Discover the finest spaces
Delen

Locatiedossier (1/4): Overleeft duurzaamheid de crisis?

Crisis of niet: de opmars van duurzaamheid gaat onverminderd voort. Dat blijkt uit het snel groeiende aantal locaties met een Green Key-label, maar ook uit een rondvraag langs de grotere opdrachtgevers in de locatiemarkt. Sterker nog: juist omdat duurzaamheid zo vanzelfsprekend is dat locaties zich er nauwelijks mee kunnen onderscheiden, is het een drijvende kracht achter vele innovaties en nieuwe trends in locatieland.

Logo Green Key - GreaterVenues“Als het financieel slecht gaat, zal het onderwerp duurzaamheid weer in de koelkast verdwijnen,” voorspelde duurzaamheidsdeskundige Ernesto Spruyt in februari 2013. Toch blijft duurzaamheid een van de voornaamste krachten van innovaties in producten, diensten en bedrijfsvoering. Dat blijkt wel uit de cijfers van Stichting Green Key: het internationale keurmerk voor duurzaamheid van bedrijven in de markt voor o.a. vergader- en congreslocaties.

[blockquote1]Green Key’s Erik van Dijk: “Ons streven was om eind 2013 ons zeshonderdste keurmerk uit te delen. “Dat aantal hebben we echter al in eind mei behaald.”[/blockquote1]

Stichting Green Key hanteert criteria voor het toekennen van certificaten die strenger zijn dan de wetgeving. Met een certificaat bewijzen locaties dus dat ze hun mvo-inspanningen serieus nemen, en hun aantal neemt allesbehalve af. “Het blijft een waardevol bewijs voor locaties”, concludeert Erik. “Ook als de markt onder druk staat.” Of misschien wel júist dan. De crisis dicteert immers dezelfde bedrijfslogica als duurzaamheid: minder verspillen en zuiniger omgaan met bijvoorbeeld energie. “Het simpelweg besparen van kosten is een argument dat altijd meespeelt”, verklaart Van Dijk.

Druk vanuit de markt?
Daarnaast blijft een duurzaamheidsscertificaat een handige marketingtool, want vele opdrachtgevers in de locatiebranche hechten er onverminderd waarde aan. Zoals Jill Legerstee, Projectleider Event Services bij de ANWB: “Afhankelijk van het soort evenement en de doelgroep, kan een keurmerk zeer belangrijk zijn voor de uitstraling. Ook bij evenementen waar het minder speelt, kan een MVO-keurmerk voor ons de doorslag geven.” Uiteraard verschilt dit per opdrachtgever, maar niemand zal specifiek op zoek zijn naar een locatie zónder certificaat.

Duurzaamheid = Gemeengoed
Toch lijkt druk vanuit de markt niet de voornaamste aanjager. Juist omdat duurzaamheid gemeengoed is geworden, hebben opdrachtgevers een zekere argwaan voor locaties die roepen dat zij duurzaam zijn. “Duurzaamheid en MVO zijn geen etiketten die je even kunt opplakken,” stelt Ine Luijten, manager Coöperatie, Communicatie en Marketing van Rabobank Amerstreek. “Daar prikt je doelgroep zo doorheen. Je moet er écht in geloven en daar consequent naar handelen.” Ook Menno Bouma, Manager Events & Poing of Sales bij Peugeot Nederland N.V zegt zich in zijn locatiekeuzes niet te laten leiden door duurzaamheidscertificaten. Reden daarvoor is dat duurzaamheid wel van belang is, “maar dan graag als overtuiging en niet als label. Dat betreft slechts een aantal formele regeltjes waar een bedrijf aan voldoet. De vraag blijft of het echt in hun DNA zit.”

Erik van Dijk komt inderdaad locaties tegen die zich gedwongen voelen door de markt, maar zij vormen volgens hem een minderheid. “De meeste locaties voelen een oprechte verantwoordelijk. Ze hebben uit eigen initiatief al veel verbeterd, en willen dat vervolgens graag bewijzen. Ons slagingspercentage ligt dan ook hoog.”

Trickle-down effect
Green Key let daarbij op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Van het inkopen van voedsel en drank in de kantine, tot spaarknoppen op de toiletten en de schoonmaakmiddelen om deze te reinigen. “De tijd dat een locatie zich kon verschuilen achter zijn niet-duurzame leveranciers is voorbij,” stelt Van Dijk.

[decorative_ampersand]SD Trading’s Thomas Kascha: “A new sustainable design should offer extra benefits as well, to justify its higher price.”[/decorative_ampersand]

Sucadrops van SD Trading 2 - 465

Duurzaamheid sijpelt zo steeds verder door in de locatiebranche. Inderdaad is juist aan de leverancierskant de innovatieve kracht ervan momenteel het sterkst. Ook omdat catering en bijbehorende ‘utensils’ zoals bestek en wegwerpbekertjes de lastigste segmenten zijn voor verduurzaming. Marco Deusing, accountmanager bij Van Der Linde Catering & Evenementen: “De keuze van gerechten kunnen veel verschil maken, maar juist een ruim assortiment, smaak en beschikbaarheid zijn bij veel evenementen waardevol. Ook verspilling is moeilijk tegen te gaan. Je weet nooit vooraf hoeveel gasten eten, maar te weing voedsel bieden is de grootste zonde die een cateraar kan begaan.”

Juist dat spanningsveld leidt tot creatieve oplossingen, zoals de opkomst van streekproducten, seizoensgebonden aanbod of het serveren van kleinere porties in een mooiere presentatie. Nu de hype voorbij is, volstaat het niet meer om te roepen dat je voedsel duurzaam is. Maar achter een seizoensgebonden en lokaal gekweekt gerecht, schuilt een bijzonder verhaal. En dat erbij vertellen, sterkt wél de beleving van de gast. Een win-win-situatie van verantwoordelijkheid, beleving en kostenbesparing, met duurzaamheid als voornaamste drijfveer.

Green venues - Greatervenues

Duurzaamheid 2.0
Dit huidige innovatieve effect wordt het beste verwoordt door Sales Directeur Thomas Kascha van SD Trading, leverancier van producten als (wegwerp) bestek, bordjes en koffiebekers. “Duurzaamheid is een belangrijk criterium, maar de prijs blijft doorslaggevend. Om de drempel naar groene producten te verlagen, kijken wij vooral naar het design. Als dat naast duurzaamheid nog een extra waarde toevoegt, is een hogere kostprijs immers beter te verantwoorden. Sommige wegwerpproducten zijn bijvoorbeeld minder milieubelastend dan porselein afwassen. Als je dus personeelskosten bespaart met een product dat ook nog eens duurzaam is, geldt dat één en één twee is.”

Duurzaamheid als vanzelfsprekende extra bijkomstigheid dus, in plaats van een unique selling point. Dat is de belangrijkste verandering in de huidige fase van verduurzaming. Kascha kan niet eens zeggen of zijn producten worden gekozen vanwege het design of de sustainability “Vast staat wel dat het duurzame product zonder goed design niet eens wordt overwogen.” Juist aan deze kant van de locatiemarkt kunnen we nieuwe producten en diensten verwachten die hun bestaan danken aan hun duurzaamheid, maar hun succes aan geheel andere voordelen. Het ultieme bewijs dat duurzaamheid misschien de hype voorbij is, maar daardoor juist meer invloed heeft dan ooit.

Locatiedossier (2/4): Trends in locatieland »

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.