Discover the finest spaces
Delen

5 evenementenlocaties die goed toegankelijk zijn met een beperking

Met een helling naast een opstapje en een aangepast toilet alleen ben je er niet. Als je als evenementenlocatie echt toegankelijk wil zijn voor iedereen komt daar heel wat meer bij kijken. Ook helpt het veel om net een stapje extra te zetten en te zien welke behoeften mensen in een rolstoel of die doof of blind zijn precies hebben. 

Marianne Dijkshoorn heeft zich gespecialiseerd in toegankelijkheid bij evenementenlocaties en schreef hier een boek over. Ook toetst ze locaties en geeft daarbij een certificaat uit. Aangezien Marianne zelf slecht ter been is, is ze bovendien ervaringsdeskundige. GreaterVenues vroeg haar welke evenementenlocaties haar zijn opgevallen wat toegankelijkheid betreft.

Marianne Dijkshoorn. Foto: Asha Gaalman Fotografie

VAN NELLE FABRIEK

“Wat mij vooral opvalt bij de Van Nelle Fabriek, naast onder andere rolstoeltoegankelijke liften en drempelvrije ruimten, is hoe goed het personeel is ingespeeld op mensen met een handicap. Ze kijken altijd of er iemand is die wat extra hulp nodig heeft. Zelf heb ik er af en toe een slechte dag tussen zitten waardoor het bijvoorbeeld moeilijk is om te lopen met koffie. In dat geval is het erg fijn als het personeel ook bereid is om eten en drinken te serveren en niet vast blijven houden aan de regel dat gasten het zelf moeten pakken omdat het een lopend buffet is.”

WORLD FORUM THE HAGUE

“Ook bij deze locatie zit gastvrijheid echt in het DNA. Ze denken bijvoorbeeld met organisatoren van evenementen mee over de doelgroep en of daar mensen met een handicap bij zitten. Ook is uitserveren van eten en drinken geen probleem en komen ze bijvoorbeeld met een mobiel pinapparaat naar je toe als je in een scootmobiel zit of een andere soort handicap hebt. Dat is zo ontzettend fijn. Je voelt je daar echt welkom.”

THEATER DE SPIEGEL

“Bij dit theater hebben ze zeker tien sets ringleidingen liggen. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid in de zaal kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid. Zoveel sets klaar hebben liggen, vind ik best opvallend. Bovendien denk het team daar altijd mee met organisatoren over hoe ze het evenement zo toegankelijk mogelijk kunnen inrichten.”

HOTEL PAPENDAL

“Bij Sportcentrum Papendal trainen ook de paralympische sporters. Hotel Papendal, dat ernaast ligt, is daarom erg goed ingericht op mensen met een handicap. Ze hebben bijvoorbeeld twee standaard invalidenparkeerplaatsen en een derde invalidenplek die ook gebruikt kan worden voor elektrische auto’s. Dat  is echt inclusief want zo kan de voorziening breed worden gebruikt. Verder is alles er drempelloos en perfect ingesteld op mensen in een rolstoel en andere soorten handicaps.”

NBC CONGRESCENTRUM

“In dit congrescentrum wordt een congres gehouden waar veel mensen met een handicap aan deelnemen. Daarom zijn ze de hele zaak doorgelopen en is gekeken naar toegankelijkheid op alle gebieden; bereikbaarheid, ontvangst, catering, zaal inrichting en faciliteiten. Ze hebben alles genoteerd en aangepakt wat ze tegenkwamen. Zo komen er afwisselend hoge en lage registratiebalies, een placemat met cateringopties voor mensen die doof zijn, rietjes voor mensen met een slechte handfunctie enzovoort. Daar is echt goed over nagedacht!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.