Hotel Papendal

Dé conferentielocatie in het hart van topsportend Nederland

Zeg je topsport, dan denk je aan Papendal. Op het topsportterrein aan de rand van de Veluwe bereiden Nederlands beste sporters zich voor op grootse sportieve prestaties, met als hoofddoel de Olympische Spelen. Midden in deze ambitieuze en inspirerende omgeving vinden we de congres- en evenementenlocatie Hotel Papendal: een venue met meer dan dertig zalen die bol staat van de sportieve energie.

Hotel Papendal bevindt zich in de Veluwe bij Arnhem, op een bosrijk terrein van 160 hectare. Als we al even vergeten waren dat deze locatie in het hart ligt van de Nederlandse topsport, dan komt dat besef terug zodra we het bosrijke oprijlaantje (de Sportlaan) inslaan. Tennisbanen, een atletiekbaan, het Sport- en Innovatie Centrum, Olympische ringen, voetbalvelden, sporters in oranje trainingsjasjes; sport is waar we maar kijken. Verrassend eigenlijk dat dit terrein zo open is. Hotel Papendal is voor iedereen toegankelijk, dus je hoeft geen topsporter te zijn om hier te mogen komen.

Sportieve touch

Direct bij de parkeerplaats ligt Hotel Papendal, als een toegangspoort tot de rest van het terrein. Leuk detail is het buxushaagje in de vorm van de Olympische ringen, op het gazon voor de entree van het gebouw. Bij binnenkomst wacht een ruime ontvangsthal, met naar rechts het hotel met 151 hotelkamers en aan de linkerzijde de congres- en evenementenvleugel. Opvallend zijn hier meteen de verwijzingen naar de Nederlandse topsport. Grote foto’s van sporters sieren de wanden en in de gehele locatie vind je oranje details in de aankleding.

We beginnen onze rondleiding in het hotel bij het Centre Court: de nieuwste aanwinst van Hotel Papendal. Het Centre Court bestaat uit een foyer en twee vergaderruimtes die los of gekoppeld aan elkaar te gebruiken zijn. Het is een moderne, lichte ruimte, met een grote glazen wand en een moderne uitstraling dankzij de ledverlichting die in het plafond is ingebouwd. Rondom de foyer liggen twee ruimtes met schuifwanden, zodat hier in combinatie met of zonder de foyer een grote ruimte kan worden gemaakt. De ruimtes zijn clean, licht en rustig, en hebben aan twee zijden een privéterras met uitzicht op de naastgelegen Pitch & Puttbaan. Centre Court wordt ingericht met sportieve elementen zoals een basketbalring, een tafeltennistafel en (soft)ballen om je event, indien gewenst, in de pauze een sportieve touch te geven.

Flexibel

Een verdieping hoger ligt restaurant 2028 – vernoemd naar de ambitie om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. De keuken is gespecialiseerd in het bereiden van voeding die is afgestemd op het soort meeting of event. Denk aan een lichte en gezonde lunch als er veel gezeten moet worden, en een steviger menu als er nog een sportieve activiteit aan het programma is verbonden.

Tegenover Centre Court ligt de Conferentievleugel, die met ruim dertig zalen erg flexibel inzetbaar is. De zalen hebben verschillende afmetingen en liggen rond een eigen foyer. In een sfeervolle open ruimte vinden we koffiefaciliteiten en staat een aangeklede bar met gezonde snacks. De vergaderruimtes zelf hebben allemaal grote ramen met zicht op het omliggende terrein, en ook hier zijn overal kleine verwijzingen naar de sportwereld. De ene keer is dat een grote sportfoto op de muur, de andere keer een vitrinekast met memorabilia afkomstig van de Olympische Spelen.

Centraal in Hotel Papendal liggen de twee grootste zalen. Direct naast de hoofdingang ligt de Athenezaal, de grootste ruimte van het complex (1548 vierkante meter). De zaal is gemakkelijk in meerdere delen op te splitsen en heeft een groot podium met verlichting. Aangrenzend ligt een bijbehorende foyer met de mooie houten Athenebar. Vrijwel alle meubilair in deze zaal is mobiel, en dus aan te passen aan ieder event. De Sydneyzaal, een verdieping lager gelegen, is bij uitstek geschikt voor beurzen, exposities en productpresentaties.

Events in de buitenlucht

Bijzonder aan Hotel Papendal is ook de ligging op het sportterrein, in de groene omgeving en omringd door sportvelden en trainingscentra. Een terrein waar het ook mogelijk is om in de buitenlucht events te houden. Papendal beschikt over maar liefst 71 hectare aan evenemententerrein, op een glooiend, groen landschap in de Veluwse bossen. Hier vinden regelmatig grote sportieve evenementen plaats, zoals de BMX World Cup, maar het is ook een fantastische plek voor events met een festivalopzet, beurzen of voor sportdagen.

Hotel Papendal is een bijzonder veelzijdige congres- en evenementenlocatie, waar het gonst van de sportieve energie. Of je nou op zoek bent naar een volwaardig congrescentrum, een rustige plek op de groene Veluwe voor een meerdaagse brainstorm, of een groot outdoorterrein waar vrijwel ieder event mogelijk is; je vindt het op korte afstand van elkaar. Met dagelijks 400 sporters op en rond de locatie is een sportclinic, rondleiding door de trainingsfaciliteiten of een spreker uit de sportwereld zo geregeld. Niet voor niets is Hotel Papendal dé conferentielocatie in het hart van topsportend Nederland.