Discover the finest spaces
Delen

‘De mensen achter de Rode Hoed’

De Rode Hoed in Amsterdam vierde vorig jaar zijn 25e verjaardag. Een mijlpaal die meteen een belangrijk omslagpunt bleek voor deze locatie, die we allemaal kennen als decor van spraakmakende debatten, televisieprogramma’s en evenementen. Op de dag dat de Rode Hoed een kwart eeuw bestond, werd bekend gemaakt dat het gebouw is aangekocht door beheermaatschappij Amerborgh International N.V. Daarmee werd een eerste stap gezet die moet leiden tot een samenwerking tussen De Nieuwe Liefde, Felix Meritis, het Compagnietheater en de Rode Hoed. Amerborgh toont opnieuw haar ambitie om historische Amsterdamse panden in hun culturele en sociale bestemming te kunnen laten voortbestaan.

Directeur van de Rode Hoed Ton van Brussel en zakelijk directeur Suzanne Kampschuur zien met deze nieuwe exploitatievorm de toekomst vol vertrouwen tegemoet. De bezoeker van de culturele programmering en de zakelijke klant merken niets van deze verandering. De Rode Hoed gaat op dezelfde weg verder als voorheen, met precies dezelfde gezichten die de locatie al jarenlang als een hecht team runnen. Wij kregen een kijkje achter de schermen en maakten kennis met de mensen achter deze mooie locatie. “Een klein team, waar iedereen van elkaar op aan kan. Je kunt hier aan iedereen alles vragen.”

Martien Stegeman – evenementenmaker

Martien Stegeman

De Rode Hoed  ligt in hartje Amsterdam  aan de Amsterdamse Keizersgracht. De geschiedenis van het pand – de grootste schuilkerk van Nederland – gaat maar liefst 400 jaar terug. Martien Stegeman leidt ons rond door de Rode Hoed, om te beginnen met de Oosterhuiszaal, de eeuwenoude kerkzaal die bij het grote publiek bekend werd door televisiedebatten en programma’s als Sonja Barends Sonja op Zaterdag. De Oosterhuiszaal is een onverwacht grootse ruimte, dat schuilgaat achter de drie grachtenpanden aan de Keizersgracht. De ruimte heeft een hoog gewelfd plafond en twee verdiepingen met balkons die rusten op houten pilaren. Een schitterend decor voor evenementen.

“De Rode Hoed bestaat uit drie aan elkaar verbonden grachtenpanden. In de tuin van dit blok is in 1630 een schuilkerk gebouwd voor het Remonstrantse geloof. In het Nederland van de  zeventiende eeuw hadden we met onze handelsgeest al een heel pragmatische aanpak. In plaats van een Remonstrantse kerk te verbieden, werd het gedoogd. Ze zeiden: ‘oké, het is niet het officiële geloof van ons land, maar we knijpen een oogje toe. Mits de kerk niet zichtbaar is vanaf de straat’.”

Martien werkt nu vijf jaar als evenementenmaker bij de locatie. “Hiervoor werkte ik bij een filmproductiemaatschappij. In die tijd waren de decors de wisselende factor. Hier is het ‘decor’ altijd hetzelfde, maar zijn het de mensen die dagelijks veranderen.”

De Rode Hoed

Verbindende debatten en cultureel ondernemen

De Rode Hoed werd in 1990 opgericht als een culturele stichting die onder meer debatten, lezingen en symposia organiseert voor een breed publiek. De stichting streeft naar verkennende en verbindende debatten waarin tegenstellingen in de samenleving worden overbrugd en nieuwe inzichten ontstaan. “Het begrip cultureel ondernemen is inmiddels gemeengoed, maar wij waren een van de eersten die dat hebben opgepakt. Al sinds 2006 staan we op eigen benen en ontvangen we geen structurele subsidie meer.”

Om de culturele programmering te kunnen financieren heeft de Rode Hoed zich ontwikkeld tot een full-service evenementenlocatie, waar veel zakelijke evenementen plaatsvinden van grote commerciële partijen.

Die partijen weten de Rode Hoed goed te vinden voor hun events. “Vergis je niet: we hebben hier het afgelopen jaar nog 328 commerciële evenementen gehad – en 409 evenementen in totaal. Van vergaderingen in een van de acht zalen tot en met grote congressen en diners. De achtste zaal is de Grachtenzaal, een bijzondere ervaring die we bieden op het water van de Keizersgracht, in samenwerking met Canal Company.”

Debat advies en organisatie

Vanzelfsprekend past de Rode Hoed goed bij evenementen van bedrijven in de culturele sector, maar ook andere partijen profiteren van de expertise op het gebied van debatten, symposia en congressen. “Wij weten als geen ander hoe je een goed debat organiseert. Dat is lang niet zo eenvoudig als het lijkt. We hebben oog voor de inhoudelijke kant en de bezoeker, en beschikken over een netwerk van moderatoren met kennis van verschillende onderwerpen.”

Bij de Rode Hoed werkt een klein team, maar dat is ook de kracht, meent Martien. “We doen het met een kleine groep, maar iedereen kan hier van elkaar op aan. We geloven allemaal in de Rode Hoed als maatschappelijke facilitator. En klanten vinden het prettig dat ze iedereen hier alles kunnen vragen.”

“We hebben oog voor de inhoudelijke kant en de bezoeker, en beschikken over een netwerk van moderatoren met kennis van verschillende onderwerpen”

Bart Schoones – techniek

Bart Schoones

Op de balustrade van de Oosterhuiszaal ontmoeten we Bart Schoones. Veertien jaar geleden begon hij hier als hulpkracht, wat erop neer kwam dat hij stoelen sjouwde en hielp met het podium opbouwen. Later werd hij huismeester en inmiddels is hij dankzij zijn kennis van de locatie hoofd techniek. Met al zijn ervaring is Bart een van de vaste gezichten van de Rode Hoed en begeeft hij zich meestal ‘achter de schermen’. Of achter ‘de kerstboom’, zoals hij het gloednieuwe digitale mengtafel liefkozend noemt, vanwege de knopjes en lampjes die in verschillende kleuren kunnen oplichten.

Fantastische akoestiek

Bij evenementen met grotere technische uitdagingen zit Bart of een van de andere technici achter de knoppen. “Dat zijn de evenementen waarbij meer nodig is dan een beamer en een microfoon. Denk aan grote videoschermen rondom de balustrade, of congressen met meerdere sprekers die ieder een eigen microfoontje hebben. Voorafgaand aan het evenement denk ik mee met de opdrachtgever, vaak ook samen met de evenementenmaker. “Met elkaar vullen we het programma in en brengen we in kaart wat je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen.”

De Rode Hoed

Qua geluid is er vaak niet zoveel nodig in de oude schuilkerk. “Deze ruimte is nog een tijdje door het Conservatorium in gebruik geweest, als concertzaal voor de examens. Zoals je hoort is de akoestiek hier fantastisch. Zelfs als je hier met 400 man staat te praten, valt het nog altijd erg mee hoe rumoerig het is. Geluid is het allerbelangrijkste voor ons, want we doen veel congressen. Daarover krijgen we veel complimenten van opdrachtgevers en gasten.. En met dit apparaat zijn we qua techniek in één klap de 21ste eeuw in geslingerd.”

Verschillende mensen

Als technicus woonde hij alle denkbare evenementen en optredens bij. Enerzijds muzikale producties, zoals een optreden van Norah Jones, de opname van een album van Trijntje Oosterhuis en de videoclip voor Anouk’s songfestivalhit ‘Birds’. Anderzijds de grote debatten en congressen. “Mijn eerste grote programma was een lezing van Paul Scheffer, waarin hij de aanzet gaf tot het hele integratiedebat. Vijfhonderd man stonden in de zaal, er was een heleboel rumoer, en ik zat hier boven peentjes te zweten, want het was mijn eerste grote debat. Dat is het leuke van de Rode Hoed, er komen zoveel verschillende mensen binnen vanuit veel verschillende disciplines.”

“Het is een klassieke zaal, maar als je hier mooie witte vazen neerzet en doeken ophangt en die mooi uitlicht, dan krijg je een heel andere sfeer. Je herkent de zaal niet meer terug!”

Jean Philippe Zuidweg – catering

Jean Philippe Zuidweg

Jean Philippe Zuidweg is verantwoordelijk voor een heel andere tak bij de Rode Hoed: de catering. Want naast de grote debatten en congressen met ontbijt, lunch, borrelhapjes, etc. staat de locatie ook bekend om de prachtige diners in de Oosterhuiszaal. Die is dan bijvoorbeeld klassiek ingericht, met grote kroonluchters en wit tafellinnen, om vervolgens onherkenbaar te worden omgebouwd tot lounge café. “Het is een klassieke zaal, maar als je hier mooie witte vazen neerzet en doeken ophangt en die mooi uitlicht, dan krijg je een heel andere sfeer. Je herkent de zaal niet meer terug!”

Jean Philippe neemt ons mee naar de keuken, een belangrijk deel van de locatie. Een van de bijzonderheden van de Rode Hoed is dat het beschikt over een professioneel cateringbedrijf, die elke tak van sport binnen de locatie met gemak aan kan; borrels, ontbijt, lunches en grote diners tot 400 personen (de maximale capaciteit van de Rode Hoed is 450 bezoekers). Van fingerfood tot en met galadiners, alles wordt in eigen keuken bereid. “We werken niet met kant-en-klaar producten. Wordt er ’s avonds een mooi stukje vlees geserveerd, dan staat de bouillon voor de saus hier ’s ochtends al te trekken. Alles wordt vers bereid, waar mogelijk met duurzame en lokale producten.”

Hoog niveau

Hoe bijzonder het is dat de Rode Hoed op zo’n hoog niveau catering kan bieden, wordt duidelijk als we een kijkje in de keuken nemen. In het monumentale pand mag nauwelijks iets worden verbouwd, dus de keukenbrigade werkt met iedere vierkante meter die ze tot haar beschikking heeft. “In een pand als dit gelden veel restricties. Je mag niet zomaar iets verbouwen. Deze trap bijvoorbeeld: hij heeft geen enkel praktisch nut, en buiten ons zijn er denk ik hooguit vier mensen in Amsterdam die van het bestaan ervan weten. Maar toch moet die precies zo blijven als het nu is.”

De keuken bestaat uit twee gedeelten op verschillende hoogtes, verbonden met dit smalle trappetje. De opslagruimte bevindt zich weer op een andere verdieping, op de eerste etage. “Het lastigste aan deze locatie is de logistiek. Er zijn smalle gangen, we hebben weinig opslagruimte en daardoor staat ook niet alles op de meest logische plek. En bedenk dan wat je voor een diner voor 400 man nodig hebt – alleen al aan tafels en tafelkleden. Het is hier veel trap op, trap af lopen.”

Diner_2 ©Barbara Kieboom

Vrolijk en gastvrij

Toch tovert de cateringploeg hier soms meerdere keren per dag schijnbaar zonder moeite honderden gerechten tegelijkertijd uit de keuken tevoorschijn. Jean Philippe lacht: “Door al dat traplopen blijft de cateringploeg vrij slank.”

En tevreden, zo blijkt als je de medewerkers ziet. “We vinden het heel belangrijk dat het catering team het naar hun zin heeft. Om die reden werken hier ook veel mensen die al jaren terug zijn afgestudeerd. Ze vinden het zo gezellig, dat ze nog steeds af en toe een avondje werken. Ons team is altijd vrolijk en gastvrij, ze hebben er echt zin in. Dat krijgen we ook het vaakst teruggekoppeld van opdrachtgevers, dat ze zo gastvrij zijn ontvangen.”

Met beheermaatschappij Amerborg achter zich, zal het team van de Rode Hoed de komende jaren nog verder kunnen investeren in de locatie en in de ontwikkeling van de evenementenvoorzieningen. Wij houden deze bijzondere locatie nauwlettend in de gaten!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.