Discover the finest spaces
Delen

Locatiedossier (3/4): Koudwatervrees wint het van creativiteit

Technologische ontwikkelingen bieden steeds meer mogelijkheden aan locaties en hun opdrachtgevers. Toch blijkt er in de locatiebranche veel koudwatervrees bij het benutten van die mogelijkheden. Onbekendheid en een vaak onterechte vrees voor hoge kosten zijn daarbij de grootste obstakels.

3D-printers en televisies maken hun opmars, social media bieden steeds meer vormen van interactie en via onze mobiele telefoon hebben we de wereld steviger in handen. Maar terwijl de techniek zich onverminderd voortzet, loopt de toepassing ervan in de evenementenbranche nauwelijks gelijke tred. “Gevoelsmatig gebeurt er eerlijk gezegd niet veel bijzonders momenteel”, stelt bijvoorbeeld Michiel Buchner, manager content design & creative technology bij LiveLAB. “Veel locaties die een partnership sluiten met een AV-leverancier, blijven toch voor de standaard set-up kiezen.” Creativiteit heeft minder beperkingen dan ooit, maar Buchner betreurt het dat locaties zich nauwelijks afvragen hoe zij techniek op een eigenzinnige manier kunnen gebruiken om zich te onderscheiden.

GreaterVenues - ImproveFoto: Lijm en Cultuur, Eindejaarsfeest – Improve

Het instrumentarium wordt steeds beter
Diezelfde koudwatervrees ziet ook Antoinette Wijffels, directeur van licht- en beeldspecialist Improve. “De creatieve mogelijkheden zijn reusachtig, maar veel locatiemanagers zien het als een domein van technici waar ze liever ver vandaan blijven. Ze associëren het met ‘complex’ en ‘kostbaar’.” Er ligt volgens Wijffels niet alleen een uitdaging voor locaties en event organisers om hun verbeelding aan het werk te zetten. Ook zouden technische leveranciers diezelfde verbeelding meer moeten prikkelen en de drempel naar de uitvoer verlagen. “Want het instrumentarium wordt steeds beter, gemakkelijker, en aantrekkelijker geprijsd.”

De bezoeker verwacht een steeds grotere inmenging van zichzelf met het evenement – Michel Buchner, Manager Content Design & Creative Technology LiveLAB

 

Potenties benutten
Buchner pleit er vooral voor dat aanbieders van techniek een andere taal gaan spreken. “De gemiddelde AV-offerte is een lijst met materialen. De meeste klanten en locaties zien dus een opsomming van termen die zij niet begrijpen, gevolgd door een eindbedrag. Een visualisatie van het resultaat, of een levendige beschrijving ervan, kan heel wat schelen.” Dan blijkt dat techniek niet altijd vraagt om enorme investeringen, maar vooral om het handig benutten van wat een locatie in potentie te bieden heeft. “Want waarom een projectiescherm voor een geronde muur zetten, als je voor hetzelfde geld een halfronde projectie op de muur kunt richten?”

Bezoeker bepaalt
Technologische innovaties creëren echter niet alleen mogelijkheden voor evenementen, maar in de vorm van videoconferenties en social media ook alternatieven. Toch leiden de meeste ontwikkelingen eerder tot een verdieping voor de evenementenbranche dan een bedreiging. De bezoeker wordt juist steeds meer betrokken en krijgt steeds meer inspraak via social media. Buchner verwacht juist dat user-interactiviteit de belangrijkste trend wordt, zowel voor, tijdens, als na het evenement. “De bezoeker verwacht een steeds grotere inmenging van zichzelf. Publiek zal daarom via smartphone een grotere invloed krijgen op de inhoud van een event: ze willen zelf beoordelen en en op maat geinformeerd worden.” Ook Improve weet dit al enige tijd en laat vaak Twitter meelopen op grote schermen zodat al tijdens een lezing interactie ontstaat tussen spreker en publiek.

 

Nog interessanter is dat de grens tussen aanwezigen en afwezigen steeds vager zal worden. Buchner wacht bijvoorbeeld met spanning op de 180-graden dome camera. Een camera met vijf lenzen in de rondte en één op de top, zodat je 180 graden om en boven je kijkt. “Zet zo’n camera op rij 2 en je geeft mensen thuis het gevoel in de zaal te zitten. Zij kiezen zelf hun blikveld en kunnen zich zelfs ‘omdraaien’ en kijken wie achter hen zit.” Zo biedt techniek niet zozeer alternatieven voor het organiseren van een event, maar wel voor het deelnemen eraan.

 

De deelnemer wint
De grote winnaar van de huidige trends lijkt de deelnemer aan een event, die steeds meer centraal komt te staan en zich meer op zijn gemak dient te voelen. De tijd dat deze als toeschouwer vanaf een vergadertafel naar een scherm mag kijken, is definitief voorbij. Belangrijk is dat hij zich geprikkeld en persoonlijk aangesproken voelt, in een inspirerende setting die bij uitstek de sfeer creëert die past bij het specifieke doel van opdrachtgever.

Enerzijds kan er simpelweg steeds meer, terwijl anderzijds techniek an sich nooit een echte ontmoeting kan vervangen of evenaren – Patrick Roubroeks, Creatief Directeur Xsaga

 

Meer dromen
Juist om die reden verwacht Patrick Roubroeks, oprichter en creatief directeur van Xsaga, dat technische innovaties het aantal events eerder zal vergroten dan verkleinen. “Enerzijds kan er simpelweg steeds meer, terwijl anderzijds techniek an sich nooit een echte ontmoeting kan vervangen of evenaren.” Volgens hem is de toekomst dan ook aan degenen die techniek ondergeschikt weten te maken aan het doel of verhaal van een event. “Waarom een plafond vol bewegend licht, als één brandend peertje meer te vertellen heeft?” Antoinette Wijffels valt hem bij. “Het belangrijkste is het besef dat technologie niet voorop loopt, maar dienstbaar is. Het begint niet met middelen, maar met dromen.” Wat de locatiemarkt nodig heeft, zijn niet zozeer meer investeringen in techniek, maar meer dromers die buiten de gebaande paden durven te denken. In een tijd waarin steeds minder ideeën onuitvoerbaar blijken, zullen de vele technologische mogelijkheden dan vanzelf hun weg naar de branche vinden.

Het belangrijkste is het besef dat technologie niet voorop loopt, maar dienstbaar is. Het begint niet met middelen maar met dromen – Antoinette Wijffels, directeur Improve

 

Lees ook de voorgaande dossierartikelen:

Locatiedossier (1/4): Overleeft duurzaamheid de crisis? »
Locatiedossier (2/4): Trends in locatieland »

Deel 4 van het locatiedossier gaat over interieur en design in locaties. Wat is op dit moment zeer gewild, wat kan absoluut niet meer en welke rol heeft design bij het bepalen van sfeer en setting van een locatie? Volgende week leest u hier alles over op GreaterVenues.com.

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.