Taets Art and Event Park

Moderne events in een historisch jasje bij deze mega venue

Direct aan het Noordzeekanaal, midden op het historische Hembrugterrein aan de rand van Amsterdam, zit Taets Art and Event Park. Een unieke evenementenlocatie met een enorm aanbod aan ruimten. Qua aantal zalen, maar ook als het gaat om de groepsgrootte. Want je kunt er terecht met een event voor 100 bezoekers, maar ook voor maar liefst 10.000. Daarnaast is er ook nog eens een multifunctioneel buitenterrein én is de venue geheel in eigen stijl te branden. Tijd om eens een kijkje te nemen!

We komen aanrijden op het terrein en er zijn twee dingen die gelijk opvallen. Ten eerste hoe enorm groot het hier is. En dat is niet overdreven. Taets Art and Event Park ligt namelijk in een gebied van 42,5 hectare op de grens tussen Amsterdam en Zaandam. Het terrein werd vroeger gebruikt voor Defensie; de Artillerie Inrichtingen produceerde er vanaf 1895 wapens en munitie voor het Nederlandse leger. Het tweede dat opvalt, is de directe ligging aan het water: het Noordzeekanaal. Er is veel te zien dankzij de constante stroom van schepen, maar tegelijkertijd ervaar je ook de ontspanning van ‘langs het water zijn’. Met in de zomer als indrukwekkend hoogtepunt: een schitterende zonsondergang.

Wat veel mensen aanspreekt aan het terrein is de vervallen look en dat snappen we wel. Zo’n 70 procent van het gebied is namelijk onbeheerd en mag niet gebruikt worden. Maar op het terrein van Taets Art and Event Park is wel van alles te beleven. Er worden namelijk ook festivals gehouden en daarnaast grote IT-events, zoals The Next Web, The Deliver & World Summit AI.

Taets Art and Event Park

Het terrein bestaat zoals gezegd uit veel verschillende locaties en dus is er voor ieder wat wils bij Taets Art and Event Park. We nemen als eerste een kijkje bij De Gallery, gelegen in Pand 41. In totaal kan je hier zo’n 100 bezoekers in dineropstelling kwijt tot 190 in feestopstelling. Deze ruimte markeert het begin van de evenementenlocatie en was eerst de galerie van Peter Tates, die twee jaar geleden plotseling overleed. Niet veel later kocht hij het ene pand na het andere en maakte er zo evenementenlocatie Taets Art and Event Park van. In De Gallery hangt nog steeds kunst, die eens in de zoveel tijd gewisseld wordt. Alle meubels kunnen eruit, net wat je zelf wilt. Daarnaast is er ook nog een ‘Board Room’, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor break-out momenten tijdens je event. Via de zijdeur, die je ook kunt gebruiken als ingang, kun je het terras op lopen. In de zomer een heerlijke plek om als extra locatie te gebruiken. En aangezien je uitkijkt op het Noordzeekanaal is het geen uitzondering als je af en toe gigantische schepen langs ziet komen of cruises van zo’n dertien verdiepingen hoog.

Boven De Gallery zit het Theatre: dé plek waar de officieren vroeger aten. Nu wordt deze statige ruimte met podium vooral gebruikt voor onder meer plenaire sessies tot 300 mensen, een feest of presentatie. Ook werd het onlangs gebruikt voor een diner en kan er een complete catwalk gebouwd worden. De ruimte is met daglicht te gebruiken, maar ook kan het volledig donker gemaakt worden. De aanwezige LED-verlichting kan aangepast worden in verschillende kleuren. Heb je ook een wat kleinere ruimte nodig? Dan zijn er boven, in de nok van het gebouw, nog twee ruimten: Loft 1 en Loft 2. Dit zijn ruimten die het meest recent zijn gerenoveerd. Deze plekken in huiskamersfeer zijn perfect als wachtruimte voor bijvoorbeeld een crew die optreedt in het Theatre of voor break-outsessies.

Pand 41 en Pand 43 zijn verbonden met een grote entreehal, de Main Entrance, die vooral ook gebruikt wordt om de bezoekers te ontvangen en met twee grote schermen te verwijzen naar waar ze moeten zijn. Hierdoor kunnen er makkelijk twee events tegelijkertijd gehouden worden. Van daaruit wandel je, als de deuren openstaan, zo de indrukwekkende Event Garden in. Een beschutte tuin met veel groen waar je prima een borrel, lunch, barbecue of klein foodtruckfestival kunt houden. Met een oppervlakte van 1350 vierkante meter is er plek voor 450 tot 800 bezoekers.

Pand 43

Tijd om de andere kant van de hal in te lopen. We komen uit in het Event Area gedeelte: een klassieke zaal met een bijzondere negentiende eeuwse staalconstructie. Weer een hele andere sfeer dan we tot nu toe hebben gezien. Deze plek is ideaal voor een evenement waar zowel een plenair gedeelte als subruimten nodig zijn, die laatste ruimten vind je namelijk boven. Er is verder een handig gordijn aanwezig in de plenaire ruimte waarmee je de zaal in tweeën kan splitsen. Er worden hier veel diners gehouden want er is een keuken aanwezig. Die is op een slimme manier weggewerkt, zodat de keukengeluiden niet voor overlast zorgen tijdens de events. Ook worden hier veel productlanceringen gedaan, zo staat de Event Area regelmatig vol met auto’s. In totaal passen hier zo’n 500 tot 650 personen in.

Zoals al gezegd: heb je ook wat kleinere subruimtes nodig voor je event, dan ben je hier op de goede plek. Er zijn er boven de Event Area maar liefst acht. Ieder in een ander formaat, met een andere sfeer en andere kunst aan de muur. Elke ruimte heeft dan ook de naam van een bekende kunstenaar. Zo is daar de kleinste zaal: de Da Vinci ruimte. Daarin is plek voor 30 personen. Dit loopt op tot we bij de grootste ruimte zijn: Jeanne D’Arc waarin zo’n 80 man past. Leuk detail: de mannentoilet op deze bovenverdieping is enorm omdat er vroeger alleen maar mannelijke officieren rondliepen. Taets Art and Event Park zorgde er natuurlijk voor dat er ook een vrouwentoilet bij kwam, maar toch blijft de mannentoilet het allergrootst. Goed om te weten nog: in iedere ruimte is een tv-scherm én een flipover aanwezig. En lekkere stoelen, want bij Taets Art and Event Park willen ze wel dat je lekker zit.

Hal 1: Black Box en White Box

We lopen naar weer door naar een heel ander gedeelte van het terrein: Hal 1. Deze is als laatste gebouwd en hierin heeft onder meer het bedrijf Eurometaal gezeten. Het grootste gedeelte van Hal 1 is enorm en wordt de Black Box genoemd. Dit is de grootste ruimte die ze hebben: 4320 vierkante meter. En dat houdt in dat er plek is voor in totaal 3000 bezoekers. Hier kan je dus groots uitpakken, denk aan het houden van exposities, beurzen, diners, foto- of filmshoots of bijvoorbeeld dance-events. Aan de Black Box zit de White Box. Een iets kleinere zaal, 1440 vierkante meter, maar nog steeds mega. Wat vaak gebeurt tijdens events is dat het hoofdprogramma plaatsvindt in de Black Box en het plenaire gedeelte of de catering in de White Box. 

Om je event helemaal compleet te maken vind je de Glass Pavilion grenzend aan Hal 1: een volledig glazen binnen- en buitenruimte uit 2018. Vaak wordt deze plek gebruikt als ontvangstruimte, garderobe, of doorstroomruimte om naar het uiteindelijke event te gaan. Verder grenst Pand 408 aan Hal 1. Deze ruimte kan worden gebruikt als artiestenfoyer of als plek voor de crew als je de Black Box gebruikt. Met het glazen dak, de houten vloer en de kunst aan de muren voelt dit als een hele lichte en relaxte ruimte.

Yada Yada

Dan is er nog één grote ruimte: Yada Yada. Eigenlijk wordt deze ruimte pas sinds kort weer ingezet voor evenementen. Daarvoor verhuurden ze hem bij Taets Art and Event Park puur voor de lange termijn. Maar omdat er zoveel aanvragen binnenkomen, is besloten dat er toch weer events georganiseerd mogen worden. Dit juichen wij toe want Yada Yada is het enige pand dat écht nog de industriële stijl van het Hembrugterrein heeft. Leuk detail: onlangs werd hier nog een tv-productie (Het Perfecte Plaatje) opgenomen. Je hebt eigenlijk maar weinig nodig om hier een event neer te zetten: denk aan een paar kroonluchters, wat foodtrucks en je bent klaar.
Ook wat techniek betreft heb je in bijna alle ruimte van deze locatie weinig nodig. In bijna alle panden is een ‘ready-set-go-installatie’ aanwezig. Dit is een basisset AV ‘plug and play’ met een beamer, microfoon, speaker en een bedieningspaneel. Maar hiervoor geldt ook: het kan net zo groot en uitgebreid als je zelf wilt.

Op zoek naar iets echt unieks? Dan kan je bij Taets Art and Event Park De Hembrug ÉÉN huren. Een passagiersschip waarmee je je gasten op een spectaculaire manier kunt ontvangen. De Hembrug ÉÉN vaart door het prachtige Amsterdamse Noordzeekanaalgebied. Je kunt hier vergaderen, maar het is ook mogelijk om een op maat gemaakte Havensafari te doen. Het schip heeft plek voor maximaal 300 mensen.
Dit bijzondere schip is typisch iets dat past bij het veelzijdige en flexibele Taets Art and Event Park: niks is te gek en alles kan. Ze denken bij deze mega venue maar wat graag met je mee om je event naar een nog hoger niveau te tillen!