Theater de Spiegel

Modern theater met onbegrensde mogelijkheden

Een indrukwekkende theaterzaal met circa 1000 zitplaatsen en een lichte en ruimtelijke foyer: Theater de Spiegel mag dan een typisch theater zijn – er is hier veel meer mogelijk voor events dan je op het eerste oog zou denken. Ontvang je gasten in het industriële loading dock, of bij mooi weer op het terras aan de Zwolse stadsgracht. Maar het kan nog grootser! Wat dacht je van een combinatie met het omliggende park voor een groot in- en outdoorfestival?

Theater de Spiegel is één van de twee locaties van Zwolse theaters, waar jaarlijks vele grote namen van eigen bodem en indrukwekkende internationale producties staan. Daarnaast is er voor beide theaters een sterke focus op zakelijke evenementen. Vlakbij het treinstation Zwolle ligt Schouwburg Odeon, een historisch gebouw uit 1839 met een prachtige klassieke bonbonnière zaal. In het hippe café en restaurant Café Foyé kun je heerlijk een kop koffie drinken en werken. Aan de andere kant van het centrum ligt Theater de Spiegel, een modern theatercomplex een opvallende verschijning in het centrum van Zwolle. Zeker in de avond, wanneer de glazen gevel kleurrijk wordt uitgelicht, is het gebouw al van verre te zien. Het idee dat je dit hele gebouw voor je eigen event kunt inzetten en dus helemaal voor jezelf hebt, is bijna onvoorstelbaar.

Theater de Spiegel exclusief voor jouw event

Dát is namelijk wat je krijgt als je een evenement organiseert in Theater de Spiegel. Het hele pand kun je geheel naar eigen wensen aankleden en invullen. Van congres tot kleine vergaderruimte en van dansgelegenheid tot productpresentaties. De foyer, die bestaat uit meerdere lagen in het hoge en lichte glazen entreegebouw, de verschillende kleine foyers, de grote zaal met circa 1000 stoelen, maar ook alle ruimten die zich backstage bevinden kunnen gebruikt worden. Maar laat je door al die vrijheid vooral niet afschrikken, want Zwolse Theaters staat helemaal voor je klaar om je te ondersteunen. Het team bestaat uit ervaren eventprofessionals die met alle liefde meedenken om van jouw event een succes te maken. Zij denken op conceptueel niveau mee en kunnen zelfs – indien gewenst – de volledige organisatie van het event uit handen nemen.

Dat het team van Zwolse theaters niet bang is voor een creatieve aanpak, toont hun indrukwekkende portfolio met bijzondere events aan. Van een event waarbij de bezoekers in omgekeerde volgorde door de locatie gaan – met een ontvangst backstage in het loading dock, een vergadering op het toneel – tot een volledige bedrijfsmusical met eigen werknemers in de hoofdrol. Of denk aan een heel festival in- en rondom het theatergebouw met een podium op pontons op de stadsgracht. Elk event is maatwerk!

Prachtig uitzicht in de foyers

Theater de Spiegel is, in tegenstelling tot wat de capaciteit misschien doet vermoeden, een overzichtelijk gebouw. De grote zaal vormt het hart van het gebouw, daarvoor ligt de entree met de foyer en het theaterrestaurant Koperen Kees. Met een minimale routing hoeven je gasten nooit te zoeken waar ze moeten zijn. Een van de redenen voor het transparante karakter is de grote foyer, die uit één open ruimte bestaat met daarin vier foyers op vides. Door de hoge glazen gevel kijk je vanuit elke laag uit over de historische binnenstad of op de Zwolse stadsgracht.

De Scaniafoyer op de begane grond geeft toegang tot een groot vlonder met terras aan het water, met daarbij een aanlegsteiger. Op de eerste verdieping, iets hoger ligt een andere foyer. Deze heeft een grote, open ruimte met een 10 meter hoog plafond. Een prachtige plek om groepen tot 200 personen te ontvangen. Weer een trap hoger, op de tweede verdieping, ligt de Cortegaerdtzaal, met een afsluitbare deur die geschikt is voor bijeenkomsten tot 80 personen. En tot slot bevindt zich op de derde verdieping, helemaal bovenin, nóg een ruimte met een prachtig uitzicht over het stadscentrum en het historische pand van de buren, De Librije. Vanuit hier kom je op een zonnig dakterras, dat bij mooi weer een heerlijke plek is om de dag af te sluiten.

De grote zaal en het podium

Iedere foyer geeft toegang tot een van de balkons in de grote zaal, die met drie balkons en circa duizend stoelen een imposante hoogte heeft. De zaal is hoog, maar niet diep, waardoor je ook op de achterste rij op het bovenste balkon nog dicht op het podium zit. Mooie bijkomstigheid is dat de zaal ook goed te gebruiken is voor kleinere groepen. Als je de balkons niet gebruikt, zijn er ongeveer 500 stoelen in de zaal aanwezig. Is dat voor jouw event nog te veel? Draai het dan gewoon om en richt het podium in met een theateropstelling van 300 zitplaatsen. De rode pluche stoelen van de theaterzaal fungeren dan niet als zitplaats, maar als prachtig decor. Het podium is met 600 m² ruim genoeg voor congressen, diners on stage, of zelfs om er een volledig feest op te bouwen.

Zoals genoemd, heeft Theater de Spiegel veel ruimte om in groepen uiteen te gaan. Het team van de locatie zorgt er altijd voor dat er voldoende ruimten worden gecreëerd. Zowel in de foyers, als in het theatercafé en -restaurant Koperen Kees. Ook deze kan in overleg worden ingezet als bijzondere ruimte. Het sfeervolle café beschikt zelfs over een klein podium. Daarnaast wordt het loading dock achter het toneel weleens ingezet voor events. Deze plek, waar vrachtwagens de decorstukken van voorstellingen overdekt kunnen laden en lossen, vormt dan ineens een onverwachts ‘industriële’ setting voor een presentatie tot 180 personen! En heb je dan nog meer ruimte nodig? Dat kan! Theater de Spiegel ligt aan een park met evenementenfunctie. Daardoor kun je (in overleg met de gemeente) een heel stuk buitenruimte bij je event betrekken.

Kortom: Theater de Spiegel is een modern theatercomplex, dat voorzien is van alles wat je maar nodig hebt voor je event. Mooie ruimten, goede routing, alle moderne en technische faciliteiten op het gebied van licht, geluid, videoprojectie en internet, en natuurlijk goede faciliteiten voor catering. Maar wat deze locatie echt onderscheidt is de mogelijkheid om buiten de gebaande paden te lopen, je creativiteit volledig te benutten en elke keer weer een verrassend, uniek event neer te zetten!