Het Wereldmuseum

De wereld aan je voeten bij iconische Rotterdamse evenementenlocatie

Kroonluchters, gouden details, hoge ramen en bovenal: een fantastisch uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam. Het compleet gerenoveerde en vernieuwde Wereldmuseum heeft het allemaal. Het voormalige clubgebouw van de Koninklijke Yachtvereniging uit 1851 heeft nog steeds de statigheid en grandeur van vroeger, maar het hippe meubilair, een breed scala aan technische mogelijkheden voor online events en het bijzondere eten van de chefkok brengt het museum en evenementenlocatie naar het nu. Hoog tijd dus voor een uitgebreide rondleiding door het pand!

Wanneer we voor het monumentale pand van het Wereldmuseum staan op de kade aan de Maas, kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn. De pas gerenoveerde witte voorgevel springt eruit en door de vele details en versieringen is het gebouw één van de iconen van Rotterdam. Ook de entree die naar verschillende tentoonstellingen, het Museumcafé en de winkel leidt, is fris en toegankelijk. Precies zoals het vernieuwde museum bedoeld is: een plek om mensen te inspireren met een open blik.

Het Wereldmuseum als eventlocatie

De geschiedenis is overal te voelen bij het Wereldmuseum met Rotterdam als stralend middelpunt. Met meer dan 150 culturen in één stad representeert Rotterdam volgens het monumentale museum de wereld. Dat zie je in de collectie en in de verschillende tentoonstellingen met allerlei actuele maatschappelijke onderwerpen. Laat je gasten het museum exclusief ontdekken tijdens je event voor een dosis extra inspiratie. Dit kan zowel met als zonder rondleiding.
We lopen langs de nieuwe museumwinkel en het Museumcafé de trap op naar de grootste en meest indrukwekkende zaal van het Wereldmuseum: de Balzaal. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en verwacht je dat er elk moment een lid van de prestigieuze Yachtvereniging kan binnenlopen. Prachtige kroonluchters, een stijlvolle houten vloer, lange witte gordijnen en natuurlijk de geweldige hoge ramen die uitzicht bieden op het water en de stad. Je beseft meteen dat je op een unieke plek bent in het midden van Rotterdam.

In de Balzaal hield de Yachtvereniging vroeger haar feesten en partijen en sinds een aantal jaren is deze traditie weer in ere hersteld. Hier kun je onder andere terecht voor presentaties, (walking) diners, congressen, hybride- en online events en spectaculaire feesten tot 350 personen. De beamers zijn handig geïntegreerd in het plafond en wanneer die naar beneden komen voor bijvoorbeeld een presentatie, gaan de kroonluchters omhoog. Doordat de bar verrijdbaar is en op verschillende plekken in de zaal geplaatst kan worden, is de ruimte ontzettend flexibel. Hetzelfde geldt voor het moderne en stijlvolle meubilair: statafels, verschillende loungesetjes of klassieke ronde tafels, alles kan. Ook kun je het romantische en klassieke gevoel dat deze zaal oproept nog eens extra benadrukken door een pianist te laten spelen op de prachtige vleugel in het midden van de zaal.

Salon en Elie van Rijckevorselzaal

Aan de Balzaal ligt de iets kleinere Salon. Een intieme ruimte voor zo’n 150 personen met dezelfde klassieke uitstraling en geweldige raampartij. Deze zaal wordt vaak in combinatie met de Balzaal gebruikt. Zet er bijvoorbeeld tafeltjes en stoelen neer waardoor het een plek wordt om even rustig te kunnen kletsen tijdens een feest, of richt het in als garderobezaal. Samen met de Balzaal kunnen hier maar liefst 450 personen terecht.

We stappen de lift in naar de vierde verdieping van het indrukwekkende gebouw. Hier ligt de karakteristieke vergaderruimte de Elie van Rijckevorselzaal, genoemd naar de grondlegger van het Wereldmuseum. Veel kunst in deze zaal verwijst naar deze bijzondere man en dat geeft de ruimte de sfeer van een herenkamer. De donkere houten vloer, de lambrisering die afkomstig is uit een Thais schip, de authentieke oosterse tempeldeuren en comfortabele Chesterfield fauteuils maken deze zaal uniek en ideaal voor kleinere bijeenkomsten tot 45 personen. Bovendien heb je ook hier een spectaculair uitzicht op de Maas en de Erasmusbrug.

Wereldstad op je bord

Het culinaire concept van het Wereldmuseum is sinds kort ook onder de loep genomen. Het resultaat zijn hoogwaardige maar toegankelijke gerechten vol Rotterdamse invloeden en lokale ingrediënten. De chefkok is in de stad op zoek gegaan naar winkels, restaurants en toko’s uit allerlei culturen en haalde daaruit inspiratie voor een divers menu. Er is een foodbook die je kan bekijken om inspiratie op te doen, maar een ambachtelijk en ‘tailormade’ menu kan ook.

Een plek waar geschiedenis, cultuur en grandeur samenkomt en de wereld letterlijk aan je voeten ligt. Met een Rotterdams sausje. Dat is het Wereldmuseum. In de drie klassieke en bijzondere zalen kun je terecht voor allerlei soorten events, van intiem tot groots en spectaculair. En dat alles in het midden van de stad met parkeergelegenheid om de hoek en een goede verbinding met het ov. Geniet van bijzondere en hoogwaardige gerechten, de uitgebreide museumcollectie van ruim 83.000 objecten en natuurlijk een fantastisch uitzicht op de skyline van Rotterdam.