Felix Meritis

Achter iedere deur een nieuwe ontdekking

Felix Meritis is al eeuwenlang een top venue in Amsterdam: een icoon aan de Keizersgracht, met een onvoorstelbaar rijke geschiedenis en een adembenemende sfeer. Dankzij een grote renovatie is dit monumentale pand vandaag de dag misschien nog wel indrukwekkender dan in het openingsjaar 1788 – met een eeuwenoude charme, voorzien van alle technologische voorzieningen en moderne gemakken van de 21ste eeuw.

Felix Meritis is ontworpen om te imponeren als een baken van cultuur en kennis. Met haar Korinthische zuilen doet de gevel van het pand denken aan een oude Griekse tempel, en ook het indrukwekkende formaat draagt bij aan het ontzagwekkende karakter – het gebouw is een stuk hoger en breder dan de herenhuizen aan de Keizersgracht met hun smalle trap- en klokgevels. Des te aangenamer is de verrassing als je de deur binnenstapt en ontdekt dat achter deze statige gevel een hele open, lichte, veelzijdige locatie schuilgaat. Een locatie die in niets lijkt op wat je gewend bent en achter iedere deur wacht een nieuwe ontdekking!

Felix Meritis

Om volledig te begrijpen hoe veelzijdig Felix Meritis is – en hoe indrukwekkend het resultaat van de renovatie – is het nuttig om iets over de geschiedenis en functie van deze locatie te weten. In 1788 werd het gebouw geopend als thuis voor een genootschap van ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en filosofen. Zij beoefenden vijf disciplines van kunst en wetenschap: muziek, tekenkunde, natuurkunde, koophandel en letterkunde. Elke discipline kreeg een eigen ruimte in het pand, met de ideale afmetingen, akoestiek en lichtval om het te beoefenen en kennis te verspreiden. De Concertzaal was zelfs zó goed ontworpen, dat deze internationale bekendheid genoot en als voorbeeld diende voor het later gebouwde Concertgebouw.

Na de recente vernieuwingen is Felix Meritis nog steeds veelzijdig, nog steeds vol historische charme, maar tegelijkertijd een compleet nieuwe venue. Ook het nieuwe Felix Meritis heeft als doel om kennis te verspreiden en verdieping te brengen, maar nu voor een nieuwe generatie opinieleiders, ambitieuze professionals en beslissers van alle lagen in de samenleving. Eigentijdse vakgebieden als technologie en ondernemerschap werden aan de oude disciplines toegevoegd zodat Felix Meritis nu een cultuurhuis is van en voor de 21ste eeuw.

Zes ruimten met een eigen karakter

Het unieke karakter van Felix Meritis, waarbij verschillende disciplines samenkomen onder één dak, zie je duidelijk terug in de indeling van de zes ruimten. Bij menig locatie zou de Concertzaal het middelpunt zijn, met daaromheen enkele kleinere ruimten. Bij Felix Meritis zijn alle disciplines gelijkwaardig en dit zorgt ervoor dat iedere ruimte een op zichzelf staande beleving biedt met eigen bijzonderheden en verhalen. Zo val je tijdens een bezichtiging door dit pand, waarbij je al zigzaggend door het monumentale trappenhuis op elke verdieping een nieuwe deur opent, van de ene verwondering in de andere.

Op de begane grond ligt de imposante ovaalvormige Concertzaal, waar ooit componisten als Schumann en Brahms hun muziek ten gehore brachten. Dankzij de prachtige historische allure en de nog altijd geweldige akoestiek is deze ruimte geschikt voor diverse bijeenkomsten, van feesten tot presentaties of modeshows. De Zuilenzaal heeft weer een unieke eigen uitstraling, met metershoge houten boekenkasten tegen de wanden, grote zuilen en een fraaie oude vloer – waarbij het oude, verweerde hout het geheel een mysterieuze ambiance geeft. Een fantastische plek voor een presentatie, maar je ziet hier ook direct een geweldig sfeervolle setting voor een diner met kaarslicht voor je.

Unieke mix van sferen

Ook bijzonder is de mix van sferen, van historisch tot modern, die per ruimte verschilt. Door een brand, onderhoud en andere architectonische ingrepen in het verleden, waren niet alle ruimten in het pand in originele staat terug te brengen. Om te benadrukken dat die ruimten niet ‘origineel’ zijn, werd gekozen voor een eigentijdse uitstraling. De Shaffyzaal is daar een goed voorbeeld van. Deze ruimte werd eens gebruikt voor natuurkundige proeven, maar dankt haar naam aan een recentere periode in de geschiedenis, waarin artiesten als Freek de Jonge, Liesbeth List en Ramses Shaffy hier optraden. De zaal werd grondig vernieuwd tot een eigentijdse zaal die perfect is voor presentaties, maar ook voor feesten en muzikale optredens. Ook De Teekenzaal werd flink vernieuwd tot een eigentijdse variant op het originele ontwerp. Oude ramen die al jaren geleden bij een brand waren verwoest, zijn teruggeplaatst waardoor de ruimte nu baadt in het daglicht dat van drie kanten binnenkomt.

De Husly Lounge, hoog bovenin het gebouw, is een volledig nieuwe ruimte. Met een verhoogd plafond en lichtkoepels is hier een prachtige open ruimte gecreëerd die perfect is om te lunchen of borrelen, of om je in de pauze van een congres terug te trekken en wat te werken op een van de zitjes. Tot slot zijn er helemaal in de top van het dak de Koepelzaal en Sterrenzaal, die als één geheel worden verhuurd. Deze twee intieme ruimten hebben rondom ramen, zodat je overal een geweldig uitzicht hebt over de hele grachtengordel. Een mooier achtergrond decor kun je je in een vergaderruimte niet wensen!

Bijzondere verhalen

Een fijne sfeer, een prettige omgeving, een inspirerend verhaal… De redenen om je evenement op een locatie te houden zijn talrijk. Bij Felix Meritis vind je niet alleen een locatie vol bijzondere verhalen, maar ook moderne faciliteiten en diverse ruimten met eindeloze mogelijkheden. Met een event bij Felix Meritis draag je bovendien bij aan het behoud van dit monument en de culturele programmering.