Discover the finest spaces
Delen

Iedereen is welkom in het Wereldmuseum in Rotterdam

Klassiek, stijlvol en midden in het bruisende multiculturele Rotterdam. Het Wereldmuseum is gevestigd in een fraai pand in het centrum van de havenstad en ligt direct aan de Maas. Het monumentale pand stamt uit de negentiende eeuw en heeft verschillende functies op haar naam staan. Als volkenkundig museum gaat ze met haar tijd mee, waarbij inclusiviteit op een hoog vaandel staat. Van genderneutrale toiletten tot een menukaart die de vele culturen van Rotterdam spiegelt en transparante offertes. Iedereen is hier welkom.   

“We zitten hier in een heel uniek stuk van Rotterdam,” vertelt Monique Goedegebure, die als Sales Manager Events voor het Wereldmuseum werkt, terwijl we in het café van het museum zitten. “Dit pand ligt net achter de brandgrens van het bombardement, wat betekent dat dit stukje gespaard is gebleven in de Tweede Wereldoorlog. Het volgende huizenblok is bijvoorbeeld wel geraakt.” Haar collega Joyce de Jong, die ook de rol van Sales Manager Events vervult, vult haar aan: “Dit is ooit de Koninklijke Yachtclub van Prins Hendrik geweest. Vroeger meerden hier grote schepen aan en werden er ballroom parties gegeven in de balzaal hierboven. Later werd het een museum voor land en volkenkunde en weer wat jaren krijgt ze de naam ‘Het Wereldmuseum’.”

Meegaan met de tijd

Het witte pand sprankelt majestueus in de reflectie van het licht van het kabbelende water waaraan het Wereldmuseum ligt. Tegenwoordig is het museum een unieke locatie voor meetings en events. Met verschillende zalen die in allerlei opstellingen geplaatst kunnen worden is er veel mogelijk. Denk aan congressen, vergaderingen en feesten. Ondanks de geschiedenis en oudheid van het pand, gaat het Wereldmuseum mee met haar tijd. “Onze zalen zijn heel klassiek,” vertelt Monique. “Toch hebben we een aantal jaren geleden de omslag gemaakt naar een moderne look and feel. De standaard statafels met een linnen rok en oubollig strikje gingen de deur uit en maakten plaats voor strakker meubilair.” 

Het Wereldmuseum is heel geschikt als borrel locatie voor na een congres. Ook culinair gezien doet de locatie er alles aan om geen saaie ouderwetse hapjes voor te schotelen. Als volkenkundig museum, gelegen in de meest multiculturele stad van Nederland is het meer dan logisch dat je niet alleen een schaal bitterballen of kaasblokjes op de kaart vindt. “We hebben een leuke Hollandse garnalencocktail, maar dan met Marokkaanse bloemkool couscous,” vertelt Joyce trots. “Onze chefs werken met een wereldse twist waarbij ze zich laten inspirerende door de vele verschillende culturen in Rotterdam.” Monique vult aan: “Wat ik vooral heel leuk vind, is het streetfood walking diner. Daar is onze laagdrempeligheid goed terug te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan een wereldse kapsalon, een Indiase curry met kikkererwten, rijst en Hollandse groenten of een tabouleh salade met quinoa, falafel en boerenkool.” 

Een museum van en voor mensen 

Het Wereldmuseum staat voor inclusiviteit. Dat gaat van genderneutrale toiletten tot een vorm van laagdrempeligheid, waarbij iedereen zich welkom moet voelen. “Iemand die hier naar binnenloopt, moet zich niet afvragen of hij of zij wel op zijn plek is omdat het te chique oogt. Die sfeer kon er voorheen wel hangen, maar dat hebben we weggehaald. We willen er voor iedereen zijn. Vroeger hadden we bij de hoofdentree een rode loper,” vertelt Monique. “Dat kan letterlijk een drempel creëren. Die rode loper ligt er nog wel, maar dan op de trap. Het geeft het Wereldmuseum ook weer karakter, want het hoort bij de locatie.” 

Naast de uitstraling van de locatie probeert het duo ook om het museumbezoek laagdrempelig te houden. Ze raden iedereen aan om een bezoek aan een tentoonstelling te brengen, een workshop te volgen of een spreker uit te nodigen in aanvulling op een event. Wandel door de wijk met een gids, duik het atelier in voor een workshop over een bepaald onderwerp of bezoek het museum exclusief buiten de openingstijden. “We vinden het heel leuk als mensen ook het museum een bezoek brengen,” zegt Joyce. “Het Wereldmuseum is een museum van en voor mensen. Met onze tentoonstellingen willen we elke cultuur een stukje aandacht geven. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt, iedereen is hier welkom.” Daarnaast komt de winst, vanuit maatschappelijk oogpunt ten goede aan de tentoonstellings- en publieksactiviteiten van het museum. 

Met een inclusieve prijs, wereldse gerechten en een laagdrempelige aanpak streeft het Wereldmuseum naar een locatie waar iedereen zich welkom voelt. Daar komt dan ook nog een ideale ligging en bereikbaarheid – wat dacht je van een tripje met de watertaxi? –, mogelijkheid tot rondleidingen of workshops in het museum én een stukje historie bij. Dit is een locatie waar je niet enkel een zaal tot je beschikking krijgt, maar een plek waar je je thuis voelt en waar je mag zijn wie je bent.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.