Discover the finest spaces
Delen

Directeur Vincent de Ridder: “Circa Amsterdam geeft mij energie”

Vincent de Ridder (47) is als directeur al sinds 2015 hét gezicht van De Kromhouthal maar sinds april 2023 ook van het spiksplinternieuwe (en toch ‘tweedehandse’) Circa Amsterdam. Alle reden om hem dus eens centraal te stellen in de interviewreeks ‘Locatiehouder aan het woord’. 

Circa Amsterdam is een van de eerste circulaire evenementenlocaties van Nederland in een iconisch pand in Amsterdam. De geodetische bolconstructie, die werd geïntroduceerd op de World Expo van Montreal in 1967, is volledig opgebouwd met hergebruikte materialen en dat geldt ook voor bijna de volledige inrichting.

Circa Amsterdam

Vincent is zeer ervaren in de wereld van locaties en evenementen maar toen Circa Amsterdam op zijn pad kwam, leverde hem dat toch weer de nodige kriebels op: “We zijn natuurlijk al heel lang actief met De Kromhouthal in Amsterdam Noord, maar we hadden al een tijdje de ambitie om een tweede locatie te openen in de stad. We waren wel uitdrukkelijk op zoek naar een locatie met een bepaalde schaalgrootte. Toen deze locatie op ons pad kwam, wisten we meteen: kansen om de exploitatie van een dergelijke unieke locatie over te nemen, krijg je niet vaak. We zijn in gesprek gegaan en in december 2022 was het rond.”

Er moest daarna nog heel wat gebeuren, maar het eindresultaat mocht er zijn. “Wij – en met ons vele anderen – vinden het echt een iconisch gebouw. Bijzonder qua architectuur en het is natuurlijk het voormalige Aviodome. Deze dakconstructie heeft vanaf 1971 op  Schiphol gestaan en gefungeerd als luchtvaartmuseum. In 2003 werd het afgebroken omdat het te klein werd. Het luchtvaartmuseum zit nu in Lelystad onder de naam Aviodrome. Maar de afgebroken dakconstructie werd in 2003 opgeslagen in zeecontainers. Daarna werd ‘ie eigenlijk een beetje vergeten, maar op een gegeven moment is het opgekocht met de bedoeling om er op een andere plek weer een evenementenlocatie van te maken. Dat is in 2018 gebeurd. De kenmerkende dakconstructie werd hergebruikt, maar bijzonder is ook dat verder ook alles zo circulair en duurzaam mogelijk gebouwd is.”

Optimaliseren

Het gebouw werd bij de overname in perfecte staat opgeleverd. Vincent: “Aan de buitenkant hebben wij er niet veel aan hoeven doen. Binnen zijn we met veel zorg en aandacht aan de slag gegaan met bijvoorbeeld de inrichting en het optimaliseren van alle faciliteiten. Zoals bijvoorbeeld licht en geluid in de grote zaal van ruim 1000 vierkante meter. Daar hebben we nu een heel groot led-scherm. Het gebruikte meubilair is allemaal circulair: dus dat krijgt allemaal een tweede kans. Er zijn ook speciaal dingen voor ons gemaakt, maar dat is ook weer vervaardigd van gerecycled plastic dus dat past weer precies in die duurzame gedachte.”

Veel aanvragen

Hagelnieuw is wel de naam: Circa Amsterdam. Vincent daarover: “Die past vanzelfsprekend heel goed bij het verhaal wat wij willen vertellen. Het is een combinatie van de woorden ‘circulair’ en ‘Amsterdam’.  In februari is de website live gegaan en maakten we bekend dat we deze nieuwe locatie vanaf 1 april 2023 gingen exploiteren. De reacties waren meteen enthousiast en er kwamen ook direct veel aanvragen binnen. Daar werden we wel een beetje door overweldigd maar het gaf ook meteen veel energie. Het was bovendien een bevestiging van het feit dat er in Amsterdam behoefte is aan meer grote evenementenlocaties.”

“Veel bedrijven zijn bezig met het thema duurzaamheid dus dat zorgt ervoor dat ze snel bij ons uitkomen. Voor die bedrijven is het natuurlijk fijn om een evenement te organiseren in een locatie die daar helemaal op inspeelt en zelf helemaal circulair is. Ons gebouw heeft ook energielabel A+++, dus dat is echt super duurzaam. Daar blijven we als team ook bewust mee bezig. Een locatie als deze geeft ons letterlijk en figuurlijk veel energie.”

“Bij het openen kwam heel veel kijken maar het belangrijkste is het samenstellen van een goed team. In onze branche maken de mensen het verschil. Wij willen heel goed meedenken met onze opdrachtgevers en hen werk uit handen nemen om zo perfecte events te organiseren die succesvol zijn en impact hebben. In die opzet slagen we iedere keer weer omdat we zo’n goed team hebben. Als ik kijk naar de toekomst verwacht ik dat we hier nog heel veel mooie evenementen gaan organiseren. Het doel is om ervoor te zorgen dat Circa Amsterdam echt een begrip wordt in Nederland. Wij gaan deze locatie nog nadrukkelijker op de kaart zetten en blijven daarbij voorop lopen als het gaat om circulariteit en duurzaamheid.” 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.