Discover the finest spaces
Delen

Leiden als locatie van Inspiration Walk XSAGA: ‘Schoonheid moet je delen’

Het is dinsdagmorgen 20 april. In alle vroegte verzamelen zich twintig mensen aan de voet van het Molenmuseum De Valk. Vandaag staat de XSAGA Inspiration Walk op het programma, waarbij de stad Leiden het fraaie decor verzorgt.

XSAGA bestaat dit jaar 20 jaar en dat moment wilde men op gepaste manier vieren en daarom bedacht men het creatieve concept om op iedere 20ste van de maand een bijzondere experience te programmeren voor een exclusieve groep vrienden van het huis.

Inspiration Talks & Walks

“Wij begonnen met de onthulling van onze thema”, spreekt Patrick Roubroeks, creatief directeur en co-founder van het jubilerende bedrijf: “everything is experience, experience is everything. En als je zoiets wilt claimen dan moet je daar ook naar handelen.” Zo klommen ze in een 46 meter hoge reclamemast van Ocean om het doek er eigenhandig in te hangen. Daarnaast organiseerden zij maar liefst twintig digitale masterclasses onder de titel ‘XSAGA Inspiration Talks’ en vandaag is dus de tweede XSAGA Inspiration Walk.

“Waarom Leiden?”, is onze eerste vraag aan de woordvoerder van het bedrijf uit Amsterdam. “Wij werken door het hele land en Leiden is een prachtige stad met veel culturele historie. Wij willen iedereen laten zien wat voor moois deze stad te bieden heeft. Schoonheid moet je, net als kennis, delen. Want delen is vermenigvuldigen.”

Verbinding door verbeelding

“Benen zijn de wielen van de creativiteit”, vervolgt de creatief directeur gepassioneerd. “Daarom gaan wij dit jaar vier keer met onze beste vrienden van het huis een gezonde en inspirerende wandeling maken. Wij geloven in ‘verbinding door verbeelding’, dus nodigen wij telkens bijzondere mensen uit die ons en onze gasten willen meevoeren en verwonderen.”

Vandaag was die rol weggelegd voor zangeres Leoni Jansen en dichter Gershwin Bonevacia, die eerder een fraai jubileumgedicht schreef onder de titel ‘Collectieve geheugen’. “Een herinnering is geen beeld, geen passage, maar een landschap gebloemschikt naar het ritme van de sterren en de liefde van de mensen.”

Sympathieke doelstelling

De wandeling voert langs de Singelparkroute die ons meeneemt in een prachtige tocht van zes kilometer, rond de binnenstad van Leiden. “De route is tegenwoordig een aaneengesloten park”, vertelt Koen Brakenhoff, voormalig marketeer van het Mauritshuis in Den Haag en het Opera Ballet Vlaanderen. Ook hij is een goede vriend van het huis en gepassioneerd pleitbezorger van cultuur in deze regio.

De laatste spreker is creatief collega Cees Dingler die laat zien wat hij samen met XSAGA heeft gemaakt in het kader van de momenteel lopende Nationale Museumweek. Een virtueel Gouden Pronkstuk waarin heel Nederland zijn eigen privé kunstwerk kan uploaden, wederom ter inspiratie van anderen. Daarmee onderstreept hij, zonder dat hij het zelf direct in de gaten heeft, de grotere gedachte achter deze XSAGA Inspiration Walk.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.