Discover the finest spaces
Delen

XSAGA gaat de STRAAT op tijdens Inspiration Walk

Creativiteit ligt op straat! Om dit te onderschrijven nam het bureau XSAGA afgelopen week een team van creatieve vrienden mee op een ‘verticale reis’ door het STRAAT Museum. Een reis die ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum werd gemaakt. De inmiddels tradititionele XSAGA Inspiration Walk werd deze keer niet te voet afgelegd, maar in de hoofden van het gezelschap. Vertrekpunt was de grootste graffiti en street art speeltuin van Amsterdam; STRAAT. Een kakelvers museum waar passie en spannende kunstvormen samenkomen én met de mogelijkheid tot zakelijke meetings en events!

Volgens Patrick Roubroeks, creative director en founder van XSAGA, hebben de genodigden en XSAGA een ding gemeen: “Wij houden ervan om kleine dingen groot te maken en grote dingen klein. Deze groep van regisseurs, fotografen, decorontwerpers en designers verbinden door verbeelding net als wij. Iets waar we elkaar in vinden en waarmee we elkaar inspireren. Inspiratie die op straat te vinden is, maar waar je wel de gave voor nodig hebt dit te kunnen zien én misschien nog belangrijk; er wat mee te doen. dat maakt ons vak zo mooi.”

Curator en creative director van STRAAT Museum, David Roos, heeft van deze missie zijn werk gemaakt en staat in een vroegere scheepsloods op de NDSM-werf te midden van 150 gigantische kunstwerken van 140 kunstenaars. Tezamen met de enorme industriële ruimte (8000 m2) ervaart de bezoeker een indrukwekkende visuele ervaring. “Al deze werken zijn speciaal gemaakt voor deze plek. Alle kunstenaars deelden hun creatieve ontwikkeling en persoonlijke inzichten met ons. De tentoonstelling laat zien hoe de kunstwerken en verhalen met elkaar in verband staan,” aldus Roos.

Geen flatscreen maar kijkdoos

Voor deze gelegenheid nam de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia het gezelschap mee in een van zijn verhalen:

‘Een beleving is niet van steen

wordt gedragen door de mensen

door een momentum, een uitwisseling

inzet, liefde, context en ritme

geen flatscreen maar een kijkdoos’

Droompje met glimlach

Iemand die zijn publiek anders naar de wereld laat kijken en dagelijks zijn inspiratie op straat opdoet is Frank de Ruwe, alias Street Art Frankey, van het collega bureau Natwerk. Hij gaf een korte lezing over zijn werk dat met zijn Donkey Kong ook een plek heeft in STRAAT. Dagelijks haalt hij met zijn, zoals hij ze zelf noemt urban interventions grappen uit en legt uit waarom voor hem de straat zo belangrijk is. “Ik vind het mooi als ik een klein plekje kan vinden waar mensen even een kleine glimlach hebben. Ik maak met street art een kort droompje.”

Wie niet openstaat, ziet niks

Wie als creatieve vriend van XSAGA ook van dromen houdt is Leon Giesen, alias Mondo Leone,

De filmmaker, muzikant en geboren verteller nam van de gelegenheid gebruik het gezelschap in het STRAAT Café, waar vandaan je een fantastisch uitzicht hebt over de tentoonstelling, te trakteren op een van zijn muzikale verhalen. De straat heeft ook voor Giesen veel betekent en dat doet het nog steeds. “Ik geef op straat mijn eigen prijs uit Het Gouden Randje. Een plakje afgezaagd van een gouden beeld dat ik zelf ooit gewonnen heb. Zo heb ik deze geplakt bij de beschildering van een kauwgom door de kunstenaar Ben Wilson in Muswell Hill. Hij maakt prachtige kleine kunstwerkjes die je dus gewoon op straat kan tegenkomen. Maar je moet ze wel zien. Wie niet openstaat voor verwondering, ziet niks.”

Naast de verwondering voor de verhalen van de straat is het gezelschap van de XSAGA Inspiration Walk unaniem: het verse museum STRAAT is een rauwe parel op de NDSM-werf. Iedereen keerde na een reis vol verhalen en verse inspiratie van STRAAT naar zijn eigen bestemming; huiswaarts.

Zakelijke opties STRAAT Museum

Het museum is sinds 2020 open en biedt mogelijkheden voor zakelijke opties. Zo was er laatst een product launch en zijn er net als XSAGA andere bedrijven die een bezoek aan de tentoonstelling op het programma hebben gezet. Voor enthousiastelingen is dat bezoek ook te combineren met een workshop graffiti spuiten en zeg nou zelf, als je hier rondloopt krijg je toch zin om met de iconische spuitflessen aan de slag te gaan!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.