Hier Radio Kootwijk

Unieke mysterieuze en verrassende locatie

Diep verscholen in één van de mooiste en meest uitgestrekte natuurgebieden van Nederland, op de Veluwe bij Apeldoorn, vinden we een niet-alledaagse congres- en evenementenlocatie met een industriële uitstraling. Hier is ruimte voor beleving, bezinning en inspiratie. Maar ook voor duurzaamheid, vernieuwing en verbinding. Het oorspronkelijke radiotelegrafische zendstation uit het begin van de vorige eeuw, destijds een wonder van innovatieve communicatietechnologie, is vandaag de dag een monument van verbinding. Met maar liefst tien verschillende accommodaties biedt het monument ruimte aan evenementen van vijf tot 635 personen.

The combination of a wonderful, glorious edifice and a pristine environment

In het toen nog nauwelijks bewoonde, weidse gebied van de Midden-Veluwe werd in 1923 door de PTT de vestiging van een radiotelegrafisch zendstation, destijds een wonder in de moderne techniek, in gebruik genomen. Koningin-moeder Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Vanaf die tijd kon Nederland bellen met Nederlands-Indië. De stilte en ruimte rondom het zendstation was nodig voor ongestoorde verbindingen, maar zorgde ook voor een vrije ontwikkeling van de natuur. De zendfunctie werd al gauw uitgebreid en behalve met Indië kwamen verbindingen met andere continenten en landen tot stand.

In de oorlog gebruikten de Duitsers het station voor communicatie met onderzeeboten. Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht, met als bijzondere erfenis: een wonderlijk en glorieus bouwwerk in een ongerepte omgeving. Ruim tien jaar later kwam het zendstation in eigendom van Staatsbosbeheer, die toen al eigenaar was van alle omliggende natuurterreinen. Sindsdien staat het gebied in teken van herstel en ontwikkeling.

De monumentale gebouwen krijgen, vanwege het ambiteuze plan ‘Hallo Bandoeng… Hier Radio Kootwijk’, nieuwe, passende functies en het omringende landschap wordt gekoesterd en verder ontwikkeld. De kernwaarden van Radio Kootwijk: ruimte, rust en duisternis blijven hierdoor bewaard. De plek biedt ruimte voor beleving, innovatie, inspiratie, educatie en zingeving: het krachtige toekomstperspectief van Radio Kootwijk.

A friendly and safe atmosphere with a mysterious and exciting touch

Wanneer u de statige hoofdingang betreedt, ervaart u direct de verbazing en verwondering en inspiratie die de locatie teweeg brengt. U stapt midden in de Veluwe -op slechts tien minuten rijden van de snelweg- letterlijk in een andere wereld, wat zorgt voor een open-mind. Een gevoel dat eigenlijk alleen te begrijpen en te voelen is wanneer u dit daadwerkelijk zelf ervaart. Originele elementen herinneren nog goed aan de prachtige geschiedenis van dit industriële erfgoed. Het pronkstuk van deze locatie is de grote zenderzaal, die gelegen is op de eerste verdieping (rolstoeltoegankelijk). Deze zaal kan worden voorzien van een oplopende tribune voor enkele honderden gasten.

De diversiteit aan zalen biedt ruimte aan uiteenlopende evenementen, zoals besloten vergaderingen, inspirerende workshops of brainstormsessies en grote, plenaire bijeenkomsten. De locatie beschikt eveneens over professionele audiovisuele apparatuur, draadloos internet, krachtstroom, diverse tafel- en stoelopstellingen en kleedkamers. Vanwege het grote omringende landschap is een evenement uitstekend met een buitenactiviteit te combineren. Ook is de locatie uit te breiden met meerdere buitenopstellingen, zoals VIP tenten, keukens en muziekplatforms. In overleg is uiteraard ook catering mogelijk.

Naast evenementen -voor zowel de publieksmarkt als de zakelijke markt- is de locatie ook een favoriete en zeer gewaardeerde locatie voor (vak)fotografen en is het geliefd voor unieke concerten. Ook filmmakers weten hun weg naar Hier Radio Kootwijk al regelmatig te vinden. De unieke, mysterieuze en verrassende locatie is onder andere het decor geweest van de film Mindhunters en de Mega Mindy film.