderne ruimte die is aangekleed met tientallen bisjpalen – uit hout gesneden voorouderpalen van soms wel dertien meter hoog – magische beelden, maskers en danspakken uit Papoea-Nieuw-Guinea.

Wereldmuseum Rotterdam heeft meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken. Verrassende ruimtes in verschillende stijlen, van klassiek en stijlvol tot warm en modern, altijd met een authentieke sfeer.