Discover the finest spaces
Delen

Fenna van Beurden (Het Wereldmuseum) – ‘Er verandert heel veel, vooral ten goede’

Het Wereldmuseum is na een onrustige periode weer zeker van haar voortbestaan. Per 1 mei 2017 maakt het Rotterdamse museum onderdeel uit van het Nationaal Museum voor Wereldculturen, een samenwerking van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrikamuseum in Berg en Dal. Daarnaast nam Het Wereldmuseum per april afscheid van het sterrenrestaurant. Maar wat betekent dit voor de evenementen? Wij spraken met Fenna van Beurden, manager events van Het Wereldmuseum.

Voor wie het nieuws rond Het Wereldmuseum niet heeft gevolgd maken we een klein uitstapje terug in de tijd, naar 2015. Het museum komt dat jaar in opspraak door een onderzoek van de gemeente Rotterdam, waaruit blijkt dat het museum in een negatieve spiraal terecht is gekomen. De commerciële activiteiten krijgen teveel aandacht, terwijl de collectie van het museum te weinig wordt getoond. Een interim directeur moet orde op zaken stellen. Begin 2016 ligt er een voorstel van de gemeente om de subsidie voor het museum drastisch te verlagen. Na vele besprekingen is de gemeente op dit besluit teruggekomen en onder de voorwaarde dat Het Wereldmuseum samen gaat met het Nationaal Museum voor Wereldculturen is de subsidie definitief toegekend. Daarnaast sluit het museumrestaurant – door Michelin bekroond met een ster – per april 2017 de deuren. Het Wereldmuseum wordt weer voor de ‘gewone Rotterdammer’.

Een museum dat haar sterrenrestaurant sluit en de bestuurlijke zelfstandigheid opgeeft; hoe moet je zulk nieuws nou opvatten? Voor organisatoren van events leidde het nieuws tot veel vragen. Bij Het Wereldmuseum zelf wordt de samenwerking tussen het Wereldmuseum en het Nationaal Museum voor Wereldculturen als zeer positief ervaren. Wanneer wij aankloppen bij Het Wereldmuseum, worden we enthousiast ontvangen door Fenna van Beurden, die al sinds 2010 betrokken is bij de zakelijke verhuur. “Twee jaar geleden leverde de berichtgeving een heleboel onzekerheid op, bij bruidsparen en zakelijke partijen. Er waren partijen die aangaven dat ze hun congres bij ons om die reden niet aandurfden. Als je die partijen eenmaal kwijt bent, dan is het heel moeilijk om ze terug te halen. We zijn heel blij dat er nu echt een besluit genomen is en wij duidelijkheid kunnen geven.”

Wat voor duidelijkheid kun je geven aan partijen die een event bij Het Wereldmuseum organiseren?

“Dankzij de samenwerking met het Nationaal Museum voor Wereldculturen ontvangt het Wereldmuseum weer subsidie van de gemeente Rotterdam, waardoor het museum verzekerd is van haar voortbestaan. Daardoor kunnen wij nu volmondig zeggen dat wij doorgaan.” Lachend voegt ze toe: “Dus die plaatsing voor volgend jaar kan je gerust doen.”

Waarom werd het restaurant gesloten?

“Het restaurant werd om economische redenen gesloten. Het leverde onvoldoende inkomsten op voor het museum. Dat is heel jammer, zeker voor de mensen die daar werkten, maar de keuze is begrijpelijk. Zeker in verband met het nieuwe beleid om het museum toegankelijker te maken en er meer aandacht moet gaan naar de museale functie. Als je nu Het Wereldmuseum binnenkomt, loop je eerst langs het sterrenrestaurant, om vervolgens op een prachtige rode loper te komen die naar de zalen leidt. Dat maakt het museum niet bepaald laagdrempelig. In de nieuwe opzet moet Het Wereldmuseum juist voor iedereen toegankelijk zijn. Om die reden verhuist het museumcafé naar het voormalige restaurant, en op de huidige plek van het museumcafé wordt een kindermuseum gerealiseerd.”

Wereldmuseum Rotterdam

Hoe gaat dat nu zonder restaurant met de catering van events?

“Veel mensen die hebben gelezen dat het restaurant gesloten is, denken dat de hele horeca stopt – dus ook de evenemententak. Onze telefoon stond roodgloeiend toen dat nieuws bekend werd. Maar die twee onderdelen staan los van elkaar binnen Het Wereldmuseum. Er is bewust voor gekozen de verhuur voor evenementen te continueren. De zalen zien er prachtig uit en de verhuur genereert al jaren hele mooie extra inkomsten voor het museum.

De sluiting van het restaurant heeft bovendien geen gevolgen voor de catering van events. Die kwam altijd al uit eigen keuken, onder leiding van een eigen chef en bediening, alleen beschikbaar voor de gasten in de zalen. Begin april hadden we hier een partij, en na afloop vroeg onze contactpersoon hoe we nu verder moeten zonder restaurant. Ik zei: ‘heb je lekker gegeten?’ ‘Ja, het was allemaal weer top’. ‘Nou het restaurant is al een week dicht, dus zoals het nu ging, zo blijven we het doen.’ Mensen hebben even die geruststelling nodig dat de kwaliteit hetzelfde blijft. Het liefst heb ik dat ze het zelf ervaren, zodat ze zien dat er niets is veranderd in onze kwaliteit en service. Als er al iets verandert, dan is het dat er meer mogelijkheden zijn. Wij willen het misverstand wegnemen dat de sluiting van het restaurant gevolgen heeft voor de events.”

Wat is een voorbeeld van die nieuwe mogelijkheden?

“Een inpandig sterrenrestaurant betekent dat je een bepaald niveau hebt dat je over de gehele linie moet bewaken, met alles wat je doet. Dat onze catering dat niveau heeft, hebben we al bewezen. Natuurlijk laten we nu niet ineens ons niveau varen. Daar zijn we helemaal niet de locatie naar, met de grandeur van de Balzaal met die schitterende kroonluchters en de mooie houten vloer. Maar ‘zonder ster’ is het makkelijker om een bredere groep mensen aan te spreken. Niet iedere partij zit te wachten op een verfijnd stukje gemarineerde rauwe tonijn of oesters; soms heb je tijdens een feestje meer zin in een goede bitterbal.”

Het Wereldmuseum gaat samen met het Nationaal Museum voor Wereldculturen; betekent dat ook dat de evenementen voortaan centraal worden geregeld?

“Wij blijven een zelfstandig museum, in ons mooie pand in Rotterdam, en zullen ook zelfstandig blijven opereren voor events. Voor een museum hebben wij een professionele evenementenafdeling met veel ervaring. Ons voordeel is dat wij onze zalen ook tijdens openingstijden van het museum kunnen gebruiken. Voor een congres kun je bij ons gewoon de hele dag terecht, en ook voor een diner of feest hoeven we niet heel snel alles om te bouwen. Wij gaan gebruik maken van elkaars kennis.

Eigenlijk kunnen we concluderen: verandering is goed?

“Er verandert heel veel voor het museum, maar vooral ten goede. De verhuur voor evenementen loopt al goed en gaan we verder uitbouwen; het is dus niet zo dat de sterkere museale functie de events gaat overrulen. In de tentoonstellingsruimtes gaat zeker veel veranderen, maar de zalen blijven gereserveerd voor evenementen. De onzekerheid van het voortbestaan hebben we definitief achter ons gelaten. We zijn nu weer stabiel en staan klaar om onze gasten de komende jaren te verwelkomen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.