Discover the finest spaces
Delen

Bijzondere vondsten tijdens verbouwing Felix Meritis

Hoe staat het nu met Felix Meritis? De bijzondere locatie in de binnenstad van Amsterdam sloot eind 2016 haar hoge houten deuren voor een grote restauratie. Het monumentale pand is in de afgelopen maanden gestript en dat heeft tot enkele bijzondere vondsten geleid. Of de gevonden elementen terug te zien zijn na de verbouwing, zal in het voorjaar van 2019 blijken. Dan wordt het gemoderniseerde Felix Meritis naar verwachting opgeleverd.

Felix Meritis wordt ruim 200 jaar na het leggen van de eerste steen grondig verbouwd. Het interieur van het monumentale pand is de afgelopen weken helemaal gestript, voordat het opnieuw kan worden opgebouwd. En dat heeft nu al tot enkele bijzondere vondsten geleid. Zo werden op de muren van de Tekenzaal sporen van oude graffiti gevonden en hygiëne-instructies uit 1950. Ook de schacht waar vroeger zwaartekracht experimenten in werden gehouden is nu tijdelijk volledig zichtbaar. Kirsten Duijn vertelt namens Amerpodia: “Deze vondsten blijven niet zichtbaar na de renovatie, maar waar mogelijk krijgen een aantal elementen wel een mooie plek. De monumentale elementen worden natuurlijk wel in ere hersteld.” Veel van de elementen van Felix Meritis worden wegens hun monumentale waarde in stand gehouden. De kenmerkende ijzeren toiletdeuren op de begane grond en in het trappenhuis zijn echter al bij de sloop beland.

Felix in de Steigers

Eind december 2016 sloot het grachtenpand, na een succesvolle periode waarin de locatie onder de naam ‘Felix in de Steigers‘ werd verhuurd. De locatie was in die tijd nog beschikbaar voor zakelijke evenementen, terwijl het pand gereed werd gemaakt voor de toekomst.

Tijdens de verbouwing is het doel om historische facetten en monumentale schoonheden te behouden. Tegelijkertijd worden de nieuwste technieken toegevoegd om de locatie de toekomst in te leiden. Kirsten: “De renovatie zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden voor zakelijke evenementen in het pand. Het pand wordt veel flexibeler inzetbaar voor zakelijke evenementen, waar diverse ruimtes worden gebruikt.” Het gemoderniseerde Felix Meritis zal naar verwachting in het voorjaar van 2019 openen.

Amerpodia

Felix Meritis is samen met De Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater verenigd in Amerpodia, een onderneming van Amerborgh International N.V. Amerpodia heeft de ambitie om haar podia te laten uitgroeien tot toonaangevende centra waar kunst, debat en zingeving samenkomen. Waarin tegenstellingen worden overbrugd en nieuwe inzichten ontstaan, zowel op Amsterdams als op nationaal niveau. Daarnaast is Amerpodia actief in de evenementenbranche door haar panden open te stellen voor verhuur voor uiteenlopende evenementen als congressen, diners, presentaties, feesten, vergaderingen en borrels.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.